2017-01-22 12:14

EVENIMENT


Taxa „Merkozy”

 |  19:35
Taxa „Merkozy”

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi cancelarul german, Angela Merkel, şi-au afişat ieri, la Berlin, acordul asupra principiului unei taxe pe tranzacţiile financiare, însă au viziuni diferite privind forma acesteia.

„Convingerea mea este că, dacă nu ne dăm drept exemplu, acest lucru nu se va întâmpla. Ideea Franţei este de a aplica proiectul de directivă al Comisiei Europene”, a precizat Sarkozy într-o conferinţă de presă comună cu Merkel.

Aceasta din urmă a apreciat că este vorba de o „bună iniţiativă pentru a trece de la vorbă la faptă”, însă şi-a reiterat preferinţa pentru o acţiune concertată la nivel european.

„Obiectivul Germaniei este de a avea o declaraţie de intenţie a miniştrilor de finanţe (din UE) până la începutul lunii martie” asupra unei astfel de taxe, a spus Merkel. Ea a adăugat că, „personal”, ar putea „imagina o astfel de taxă numai la nivelul zonei euro”, precizând totodată că această opţiune, care exclude centrul financiar al Marii Britanii (City-ul londonez), nu este susţinută de întregul său guvern.

Cuplul „Merkozy”, aşa cum a fost botezat de presă, şi-a afişat totodată acordul asupra drumului de urmat în încercarea de a limita o criză a zonei euro mai acută ca niciodată. Franţa şi Germania vor astfel ca acordul european de întărire a disciplinei bugetare, la care s-au angajat la începutul lunii decembrie 26 din cele 27 de state UE, să fie semnat „la 1 martie”, a declarat preşedintele francez.

Cei doi lideri au căzut de asemenea de acord să reflecteze asupra mijloacelor „de a accelera vărsarea de capital” viitorului mecanism european de salvare (MES).

Merkel şi Sarkozy şi-au reiterat de asemenea dorinţa de a menţine Grecia în zona euro, cu condiţia totuşi ca Atena să aplice reforme bugetare. Angela Merkel a considerat „necesară” aplicarea unui program de restructurare a datoriei elene, însă a ţinut să ofere noi asigurări pieţelor afirmând că această procedură va rămâne „o excepţie”.

Cei doi lideri au indicat de asemenea că au solicitat expertiza Băncii Centrale Europene pentru a întări eficienţa dispozitivului de salvare provizoriu FESF, care nu a reuşit să convingă investitorii de eficacitatea sa.

Merkel şi Sarkozy au insitat şi asupra necesităţii de a însoţi eforturile de austeritate bugetară cu iniţiative pentru creştere şi locuri de muncă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-11-18

TAGURI: Nicolas_Sarkozy, Angela Merkel, taxa, tranzactii, financiarComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image