2019-03-25 14:11


Toader, despre lipsa candidaţilor pentru DNA: Procurorii ştiu foarte bine de câtă muncă e nevoie

 |  13:09
Toader, despre lipsa candidaţilor pentru DNA: Procurorii ştiu foarte bine de câtă muncă e nevoie

La sosirea la Ministerul Justiţiei, Tudorel Toader a fost întrebat de jurnalişti despre motivele pentru care nu există candidaţi pentru conducerea DNA, deşi luni este ultima zi de depunere a candidaturilor, spunând că unul dintre acestea ar putea fi faptul că unii dintre procurori cred că numirea la şefia DNA se va face ca până acum - în baza unor înţelegeri politice, el dând asigurări că nu se va întâmpla aşa.

"Nu uitaţi că numirile precedente au fost făcute uneori - şi folosesc o formulă severă - pe baza unor înţelegeri politice, ca să nu spun troc politic. Gândiţi-vă la ultima numire la DNA - nu a fost procedură, nu a fost concurenţă, nu v-aţi alarmat, nu au fost înscrişi. S-a transmis «propun să reinvestească» şi atâta tot. Nu uitaţi că altă dată numirea s-a făcut în detrimentul unui aviz al CSM-ului, aviz negativ, consultativ – e adevărat – iar acum se spune: «decretul este nelegal pentru că nu are acelaşi aviz consultativ şi negativ» . Cred că unii dintre procurori au impresia că numirea se va face ca în precedentul mandat, dar eu îi asigur că nu va fi aşa ceva”, a declarat Tudorel Toader.

El a spus că, de asemenea, cine vrea sa devină şef la DNA ştie foarte bine realitatea de acolo şi îşi dă seama de câtă muncă este nevoie pentru a pune DNA în parametrii constituţionali, pentru a o face să funcţioneze normal.

"Pe de altă parte, cine vrea să devinăm şef la DNA - eu nu cred că nu sunt doritori, dar cei care ar dori să devină procuror şef la DNA sunt convins că ştiu foarte bine realitatea de acolo. Îşi dau seama cât de multă muncă este necesară pentru a repune DNA-ul în parametrii lui constituţionali, pentru a-l face să funcţioneze normal, pentru a reda încrederea - dacă a existat - pentru a reda încrederea românilor în activitatea pe care o face DNA", a declarat Toader.

Toader s-a declarat din nou convins că luni vor fi depuse candidaturi pentru postul de procuroru-şef al DNA: "Mai avem ziua de azi, când, repet, vom avea candidaţi".

Întrebat dacă consideră că DNA nu funcţionează normal, el a răspuns: "În mod evident DNA nu avea când şi cum într-un timp foarte scurt să reintre în normalitate, în condiţiile în care avem sute de achitaţi".

Luni este ultima zi în care se mai pot depune candidaturi pentru postul de procuror-şef al DNA

Selecţia pentru ocuparea postului de procuror-şef al DNA a început în 9 iulie, imediat după anunţul privind semnarea decretului de către preşedintele Klaus Iohannis pentru revocarea din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi. Procurorii pot depune cereri de înscriere pentru funcţia de conducere vacantă până luni, inclusiv, la Direcţia resurse umane din cadrul Ministerului Justiţiei.

Deşi doar luni mai pot fi depuse dosare de candidatură, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, s-a declarat convins că vor fi candidaţi.

În caz contrar, procedura de selecţie pentru postul de procuror-şef al DNA va fi reluată.

Întrebată, într-un interviu la Realitatea TV, despre lipsa candidaţilor pentru conducerea DNA, preşeşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, spunea că îi este teamă că nu se va înscrie nimeni. Ea afirmă că magistraţii nu îşi doresc funcţii de conducere pentru că un asemenea post înseamnă o expunere din punct de vedere al imaginii şi se intră "într-un hăţiş împletit cu implicaţii politico-mediatico-sociale".

