2017-01-16 14:51

EVENIMENT


Ţara văzută de un vânzător de ziare

 |  21:00
Ţara văzută de un vânzător de ziare

La staţia de metrou Piaţa Iancului munceşte Toni Obertinschi, ca vânzător de publicaţii scrise. Un interlocutor cu opinii surprinzătoare. 

Nevoia de ordine

Domnule Toni, ce aşteptaţi de la noul guvern al României?

Să facă ordine în societate. Să scăpăm de corupţie, datorită căreia nimic nu se poate realiza în ţara asta. Când vom avea la conducerea ţării oameni asupra cărora să nu planeze nici un dubiu, atunci vom putea realiza ceva pe plan naţional. După aceea, dezvoltarea economiei. S-au făcut împrumuturi. Cu ce achităm datoriile. Din ce? Când nu avem investiţii în industrie. Mai avem industrie? Eu ştiu o treabă. Când vreau să plătesc o datorie trebuie să realizez ceva. Neavând o industrie care să producă, nu ai de unde să plăteşti banii. Şi atunci din ce? Vom mări din nou taxele şi impozitele? La un moment dat s-ar putea ajunge la fundul sacului. Şi îi scoţi pe oameni în stradă.

Poiana lui Iocan

Dar ce zic cumpărătorii de ziare?

Aici este ca în Poiana lui Iocan! Vin. Îşi spun părerea. Îi ascult. De aia şi vin mulţi la mine. Cei mai mulţi o duc greu. Când au văzut că le-a venit întreţinerea, pe luna noiembrie, cinci milioane cinci sute m-au întrebat, disperaţi, cum va fi pe decembrie?

Mai cumpără lumea ziare şi reviste?

Da, că este curioasă. Şi sătulă de politică. Şi ia presă din asta, să vadă ce a mai făcut Crudu. Cu toate că trăim o viaţă crudă!

Dar dumneavoastră la cine vă uitaţi?

Eu, în fiecare dimineaţă, mă scol la patru şi mă culc la unu şi ceva. Vizionez toate posturile de televiziune. La cinci dimineaţa, când mi-aduce ziarele, la chioşc, parcurg titlurile. Că vin mulţi, în zori şi mă întreabă: „Am auzit că s-a discutat ieri, în Parlament, despre... scrie ceva în ziarele de azi?”. Da, dar aseară, aşa că mâine o să puteţi citi comentariile!

Sunteţi aidoma unui crainic de ştiri!

Păi nu pot altfel! Un adevărat vânzător de ziare trebuie să fie la curent cu tot ceea ce s-a întâmplat. Altfel pierzi clientul! Că îţi şi spune: „Ia uite dom’le, am trecut pe la şapte chioşcuri şi nici unul nu mi-a zis ce m-ai informat acuma!”. Urmăresc ce este nou şi pe internet. Am prieteni în lumea bună, academicieni, actori. Şi primesc tot felul de materiale inedite, în baza cărora răspund celor ce îmi cer un sfat.

A murit cinstea?

Cum vi se par tinerii care se opresc la chioşc?

Încep să se trezească. Sunt într-o situaţie foarte proastă. Nu au locuri de muncă. Unde să se ducă? Eu mă uit la mine, că am 65 de ani...

Mulţi înainte!

Mulţumesc! Muncesc pentru că îmi place. Am fost crescut de comuniştii ăia, pe care-i înjură unii. Dar ei m-au învăţat lucruri bune, la Griviţa Roşie: să îmi respect familia şi să îmi ajut aproapele. Dar, a murit cinstea în ţară. Cine îi mai învaţă pe tineri să fie oneşti?

Sunteţi criptocomunist?

Doamne fereşte! Nu sunt nostalgic. Tatăl meu a fost ofiţer german!

Şi a luptat...

...de partea lui Antonescu, a aliatului român, până la Stalingrad.

Şi mama?

Din Cernăuţi, poloneză. S-au cunoscut la Bucureşti.

Trei măsuri

Citiţi ziarul „Puterea”?

Da.

Cum vi se pare?

Mai bun decât cele ce pun toate porcăriile pe prima pagină. Mă uit pe ziar şi văd fotografia unui politician ce a zis că reprezentanţii formaţiunii sale politice nu mai vin la un post de televiziune. Domnule, dacă sunt cinstit şi stăpân pe ideile mele, mă duc acolo şi mă confrunt cu cei de altă opinie!

Dacă aţi fi noul premier, care ar fi primele trei măsuri care le-aţi lua?

Sistarea aruncării banilor în vânt, pe proiecte irealiste. Investiţii în agricultură şi industria alimentară. Şi mai ales crearea de locuri de muncă! Pe mine mă interesează ce intră în bugetul statului şi şansa fiecărui cetăţean de a produce ceva util pentru semenii săi. Abia atunci va fi un câştig pentru ţara românească.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-01-07

TAGURI: Piaţa Iancului, Toni Obertinschi, Poiana lui Iocan, ziarul Puterea, Cernăuţi, Griviţa Roşie, StalingradComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image