2018-12-10 19:41


Termen într-un dosar la Tribunalul Bucureşti - peste 580 de zile

 |  17:53
Termen într-un dosar la Tribunalul Bucureşti - peste 580 de zile
Instanţele de judecată sunt aglomerate în toată ţara,însă la Bucureşti s-a atins recordul celui mai lung termen acordat până acum!La Secţia Comercială, instanţa a fost învestită cu dosarul, iar sistemulinformatic a distribuit cauza cu un prim termen de judecată după 580 de zile!

La secţia a VI-a Comercială de la Tribunalului Bucureştis-a înregistrat recordul absolut în materia primului termen de judecată acordat vreodată de o instanţă dejudecată în România! După ce a fost înregistrat dosarul, calculatorul adistribuit cauza unui complet de judecată peste 580 de zile lucrătoare, ceea ceînseamnă că primul termen în această cauză a fost stabilit la aproape doi anide la sesizarea instanţei.

Numărul imens de dosare, acumulate în materie comercială,împovărează instanţele, chiar dacă nu toate cauzele au un grad sporit decomplexitate. Astfel, judecătorii ne-au semnalat faptul că au de soluţionatacţiuni privind radierea sau dizolvarea societăţilor comerciale, în condiţiileîn care alte cauze complexe aşteaptă să fie soluţionate.

Legea micii reforme, cauza aglomerării

Preşedintele Curţii de Apel Bucureşti, Dan Lupaşcu, ne-adeclarat că dosarele privind dizolvarea societăţilor comerciale nu trebuie sămai stea în competenţa tribunalelor. „Semnalez necesitatea degrevării acestorinstanţe, pentru a da posibilitatea judecătorilor să muncească fără să fieaglomeraţi. Printr-o modificare legislativă, dosarele ar putea ajunge laRegistrul Comerţului, iar cauzele să fie soluţionate de un funcţionar, nu de unmagistrat”, a spus preşedintele Curţii de Apel Bucureşti.

Pe de altă parte, preşedintele CSM, Horaţiu Dumbravă, aatras atenţia, în data de 29 martie 2010, la dezbaterea „Întârzierileprocesuale - posibile soluţii legislative sau administrativ”, organizată laPredeal, că Legea micii reforme, dar şi contextul socio-economic, au determinataglomerarea instanţelor. Mica reformă a luat din competenţa tribunalelor cauze,transferându-le în competenţa curţilor de apel ceea ce a dus pe de o parte ladegrevarea tribunalelor, dar pe de alta la împingerea termenelor de judecată dela câteva luni, până la aproape doi ani. Iar criza economică a determinat miide justiţiabili să se adreseze instanţelor în cauze privind conflicte de muncă,litigii cu privire la pensii, insolvenţă, astfel încât toate instanţele dejudecată se află sub asediul dosarelor.

„Trendul ascendent de creştere a numărului anual de cauzenou înregistrate este mai mult decât îngrijorător, motiv pentru care esteesenţial, mai mult decât oricând, ca autorităţile constituţionale săgăsească împreună soluţii pentru a reduce acest număr alarmant de mare de cauzenou înregistrate. În acest sens, numărul de cauze nouînregistrate în anul 2010 a fost de 2.916.776, ceea ce înseamnă că unul dinşase românii adulţi este implicat în cauzele aflate azi pe rolul instanţelor” Horaţiu Dumbravă. preşedintele CSM


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-05-04

Mai multe imagini:
Termen într-un dosar la Tribunalul Bucureşti - peste 580 de zile
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...