2018-11-21 03:58


Tablourile din Rotterdam, ascunse chiar sub nasul procurorilor

 |  19:24
Tablourile din Rotterdam, ascunse chiar sub nasul procurorilor
Ionuţ Mureşan

Cele şapte tablouri furate din Muzeul Kunsthal – Rotterdam, evaluate la peste 18 milioane de euro, au fost introduse în România de unul dintre complicii celor doi hoţi ascunse în perne, au stat apoi îngropate în curtea unei case părăsite, au fost mutate într-un cimitir, pentru ca într-un final să fie arse în sobă de către Olga Dogaru, mama unuia dintre hoţi, arată procurorii în rechizitoriul întomit. Din actul de sesizare a instanţei, obţinut de PUTEREA, rezultă că pânzele s-au aflat pe teritoriul României aproape cinci luni, iar la percheziţiile din 13 februarie operele se aflau îngropate la câţiva zeci de metri de imobilul unde căutau procurorii.

Astfel, în timp ce poliţiştii şi procurorii percheziţionau domiciliul lui Radu Dogaru tablourile se aflau la mătuşa sa, apoi au fost mutate şi îngropate în curtea unui imobil părăsit, vizavi de casa mamei Nataliei Timofei – fosta iubită a lui Dogaru. Din acest loc, operele au fost mutate de Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru, într-un cimitir de lângă casa acesteia, astfel că procurorii le-au avut chiar „sub nas” la perchiziţiile făcute în data de 13 februarie.  Olga Dogaru a recunoscut în faţa anchetatorilor că, iniţial, a dus tablourile şi armele fiului său la domiciliul surorii sale. „După arestarea fiului meu, în ianuarie 2013, m-am speriat foarte tare, înţelegând că fapta comisă de ei este gravă, întrucât bunurile pe care le-a sustras au o valoare foarte mare. (…) Nu am putut să mă consult cu nimeni, aşa că am vorbit cu prietena fiului meu, Timofei Natalia, căreia i-am spus că tablourile sunt  la sora mea şi că îmi este frică să nu-mi facă  percheziţie şi acolo şi să le găsească. Am rugat-o să mă ajute să găsim un loc unde să le ascundem, până pot să vorbesc cu Radu să ştiu ce să fac cu ele. Nataşa a fost de acord să mă ajute şi cam la  două zile după arestarea lui Radu, în jurul datei de 20-22 ianuarie 2013, ne-am deplasat pe seară, amândouă cu maşina mea, de la domiciliul sorei mele Marcu Marfa. Aceasta  mi-a dat geamantanul în care erau tablourile, cu aceeaşi ocazie luând de aici şi armele de  vânătoare ale fiului meu. Împreună cu Nataşa ne-am deplasat la  locuinţa acesteia şi am îngropat  geamantanul în curtea  casei de vizavi de casa Nataşei, cunoscând că această casă este părăsită (…)”, a declarat Olga Dogaru.

Tablouri printre morminte

„Întrucât pe data de 27 ianuarie 2013, Nataşa urma să plece în Olanda, mi-am dat seama că locul unde le-am ascuns nu-mi este accesibil, am rugat-o pe Nataşa să mă ajute din nou  să le mut de acolo, gândindu-mă că le voi îngropa în perimetrul cimitirului românesc care este situat vizavi de locuinţa mea. (…) În aceeaşi seară (n.n. – 24 ianuarie) eu cu Nataşa am împachetat  fiecare tablou în câte o pungă de plastic, apoi trei tablouri le-am pus într-un sac de plastic pe care l-am închis şi patru tablouri într-un  alt sac, rezultând astfel două colete. Aceste două colete conţinând cele 7 tablouri le-am  pus împreună într-un alt sac. Am făcut acest  lucru intenţionând să le îngropăm şi doream să le protejăm cât mai bine de umezeala din pământ, având în vedere că era luna  ianuarie. Împreună cu Nataşa ne-am dus în cimitir şi am îngropat coletul în spatele  mormintelor  într-o râpă”, a declarat mama lui Radu Dogaru.

18 milioane de euro, puse pe foc

 

Olga Dogaru a declarat că din  momentul îngropării tablourilor în cimitir,  starea ei psihică s-a deteriorat fiindu-i din ce în ce mai frică . (…) „Fără să mă consult cu cineva şi fără să spun cuiva, după percheziţia din 13 februarie 2013, cam la circa 4 zile, într-o noapte m-am hotărât să distrug aceste tablouri prin ardere. Am făcut întâi focul în soba din baia mea, după care m-am deplasat în cimitir şi am dezgropat tablourile, reîntorcându-mă acasă cu acestea. Am băgat coletul – sacul, în care erau împachetate cele şapte tablouri fără să-l mai desfac în sobă, am pus câteva lemne, papucii, şoşonii din cauciuc cu care fusesem încălţată şi am aşteptat să ardă complet. Acestea au ars destul de repede şi am văzut că tablourile arseseră complet”.

Tablourile arse în sobă de către Olga Dogaru

• Henri Matisse, „Cititoare în alb şi galben”, valoarea asigurată (valoare)  7.500.000 €

• Pablo Picasso, „Cap de arlechin”, valoare 800.000 €

• Claude Monet, „Podul Charing Cross, Londra”, valoare 1.250.000 €

• Claude Monet, „Podul Waterloo”, valoare 1.250.000 €

• Jacob Meyer de Haan, „Autoportret”, valoare 2.000.000 €

• Paul Gauguin, “Femeie la fereastră”,  valoare 500.000 €

• Lucian Freud, „Femeie cu ochii închişi”, valoare  2.800.000 €


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-16

TAGURI: tablouri, Rotterdam, ascunse, sub, nasul, procurorilor
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...