2017-01-20 22:18

EVENIMENT


Tesla vs Einstein: Mai iute ca lumina!

 |  21:00
Tesla vs Einstein: Mai iute ca lumina!

 „Toate cercetările mele au indicat faptul că sunt mici particule, fiecare dintre ele cu o încărcătură foarte mică, încât cea mai potrivită denumire ar fi cea de neutroni. Se mişcă cu o viteză foarte mare, peste cea a luminii”, spunea Nikola Tesla pe 10 iulie 1932. Savantul cu origini româneşti a pus bazele primului accelerator de particule din lume.

După aproape 80 de ani, un grup de cercetători europeni au anunţat că au înregistrat particule subatomice de tip neutrino deplasându-se cu o viteză mai mare decât cea a luminii. Enunţată de Albert Einstein în 1905, viteza luminii constituie viteza maximă pe care o poate avea o particulă, fiind una dintre legile fundamentale ale universului. Infirmarea acestei legi ar schimba radical fizica şi ar face posibilă călătoria în timp.

“Dacă ar fi posibil să transmitem un mesaj mai repede decât lumina, ai putea să trimiţi o telegramă în trecut", spunea Einstein.

În cadrul unui experiment efectuat la acceleratorul de particule al CERN, 15.000 de particule neutrino au fost lansate din apropiere de Geneva spre o peşteră subterană aflată în Italia, la Gran Sasso, la aproximativ 730 de kilometri depărtare. Conform cercetătorilor, particulele au ajuns la destinaţie cu 60 de nanosecunde (0,00000006 secunde) mai repede decât i-ar fi luat luminii să parcurgă aceeaşi distanţă, depăşind bariera vitezei luminii cu 0,0025%.

“Am verificat şi reverificat toate aspectele studiului şi nu am găsit nimic în neregulă. (...) Date fiind implicaţiile semnificative ale unui asemenea rezultat, sunt necesare măsurători independente înainte de a nega sau afirma categoric acest fapt”, au declarat oamenii de ştiinţă.

Potrivit descopera.ro, un astronom de la Universitatea din Hawaii, John Learned, susţine că acest studiu ar putea fi primul indiciu asupra existenţei unor alte dimensiuni, folosite de particulele neutrino ca "scurtătură".

Doar două laboratoare, unul din SUA şi altul din Japonia, vor încerca să reproducă rezultatele de la CERN.

Scepticii: Este o greşeală!

Cei mai mulţi dintre fizicieni susţin însă că este sigur vorba despre o eroare. Unii pun chiar pariuri ciudate şi spun că viteza luminii nu poate fi cu siguranţă depăşită.

Alan Kostelecky, teoretician la Universitatea din Indiana, a comentat: “O veche zicală a fizicii spune că «afirmaţiile extraordinare necesită dovezi extraordinare»”.

El a fost completat de un alt fizician, Chang Kee Jung de la Universitatea Stony Brook din New York: “Pot să pun pariu că este vorba despre o greşeală sistematică a studiului. Nu aş pune ca miză soţia sau copiii mei, pentru că probabil s-ar supăra, dar mi-aş paria casa, că despre asta este vorba.

Jim Al-Khalili, profesor la Universitatea din Surrey din Marea Britanie, a declarat că îşi va mânca boxerii dacă anunţul CERN cu privire la depăşirea vitezei luminii de către neutrini se dovedeşte adevărat.

Rob Plunkett, cercetător la Fermilab din Statele Unite, susţine: “Este periculos să pariezi împotriva lui Einstein. Teoriile sale au fost testate în mod repetat şi confirmate mereu”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-03-01

Mai multe imagini:
Tesla vs Einstein: Mai iute ca lumina!
zoom
Tesla vs Einstein: Mai iute ca lumina!
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

CALUGARUL VASILE
19 Oct 2011

Mai Pacalicilor daca s-ar putea inregistra viteze mai mici decat viteza luminii n-ar mai trebui nici o demonstratie,cercetatorii dela CERN altceva au spus ,dar multi aud ,putini pricep ,toti comenteaza
CALUGARUL VASILE
19 Oct 2011

...corectez pacalicilor ..viteze mai mari decat viteza luminii.... tot citind atatea comentarii fara cap si coada mai gresesc si eu
LEONTIN V.
14 Feb 2014

Mai flacai, Mai documentati-va. Se numea Nicolae Teslea (de pe langa Sibiu). A fost un geniu, exploatat si furat fara jena in SUA. El a fost diriguitorul fenomenului "Philadelphia", al motorului electric asincron (ciordint fara jena de Edison, laureat cu Nobel). Viteza luminii e demonstrata ca depasita. Doar ca mafia nu vrea acest lucru. Daca l-au pus pe Einstein pe soclu, acolo trebuie sa ramana

Adauga un comentariu

Random image