2017-01-18 12:31

EVENIMENT


Închisoare CIA, în sediul ORNISS

 |  21:00
Închisoare CIA, în sediul ORNISS

Între 2003 şi 2006, CIA a operat în subsolul unei cădiri guvernamentale din România pentru a interoga şi tortura suspecţii de terorism. Potrivit unei anchete a Associated Press şi a postului de televiziune german ARD, închisoarea CIA din România ar fi fost situată în nordul Capitalei, în sediul Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), “ascunsă la vedere” şi protejată de autorităţile române.

Despre existenţa unei închisori CIA în România s-a relatat în repetate rânduri, dar locaţia sa nu a fost niciodată făcută publică. Autorităţile au negat vehement existenţa unei astfel de facilităţi secrete americane. Închisoarea a făcut parte dintr-o reţea de centre de detenţie secrete a CIA în străinătate. Spre deosebire de închisorile din alte state, cea din România nu a fost situată într-o zonă izolată. Centrul secret de detenţie şi-a desfăşurat activitatea în sediul ORNISS, în apropiere de un bulevard important şi de o cale ferată, pe o stradă cu copaci şi case, afirmă AP, precizând că această clădire oferă o acoperire excelentă. "Închisoarea nu avea nevoie de măsuri importante de securitate, pentru că locuitorii din zonă ştiau că este deţinută de guvern. Oamenii nu sunt înclinaţi să tragă cu ochiul în România post-comunistă", potrivit AP. În sediul ORNISS se află documente secrete ale NATO şi UE, iar subsolul este unul dintre cele mai sigure din întreaga ţară, potrivit unuia dintre directorii ORNISS, Adrian Cămărăşan. El a subliniat însă într-un interviu acordat în luna noiembrie că americanii nu au avut niciodată o închisoare secretă acolo. "Nu, nu. Imposibil, imposibil", a spus el într-un interviu pentru postul german de televiziune ARD.

Cum au negat autorităţile române

"Ştim de critici, dar nu avem cunoştinţă de acest subiect", declara preşedintele român Traian Băsescu într-un interviu în septembrie pentru AP. În cadrul Consiliului de investigaţie al Europei, ministrului afacerilor externe a asigurat anchetatorii într-un raport scris că, "nici un oficial public sau altă persoană care acţionează cu titlu oficial nu a fost implicată în activităţi care vizează privarea de libertate” şi că nu au avut loc operaţiuni din cadrul centrelor de detenţie CIA pe teritoriul românesc. Recent, documente prezentate într-un proces în SUA au confirmat zboruri ale CIA în România. Fişierele arată că Richmor Aviaţie Inc (contractantul CIA), din New York, a operat zboruri către şi dinspre România.

Celebra tortură „Simularea înecului” nu a fost folosită

Foşti oficiali din serviciile de informaţii au descris locul unde se afla centrul CIA şi au identificat fotografii cu clădirea. Închisoarea din România includea şase celule, pe arcuri, construite din prefabricate, fiecare cu un ceas şi o săgeată care arăta spre Mecca. Transportul deţinuţilor era relativ uşor. După ce erau aduşi cu avionul la Bucureşti, ei erau transferaţi la închisoarea din nordul Capitalei cu microbuze. Agenţi CIA îi duceau apoi pe un drum lateral şi intrau în bază pe poarta din spate, de unde erau duşi la închisoarea propriu-zisă, situată la subsol. Faptul că celulele erau pe arcuri făcea ca unii deţinuţi să fie dezorientaţi. În prima lună de detenţie, suspecţii de terorism erau privaţi de somn, udaţi cu furtunul, bătuţi sau obligaţi să stea în poziţii incomode, au spus mai mulţi foşti oficiali. Tehnica de tortură „Simularea înecului” nu a fost utilizată în România, au adăugat ei. După interogarea iniţială, deţinuţii erau trataţi cu atenţie, potrivit surselor. Ei primeau controale medicale şi dentare regulate, precum şi mâncare halal(care se prepară în conformitate cu cerinţele religioase), adusă de la baza din Frankfurt, Germania.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-11-05

Mai multe imagini:
Închisoare CIA, în sediul ORNISS
zoom

TAGURI: închisori CIA, România, ORNISS, secret, deţinuţi, tortură, Traian Băsescu, APComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

GEORGE SALARIU MIZER , NIVEL DE TRAI PENURIC/ "PLA
10 Dec 2011

OVESTI DE DOMENIUL S.F. C ARE AU MENIREA SA DISTRAG A ATENTIA DE LA ADEVARATE LE PROBLEME ALE ROMANIEI SI SA REZOLVE SI ANUMITE DISPUTE PERSONALE ! PDL S E PRICEPE BINE LA MANIPUL AREA PRIN MASS MEDIA ! SI DACA AR FI ASA CE TREABA AVEM NOI! NE INTERESEAZA ASTA MAI MULKT DECAT PEN SIILE NOASTRE, DECAT SALA RIILE SI DISPONIBILIZARIL E NOASTRE? DE TAXE SI IMP OZITE NU VORBIM? DESPRE G RADUL SDE INDATORRARE AL TARII NU VORBESC JURNALIS TII GERMANI SA VINA SA IN VESTIGHEZE CONDITIILE DE VIATA ALE POPULATIEI SI P UTEREA DE CUMPARARE… TE TRU IEFTIN DE MAHALA CU T ENTA DE ROMANE S.F. SAU D E MISTER…
PLANG DUPA TERORISTII CRIMINALI
10 Dec 2011

ASA SI CE DACA ??? pl ang dupa teroristii crimi nali !

Adauga un comentariu

Random image