"Judecătorii şi procurorii pur şi simplu nu îşi doresc funcţii de conducere, iar oamenii de mare calitate cu atât mai puţin (...) Vedeţi ce înseamnă o funcţie de conducere - esti extrem de expus din punct de vedere al imaginii, pe seama ta se brodează multe poveţti, multe istorii, ţi se pun în cârcă lucruri la care nici măcar nu ai visat vreodată. Orice om de bun simţ îşi pune problema <<decât să intru în asemenea hăţiş, împletit cu implicaţii politico-mediatico-sociale, mai bine stau în banca mea, îmi văd de dosarele mele, îmi văd de familia mea şi lasă-i pe alţii care îşi doresc sa candideze pe funcţii de conducere>>. Mi se pare extrem de păgubos pentru că pe posturi de conducere trebuie să fie persoane verticale, persoane care ştiu carte, care să aiba un ascendent şi profesional, şi moral, şi organizatoric asupra colegilor şi ideal ar fi ca pe asemenea posturi să se înscrie cât mai multe persoane care corespund din punct de vedere al acestor criterii. Vom vedea, mi-e tare teamă că nu se va înscrie nimeni până la urmă", declara, joi, Cristina Tarcea.

Cererile de participare la selecţia pentru conducerea DNA trebuie însoţite de dovada îndeplinirii condiţiilor de vechime, de un proiect privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere pentru care participă la selecţie, de un curriculum vitae, de cel puţin zece lucrări întocmite de procuror în compartimentele în care şi-a desfăşurat activitatea în ultimii cinci ani şi de ultimul raport de evaluare a activităţii profesionale a procurorului participant la selecţie şi orice alte înscrisuri relevante.

Lista procurorilor care îndeplinesc condiţiile legale de participare la selecţie şi programarea interviurilor vor afişate la sediul Ministerului Justiţiei şi pe site-ul instituţiei marţi, 24 iulie, iar între 25 şi 27 iulie candidaţii selectaţi ar urma să susţină interviurile cu ministrul Justiţiei.

Potrivit anunţului Ministerului Justiţiei, la evaluarea interviului vor fi avute în vedere următoarele standarde: susţinerea proiectului privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere, verificarea aptitudinilor manageriale şi de comunicare, prezentarea viziunii asupra modului în care înţelege să organizeze instituţia în vederea îndeplinirii atribuţiilor constituţionale de promovare aintereselor generale ale societăţii şi apărării ordinii de drept, precum şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, prezentarea viziunii cu privire la atribuţiile funcţiei pentru care participă la selecţie în ceea ce priveşte coordonarea activităţilor de prevenire şi combatere a criminalităţii în general şi a unor fenomene specifice: criminalitate organizată, corupţie, evaziune fiscală etc., verificarea cunoştinţelor specifice funcţiei pentru care se efectuează selecţia şi aspecte legate de motivaţia, conduita, integritatea şi deontologia profesională, precum şi alte împrejurări rezultate din analiza înscrisurilor depuse de procurorii participanţi la selecţie.

Rezultatele selecţiei ar urma să fie anunţate în 30 iulie, după care ministrul Justiţiei va transmite Consiliului Superior al Magistraturii - Secţia pentru procurori, propunerea/propunerile sale pentru această funcţie, însoţite de înscrisurile depuse de procurorii selectaţi în vederea propunerii de numire în funcţiile de conducere, pentru emiterea avizului, iar după transmiterea avizului de către CSM ministrul Justiţiei va trimite şefului statului propunerea sa pentru funcţia de procuor-şef al DNA.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-07-23

TAGURI: tudorel toader, ministrul justitiei, dna, candidatura dna,
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANONIM
23 Iul 2018

@Deci, cum ați opina despre lipsa de colaborare cu instituțiile statului a actualului ministru de la justiție, pentru a "demasca" ''trocurile politice" ce au contribuit la instalarea în funcții publice a unor indivizi, acolo unde politicienii nu ar fi avut atribuții reglementate ? Considerați că ar trebui să ofere și exemple opiniei publice când face astfel de afirmații publice, pentru a-și susține afirmațiile ?
ANONIM
23 Iul 2018

@ Opinați că ministru de la justiție ar putea zice opiniei publice dacă are cunoștință de vreun "troc politic" realizat pe procedura "băsisto-macovistă" de desemnare a funcțiilor de conducere din magistatură de către miniștri ai justiției?
Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...