2017-01-19 13:27

EVENIMENT


Szoby Cseh: Nu cei de la Securitate m-au racolat, eu m-am dus la ei!

 |  18:15
Szoby Cseh: Nu cei de la Securitate m-au racolat, eu m-am dus la ei!

CascadorulSzoby Cseh, care a primit verdict de colaborare cu Securitatea din parteaCNSAS, a declarat pentru MEDIAFAX că, de fapt, nu a fost abordat de Securitate,ci s-a dus de bună voie la ofiţeri, pentru a "face ordine înstudiouri" şi pentru a opri corupţia din cinematografie.

"Nuei m-au racolat, eu m-am dus la securist, să facem ordine în studiouri", aspus cascadorul, care a povestit că, în acea vreme, exista foarte multă corupţieîn industria cinematografiei. Acesta a povestit că, pentru că în acea perioadăavea una dintre cele mai bune echipe de cascadori din Europa, existau diverseconstrângeri din partea oamenilor din studiouri, care îl rugau să îi includă întrupa sa.

SzobyCseh a spus că notele sale informative aveau de-a face doar cu neregulile pecare le observa pe platourile de filmare. "Mă mai întrebau «Îl ştii peăla?» şi eu le ziceam «Domn'e, nu ştiu»", a zis acesta, adăugând că elînsuşi avea dosar de urmărit, deoarece cursurile pe care le ţinea la Institutulde teatru includeau critici şi bancuri la adresa regimului. "Un ofiţermi-a zis chiar «Nu mai vorbi, domn'e, că ai dosarul până în tavan!»", apovestit el.

ConsiliulNaţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a cerut Curţii de ApelBucureşti să constate calitatea de colaborator al fostei Securităţi acascadorului Szoby Cseh, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt alCNSAS, Carmen Median.

CarmenMedian a mai precizat că decizia de colaborare în cazul lui Szoby Cseh a fostdată în urmă cu aproximativ o lună - o lună şi jumătate.

PotrivitCNSAS, citat de Adevărul, cascadorul Szoby Cseh a semnat un angajament decolaborator cu Securitatea la 2 decembrie 1978 şi a folosit ulterior numele de cod"Sabin".

Csehera angajat cascador la Centrul de Producţii Cinematografice Bucureşti şi afost recrutat de Securitatea Municipiului Bucureşti, motivul recrutării fiindîncadrarea informativă a salariaţilor de la această instituţie, deoarece era"în relaţii bune cu majoritatea" şi cunoaştea "preocupărileacestora".

Potrivitunei note semnate de un ofiţer de Securitate, informările semnate de Cseh aufost apreciate: "Este un informator cu posibilităţi informative, sincer,cinstit, ataşat de organele noastre", nota ofiţerul de securitate.

Astfel,într-o notă dată de "Sabin" pe 3 ianuarie 1978, găsită într-un dosardeschis asupra unui cascador de la Circul de Stat, acesta a enumerat mai mulţicolegi despre care bănuia că aveau intenţia de a pleca din ţară. Într-o altănotă semnată de Sabin, din data de 19 mai 1985, Cseh a semnalat Securităţii căun coleg de la Centrul de Producţii Conematografice Bucureşti doreşte să pleceîn Italia "şi a încercat în mai multe rânduri să provoace vreo ocaziespecială, dar nu a reuşit. M-a rugat să-l iau în RFG, dar am refuzat".

Szabolcs(Szoby) Cseh s-a născut la data de 11 decembrie 1942, în oraşul Miercurea Ciuc(judeţul Harghita), într-o familie de secui. Încă din timpul facultăţii, el alucrat ca zburător la trapez la Circul de Stat din Bucureşti, în trupa"Ganea". Aflat în anul trei de facultate, el a colaborat în calitatede cascador la filmul "Dacii", regizat de Sergiu Nicolaescu, apoi înanul următor în filmele "Împuşcături pe portativ" (regizat de CezarGrigoriu), "Tom Sawyer şi Huckleberry Finn" (producţie franceză) şi"Serbări galante" (în regia lui René Claire).

Între1967-1980, fiind primul metodist, respectiv, maistru de lupte angajat pe unasfel de post în România, în cadrul Studioului Cinematografic Bucureşti şi apoiîn Centrala RomaniaFilm - Centrul de Producţie Cinematografică, Cseh acolaborat la toate filmele realizate de studiourile cinematografice române ceconţineau secvenţe de acţiune-lupte şi a executat multiple cascadorii dificileşi spectaculoase, unele fiind unicat pe plan mondial.

Între1999 şi 2002 a colaborat la realizarea secvenţelor de acţiune în peste zecefilme artistice străine realizate în ţară, inclusiv "Amen", în regialui Costa-Gavras.

Înmai anul trecut, cascadorul Szoby Cseh a fost decorat Ordinul Naţional"Serviciul Credincios" în grad de Cavaler.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-07-24Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

SILE
28 Ian 2011

Inca unul care ne crede timpitzi. La fel ca jurnalistii care nu sunt capabili sa ne prezinte niste fapte concrete verificate si verificabile.Chiar asa naiv sa fi fost d-l Ceh sa creada ca securistii erau dispusi sa se coupe de combaterea coruptiei, in loc de combaterea ,,dusmanilor de clasa "? O zi buna !

Adauga un comentariu

Random image