2017-01-18 12:31

EVENIMENT


„Ţiganii” şi „jidanii” schimbă DEX-ul

 |  18:54
„Ţiganii” şi „jidanii” schimbă DEX-ul

În urma controverselor stârnite atât pe plan intern, cât şi internaţional, Academia Română va scoate un nou tiraj al Dicţionarului Explicativ al Limbii Române care va cuprinde toate modificările legate de termnii „ţigan” şi „jidan”.

Termenul "jidan" definit ca "un cuvânt popular şi peiorativ” a fost redefinit şi prezentat publicului larg ca un cuvânt "familiar" care poate fi folosit în loc de cuvântul "evreu". Pentru termenul “ţigan” se va consemna caracterul peiorativ sau depreciativ când acesta se adresează unei persoane ce aparţine minorităţii rome şi se va specifica faptul că nu este recomandabilă folosirea, fiind considerat ofensator, iar cuvântul “rom” va fi cel de referinţă pentru această minoritate.

Agenţia de Dezvoltare Comunitară "Împreună" a transmis o scrisoare deschisă Institutului "Iorgu Iordan-Al. Rosseti" prin care îi solicită să respecte recomandarea fǎcutǎ de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) de a rectifica definiţia cuvântului "ţigan" în DEX.De asemenea, Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului din România a solicitat Institutului de Lingvistică să schimbe din DEX definiţia cuvântului "jidan", considerat insultător la adresa evreilor, şi să specifice clar că este vorba de un termen peiorativ.

Deşi iniţial reprezentanţii Academiei Române au susţinut că aceste modificări vor fi efectuate în ediţiile următoare ale tuturor dicţionarelor, cel mai apropiat urmând a fi publicat în 2014, presiunile reprezentanţilor celor două părţi nemulţumite au determinat modificarea de urgenţă a DEX-ului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-09-10Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image