2017-01-20 01:23

EVENIMENT


Ţinutul Secuiesc a bătut Ungaria

 |  19:21
Ţinutul Secuiesc a bătut Ungaria

Tihamer Becze, golgheterul din acest an al naţionalei de hochei a României, a povestit presei maghiare despre scandalul legat de imnul Ţinutului Secuiesc, pe care jucătorii români l-au intonat vinerea trecută, la Miercurea Ciuc, în meciul împotriva Ungariei.

“Ţinutul Secuiesc a învins Ungaria cu 4-1. Aceasta este formularea corectă, fiindcă românii nu au, practic, nici o legătură cu naţionala de hochei, dar nici cu sportul acesta, în general. În lotul de 26, avem un ucrainean şi un jucător cu nume românesc, portarul, care este născut la Gheorgheni, şi vorbeşte bine ungureşte, mama lui fiind unguroaică”, a spus Becze, potrivit gsp.ro.

Hocheistul în vârstă de 21 de ani susţine că, pentru el, partida cu Ungaria nu a reprezentat ceva special.

“Ne-am pregătit ca pentru orice alt meci. Suntem sportivi profesionişti şi vrem să câştigăm fiecare meci. Pentru mine, din punct de vedere sportiv, nu a contat că jucăm cu Ungaria, Polonia sau Ucraina. În contrast cu obiceiurile internaţionale din hochei, în care se intonează imnul doar la finalul partidei, şi doar cel al echipei câştigătoare, organizatorii au decis să fie intonate ambele imnuri înainte de startul partidei şi după finalul partidei. Spectatorii au ascultat în linişte imnul României, nu au huiduit, nu au scandat trivialităţi, s-au purtat decent şi chiar au aplaudat. Apoi, s-a intonat imnul Ungariei, pe care l-am cântat şi noi împreună cu spectatorii. După intonare, aşa cum sunt obiceiurile în zona Miercurea Ciuc-Gheorgheni, la finalul partidei, am cântat imnul Secuiesc împreună cu spectatorii din sală”, a declarat Becze.

Jucătorul nu pricepe de ce se face atâta caz, deoarece el consideră că s-a întâmplat un lucru firesc, care se petrece de ani buni: “Casa noastră este Ţinutul Secuiesc. Imnul nostru începe aşa: Ki tudja, merre, merre visz a végzet (Cine ştie, încotro, încotro, ne duce destinul) şi continuă aşa: Maroknyi székely, porlik, mint a szikla (O mână de secui, se sfărâmă precum stânca). Eu am dublă cetăţenie româno-maghiară. Dacă noi am refuza, în bloc, convocările la echipa naţională, România nu ar fi în stare să alinieze o echipă, care să nu ajungă ciuca bătăilor în Europa. Normal că de la Bucureşti, cazul pare foarte grav, însă nu e vina noastră, noi avem conştiinţa curată”.

Pe de altă parte, Tihamer Becze spune că nu ar renunţa la naţionala României: “Pentru dezvoltarea mea profesională este obligatoriu să particip la competiţiile internaţionale. Am auzit că se va discuta în Parlamentul României, o iniţiativă, prin care să ni se interzică dreptul la vot dacă avem dublă cetăţenie. Un lucru e sigur, dacă, după evenimentele de vineri, vom fi sancţionaţi în vreun fel, sau vor încerca să impună jucători români de slabă valoare în naţională, noi nu vom rămâne impasibili. Eu ştiu că românii nu ne înţeleg şi au impresia că vrem să îi provocăm. Ca să înţeleagă cineva situaţia cu adevărat, ar trebui să trăiască în Ardeal. Noi aşa gândim şi mă bucur că am avut ocazia să spun ce aveam pe suflet. Sunt mândru că sunt secui. Sunt mândru că sunt maghiar. Sunt şi mai mândru că sunt un sportiv şi un jucător de echipă, care vrea să câştige toate meciurile, indiferent ce scrie pe tricoul său”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-03-24

TAGURI: Tihamer_Becze, tinutul_secuiesc, hochei, imnComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

LUCI
25 Dec 2011

pai mai baiatule ce mai cauti in romania dute si stai in ungaria unde acolo va face toata lumea tigani

Adauga un comentariu

Random image