2017-01-18 04:02

EVENIMENT


„Timocul, o prioritate pentru România”

 |  19:58
„Timocul, o prioritate pentru România”

Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat că Timocul reprezintă o prioritate pentru România, dar şi o măsură a onestităţii relaţiilor bilaterale româno-sârbe, în cadrul unor discuţii purtate cu prilejul unei vizite la Negotin, în Serbia. Şeful statului s-a întâlnit şi cu omologul său sârb, Boris Tadici, prilej cu care a subliniat susţinerea necondiţionată a României pentru aderarea Serbiei la Uniunea Europeană.

„Cum ar fi priviţi minoritarii români din Serbia dacă România s-ar opune avansului ei către UE? Dar vom şti la momentul potrivit să aducem argumentele necesare respectării drepturilor minoritarilor români şi din Valea Timocului, şi din Voievodina şi de peste tot unde trăiesc în Serbia. Timocul, după această ultimă discuţie pe care am avut-o cu preşedintele Tadici, este pentru noi o prioritate şi este o măsură a onestităţii relaţiilor noastre bilaterale”, a declarat Băsescu. Preşedintele a subliniat că efectuarea unor paşi pentru ca românii din Valea Timocului să-şi poată păstra cultura, limba şi credinţa „este un test al adevărului”. Acesta a mai subliniat că „nu prin şantaj faţă de un prieten tradiţional putem rezolva problemele, ci prin discuţii şi prin înţelegere. Exigenţa noastră este ca drepturile pe care le dăm noi minorităţii sârbe din România să fie recunoscute şi minorităţii vlahe din Valea Timocului”.

Mai mulţi senatori români au sugerat ca România să nu adopte în Parlament acordul de asociere al Serbiei până când nu va fi rezolvată situaţia românilor din Timoc. Una dintre controversele recente legate de situaţia românilor din Valea Timocului a fost legată de recensământul desfăşurat în Serbia în octombrie. Reprezentanţii minorităţii române au reclamat faptul că recenzorii au provocat confuzie prin faptul că mulţi etnici români au fost determinaţi să răspundă că aparţin comunităţii vlahe, care nu are o descendenţă directă din poporul român. „Dacă voinţa românilor de la sud de Dunăre este ca unii să se autodenumească români, iar alţii vor să se autodenumească vlahi, dintre vlahi unii spun că sunt vlahi români, iar alţii că sunt vlahi pur şi simplu şi că nu au nimic comun cu România. Probabil foarte mulţi uită cum s-a chemat teritoriul de la nord de Dunăre”, a afirmat Băsescu.

Exigenţa noastră este ca drepturile pe care le dăm noi minorităţii sârbe din România să fie recunoscute şi minorităţii vlahe din Valea Timocului

Traian Băsescu

preşedintele României


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-06-16

TAGURI: Traian Basescu, TimocComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image