2017-01-21 15:29

EVENIMENT


Teroristul prins în Bucureşti locuia de 10 ani lângă SRI

 |  21:00
Teroristul prins în Bucureşti locuia de 10 ani lângă SRI

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au capturat, luni seară, doi terorişti, colaboratori ai grupării şiite Hezbollah. Alţi doi terorişti au fost prinşi în Republica Maldive (Insulele Maldive). Acţiunea a fost coordonată de Agenţia de Luptă Antidrog a SUA (Drug Enforcement Administration – DEA).

Unul dintre cei doi terorişti capturaţi la Bucureşti, iranianul Siavosh Henareh, alias Doctorul, locuia, ca cetăţean român, în Capitală vizavi de sediul central al Serviciului Român de Informaţii. Henareh avea un apartament în blocul 133 de pe Bulevardul Libertăţii nr. 12. Sediul SRI este peste drum, la aproximativ 20 de metri distanţă. Potrivit unor surse diplomatice, iranianul locuia aici de aproape 10 ani.

Supravegheaţi timp de un an

Potrivit unor documente oficiale ale Departamentului de Justiţie al SUA, DEA a început, în luna iunie a anului trecut, o investigaţie sub acoperire asupra lui Henareh bănuit ca un important furnizor de droguri şi asociat al Partidului Muncitoresc din Kurdistan (cunoscut ca PKK). Agenţii sub acoperire au început să aibă întâlniri cu el dându-se drept membri ai Hezbollah şi spunându-i că vor să ducă importante cantităţi de heroină în SUA, iar cu banii obţinuţi să finanţeze mişcarea libaneză Hezbollah (Partidul lui Dumnezeu). Henareh a acceptat, oferindu-şi serviciile de intermediere a tranzacţiilor de narcotice între furnizori şi agenţii sub acoperire.

Astfel, între decembrie 2010 şi februarie 2011, iranianul le-a făcut cunoştinţă agenţilor cu nişte traficanţi turci, printre care Atalay Atasoy şi Cetin Aksu, acesta din urmă fiind prins şi el la Bucureşti. Pe 9 aprilie, Henareh a primit 23.000 de dolari, din care a reţinut pentru el 1.000 de dolari, restul expediindu-l în Turcia, lui Aksu. După trei săptămâni, turcul a trimis în România, agenţilor sub acoperire, aproape un kilogram de heroină, ca mostră, promiţând că le va da ulterior cantităţi semnificative.

Arme de la o bază a SUA din Germania

Între timp, Cetin Aksu şi un alt terorist, Bashar Wehbe, le-au cerut agenţilor să le procure arme pe care să le trimită asociaţilor lor din Hezbollah. Agenţii le-au adus de la o baza americană din Germania 48 de rachete americane sol-aer Stinger (SAM), 5.000 de automate AK-47, 1.000 de arme de asalt M4, puşti cu lunetă M107 şi 1.000 de pistoale Glock, inclusiv muniţie, la un preţ total de 9,5 milioane de dolari. Wehbe a fost arestat în Maldive. În aceeaşi zi, 25 iulie, DIICOT îi captura la Bucureşti pe Henareh şi pe Aksu.

Bani din heroină pentru talibani

Alături de Wehbe, autorităţile americane l-au arestat şi pe un alt colaborator al Hezbollah, Taza Gul Alizai. Potrivit anchetei DEA, în luna mai a anului 2008, în apropiere de Kandahar (Afganistan), Gul a vândut 5 kg heroină unei surse confidenţiale a DEA. După doi ani, Gul a aranjat vânzarea, contra a 31.000 de dolari, a 6 arme AK-47 şi 10 kg heroină aceleiaşi persoane, reprezentându-i pe talibani. Sursa i-a spus lui Gul că heroina urma să ajungă în SUA, iar banii obţinuţi din vânzarea ei pe teritoriul american erau destinaţi talibanilor. În timpul negocierilor, partenerul lui Taza Gul Alizai i-a spus sursei că laboratoarele de heroină din Afganistan se aflau sub protecţia talibanilor.

9.500.000 de dolari au costat armele procurate de agenţii sub acoperire pentru teroriştii Hezbollah

A furat heroina din Turcia vrând să vândă în locul ei ipsos

Separat de solicitarea autorităţilor americane, procurorii DIICOT au încercat să captureze aproape 200 kg heroină, în timp ce urmau a fi tranzacţionate pe raza comunei Ciorogârla. Drogurile fuseseră trimise de Cetin Aksu (foto). Procurorii aveau informaţii că heroina urma a fi dată de un român unui traficant (în fapt, un agent sub acoperire). Primul era doar depozitar al cantităţii de droguri trimise din Turcia şi nu făcea decât să intermedieze tranzacţia. Problema a fost că românul a păstrat heroina, pentru a o valorifica, astfel că, la întâlnirea cu agentul sub acoperire, a adus ipsos, ambalat precum drogurile primite. Potrivit unor surse din cadrul Direcţiei Antidrog, heroina a fost depistată şi urmează a fi capturată.

Doctorul

Iranianul Siavosh Henareh, cunoscut ca „Doctorul”, s-a născut pe 23 august 1957. Are şi cetăţenie română, fiind prezent în ţara noastră încă de acum 10 ani


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-07-29

Mai multe imagini:
Teroristul prins în Bucureşti locuia de 10 ani lângă SRI
zoom
Teroristul prins în Bucureşti locuia de 10 ani lângă SRI
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image