2017-01-17 17:28

EVENIMENT


Tatăl lui Tăriceanu, partener cu un agent CIA

 |  21:00
Tatăl lui Tăriceanu, partener cu un agent CIA

Tatăl vitreg al fostului premier Călin Popescu Tăriceanu, Dan Amedeo Lăzărescu, a făcut afaceri, la Paris, în anii ’50 cu George Căpuţineanu Minden, românul ce devenea, mai târziu, şeful celei mai lungi şi mai costisitoare operaţiuni ale CIA. Nepotul său, Constanin Radu Maltezianu, a povestit în exclusivitate pentru „Puterea” că cei doi doreau să realizere o maşină de dimensiuni reduse şi, la un moment dat, deschiseseră şi o editură. Ambele afaceri au fost sortite eşecului, îşi aminteşte Constanin Radu Maltezianu.

George Căpuţineanu Minden a devenit artizanul Războiului Rece în plan cultural ca şef al unei reţele care, cu finanţarea CIA, timp de 37 de ani, trimitea intelectualilor din ţările comuniste cărţi şi reviste din occident. Astfel, din 1956 până în 1993, peste zece milioane de astfel de materiale au ajuns în mâinile celor din ţările aflate sub influenţa Uniunii Sovietice. Constantin Radu Maltezianu, nepotul agentului CIA, a povestit cum a ajuns românul să conducă faimoasa operaţiune. La începutul secolului XX, membrii familiei Minden, stabiliţi la Londra şi la Hamburg, făceau transporturi cu vaporul pe ruta Germania – Marea Britanie. Tatăl lui George, Robert Minden, ajunge în România în Primul Război Mondial ca agent al MI5, deghizat în soldat din armata Kaiserului.

În România, Robert Minden se căsătoreşte cu fiica lui Mihail Căpuţineanu, magnat al petrolului, unul dintre conducătorii Şcolii de Conductori de Poduri şi Şosele. „În 1921, după naşterea celor doi copii, dintre care unul este George, Robert Minden este trimis în misiuni în Turcia şi Egipt, astfel că nu s-a mai ştiut nimic de el. Soţia l-a părăsit, recăsătorindu-se cu un urmaş al lui Spiru Haret”, ne-a spus Constantin Maltezianu. În 1939, George Minden îşi încheie studiile la Colegiul Naţional „Spiru Haret” ca şef de promoţie, iar patru ani mai târziu, Facultatea de Drept. „La şcoală se numea George Căpuţineanu. Când a venit războiul şi-a adus aminte că avea un paşaport englezesc pe numele Minden şi a plecat la englezi, după ce ruşii au fost la un pas să-i deporteze soţia. Minden a reuşit să o salveze în ultimul moment dintr-un tren de marfă cu ajutorul şefului misiunii engleze, iar după acest incident au plecat din România împreună cu cei doi copii la bordul vaporului Transilvania. Atunci, în 1946, vaporul Transilvania a făcut două-trei drumuri cu evreii şi străinii care erau nevoiţi să plece din România”, a spus Constantin Maltezianu, nepotul agentului CIA.

Ajuns la Londra, George Minden îşi cumpără o casă şi îşi continuă studiile de drept, lucru care a dus la apariţia problemelor conjugale. „Era tot timpul adâncit în studiu, iar soţia sa l-a anunţat că pleacă la Zurich împreună cu cei doi copii. S-a mutat la Zurich şi a rămas în Elveţia până la sfârşitul vieţii”, povesteşte Constantin Maltezianu. Minden a devenit profesor de engleză, a plecat din Anglia şi s-a oprit la Paris. „Era prieten cu cu tatăl vitreg al lui Călin Popescu Tăriceanu, Dan Amadeo Lăzărescu. I se spunea Medeo. Au zis că fac afaceri cu un anume Dumitru Lambru, au deschis o editură şi voiau să facă o maşină mică. Pe atunci maşinile erau mari, ei voiau să producă un automobil de dimensiuni reduse. Nu i-au mers afacerile, iar Minden a plecat în Spania, unde a predat cursuri de engleză la Madrid”, a mai spus nepotul agentului CIA.

În Spania, a cunoscut o jurnalistă americană, Marilyn Miller, împreună cu care pleacă în Mexic. „La Acapulco se căsătoreşte cu Marilyn Miller, după ce divorţase de soţia sa, şi aşa reuşeşte să ajungă în SUA. Se angajază la Free Europe, o instituţie de presă pentru imigranţi care era, de fapt, finanţată de CIA”, a declarat Constantin Maltezianu. „M-am întâlnit cu el de mai multe ori în America. Nu i-am spus niciodată, dar bănuiam că este agent CIA.

Povestea acestui Război Rece dus în plan cultural a ieşit la iveală în 2006, odată cu moartea lui George Căpuţineanu Minden, când cotidianul american The New York Times a publicat un articol pe această temă, citând dintr-o lucrare scrisă de John P.C. Matthews, unul dintre agenţii reţelei conduse de George C. Minden. Potrivit lui Matthews, această operaţiune a fost una dintre cele mai subtile, lungi şi costisitoare dintre operaţiunile secrete derulate de CIA. Ceea ce a debutat în anii ’50 prin lansarea unor manifeste anticomuniste cu ajutorul unor baloane meteorologice a devenit, în timp, un plan bine pus la punct, graţie căruia intelectuali din ţările socialiste primeau, cu titlu de donaţie din partea unor organizaţii-fantomă, lucrări literare sau ştiinţifice, la care, altfel, nu ar fi avut acces din cauza cenzurii. În vara anului 1956 au fost trimise primele articole, ştiri şi pamflete – unele traduse în limba destinatarilor, iar altele trimise aşa cum au apărut în presa occidentală –, iar primele cărţi expediate intelectualilor din Europa de Est şi Rusia au fost „1984” de George Orwell şi „Rebelul” de Albert Camus. Din 1957 organizaţiile-fantomă au început să expedieze cataloage de cărţi şi reviste occidentale, pe care destinatarii le puteau obţine gratis, trimiţând în schimb cărţi publicate în ţările lor. George C. Minden ajunsese la concluzia că principalul scop al reţelei nu este acela de a critica doctrina marxistă, ci de a o submina, oferind oamenilor prin cărţi, dicţionare, albume de artă sau reviste de modă o alternativă la ariditatea culturală din ţările socialiste şi o altă perspectivă asupra realităţii occidentale.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-06-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

MIHAI G.
13 Sep 2011

Extrardinara poveste. Cat e lucruri nu s-au pierdut

Adauga un comentariu

Random image