2018-11-14 14:07


Teheranul recunoaşte arestarea cetăţenilor slovaci

 |  22:18
Teheranul recunoaşte arestarea cetăţenilor slovaci

Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Abbas Araghchi, a recunoscut că Teheranul a dispus arestarea unor cetăţeni slovaci pentru "comportament nepotrivit" şi posesie de "echipamente neconvenţionale", fără însă să precizeze numărul persoanelor deţinute şi nici data reţinerii lor.

Fără să explice ce înseamnă "echipamente neconvenţionale", reprezentantul iranian a declarat că "aceşti indivizi au venit în Iran ca turişti şi aveau vize turistice, însă au avut un comportament nepotrivit (...) Ei au încălcat legile Republicii Islamice şi au fost arestaţi. O anchetă a fost deschisă, iar dosarul va fi transmis autorităţilor judiciare".

Sâmbătă, premierul Slovaciei, Robert Fico, a declarat că "acuzaţii foarte serioase" sunt aduse împotriva unor cetăţeni slovaci deţinuţi în Iran, dar nu a făcut alte precizări. Duminică, ministrul slovac de Externe, Miroslav Lajcak, a confirmat că opt slovaci au fost arestaţi în Iran. "Ministerul a luat măsuri din 22 mai, de când am aflat despre arestări", a precizat ministrul. "Avem contacte zilnice cu Ministerul iranian de Externe. Consulul slovac la Teheran i-a vizitat pe turiştii arestaţi, ei sunt în viaţă şi starea lor de sănătate este bună", a explicat acesta, subliniind că nu poate oferi mia multe informaţii pentru a nu pune în pericol şansele slovacilor de a fi eliberaţi, scrie Mediafax.

Şeful diplomaţiei slovace a precizat că "niciun caz similar nu a fost rezolvat vreodată prin relatări în presă". În continuare, Ministerul slovac de Externe nu a mai făcut alte precizări, însă, potrivit cotidianului slovac SME, un grup de parapantişti slovaci a fost arestat în Iran pentru presupuse activităţi de spionaj. "Cinci sau şase parapantişti au fost arestaţi în urmă cu peste trei săptămâni pentru că au făcut fotografii cu instalaţii militare văzute de sus", a detaliat sursa citată.

În 2012, un slovac, recrutor de personal în domeniul telecomunicaţiilor în Iran, a fost arestat de autorităţile iraniene pentru presupuse activităţi de spionaj în favoarea CIA-ului american, fiind eliberat după 40 de zile petrecute în închisoare. Acesta a fost acuzat că a contactat oameni de ştiinţă iranieni pentru a obţine informaţii cu privire la "progresul ţării", potrivit televiziunii publice iraniene.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-01
Citeste si:
Iran. Mai puţine retricţii
IRAN: Hassan Rohani, speranţa reformiştilor
Hassan Rohani, noul preşedinte al Iranului, cere “recunoaşterea drepturilor” ţării sale
Iran: Hassan Rohani a obţinut cele mai multe voturi la alegerile prezidenţiale, conform primelor rezultate

TAGURI: Iran, slovaci, arestari
loading...





Comenteaza pe facebook




Comenteaza pe site


Random image



Ultimele stiri






loading...