2017-01-21 02:12

EVENIMENT


Traian Băsescu: „Cum îl cheamă pe ăsta cu frate-meu? Pe cumătru'...Bercea Mondial”

 |  14:14
Traian Băsescu: „Cum îl cheamă pe ăsta cu frate-meu? Pe cumătru'...Bercea Mondial”

Preşedintele TraianBăsescu a declarat, luni, la bilanţul Ministerului Public, că ar vrea să vadăacţiuni la "vămile de interior", unde este "esenţa fraudeivamale", precum şi acţiuni în Vama Constanţa.

"Aşvrea să fac menţiunea legată de ultimele acţiuni cu privire la polţia defrontieră şi la vămile din frontieră - esenţa fraudei vamale este la vămile dinteritoriu, acolo unde se stabileşte valoarea mărfurilor, cantitatea mărfii,accizele, tva. Aş vrea să văd acţiunea în vămile din interior, inclusiv în vamadin Constanţa,care e de frontieră, dar nu trebuie omisă", a spus Traian Băsescu.

Băsescu: Bătălia cu evaziunea fiscală şievazioniştii trebuie să continue tot mai apăsat

" trebuie să continue tot mai apăsat, mai fărămenajamente", a spus Băsescu, arătând că nimic nu slăbeşte mai mult unstat decât diminuarea resurselor financiare la care are dreptul.

Potrivit preşedintelui,orice ban furat statului este un atac la siguranţa socială, la siguranţafuncţionării instituţiilor "şi, de ce nu, la morală".

"Vreau să ştiţică în continuare bătălia pentru diminuarea evaziunii fiscale rămâne o mareprioritate", a continuat Băsescu.

Băsescu: Aş mai da o şansă Gărzii Financiare şiANV, le-aş menţine până la 31 decembrie

, pe care le-ar menţine până la31 decembrie pentru a da proba capacităţii lor de a avea o activitateeficientă, el precizând că atunci când o instituţie merge prost nu odesfiinţezi, ci o faci să funcţioneze.

Băsescu: Am o micăhartă cu "judeţele albe", rog să le eliminăm

Traian Băsescu adeclarat că are "o mică hartă cu judeţele albe, judeţele în care nu seîntâmplă nimic" şi a adresat rugămintea de a elimina astfel de judeţe,care arată a fi "albe", în timp ce presa e plină cu exemple despre cese întâmplă acolo.

"Eu am o micăhartă cu judeţele albe, judeţele unde nu se întâmplă nimic", a spusBăsescu, la şedinţa de bilanţ pe 2010 a Ministerului Public.

El a adresat"rugămintea" de a se elimina orice judeţ care să mai arate a fi"alb, curat", în timp ce este "plin" în presă şi la nivelulsemnalelor publice că "acolo sunt domni cu mare influenţă şi cu foartemulţi bani".

Băsescu: Există dosare care se blochează încădin faza iniţială, de la procuror

Şeful statului aatenţionat că există dosare care se blochează încă din faza iniţială, de laprocuror, şeful statului spunând că mai ales dosarele de evaziune fiscalătrebuie să ajungă repede în instanţă.

Preşedintele asubliniat că nu doreşte să insinueze nimic, însă are informaţia că unele dosaresunt blocate la procuror.

"Sunt dosare carese blochează din faza iniţială, încă de la procuror", a spus preşedinteleTraian Băsescu.

"Am informaţia,nu proba că se întâmplă cu rea intenţie", a adăugat el.

Preşedintele a atrasatenţia că "dosarele, mai ales cele de evaziune fiscală", trebuie săfie transmise instanţei cât mai repede, astfel încât statul să-şi poatărecupera la rândul său cât mai repede paguba suferită.

Băsescu: În 2-3 ani să nu mai avem...Cum îlcheamă pe ăsta cu frate-meu? Pe cumătru'...Bercea Mondial

Preşedintele TraianBăsescu a declarat luni la bilanţul pe 2010 al Ministerului Public că , despre care uitase cumi se spune, el întrebând în sală cum îl cheamă pe "cel cu fratele"său, pe "cumătrul".

"Pentru 2011rămân trei mari priorităţi - lupta împotriva corupţiei şi la nivel înalt, şilocal, este vorba de cei care influenţează decizia. Mă refer fără drept de apella demnitarii statului, fie că sunt demnitari de rang local sau naţional, eisunt cei care practică traficul de influenţă. A doua prioritate este evaziuneafiscală, care trebuie combătută fără menajamente. Cea de-a treia - grupurilelocale de crimă organizată, aşa numite clanuri", a declarat TraianBăsescu.

El a amintit că labilanţul poliţiei ruga ca în acest domeniu să "nu stea piatră pepiatră".

"În fiecarejudeţ, dacă iei informaţii, îţi dai seama că sunt două, trei clanuri, patru,cinci în judeţele mai mari. Sigur, DIICOT a obţinut rezultate excepţionale în2010, dar cred că trebuie să ne propunem ca în doi-trei ani să nu mai auzim deastfel de organizaţii ad-hoc într-un judeţ sau în altul. În doi-trei ani să numai avem niciun... Cum îl cheamă pe ăsta cu frate-meu? Pe cumătru'... BerceaMondialul. Să nu mai auzim de niciun cap de ăsta care ne rezolvă el pe toate,care are influenţă de nu i se întâmplă nimic, deşi are zeci de dosare, oamenicare probabil îşi pot permite să-şi afişeze bogăţia fără ca vreo instituţie astatului să-i întrebe ceva", a mai spus şeful statului.

El a întrebat de cepoliţia şi procurorii nu reacţionează în cazul celor care îşi afişează bogăţia.

Băsescu: Peste 30% din resursele ce se cuvinstatului sunt evazionate sau suspectate a fi evazionate

Preşedintele Băsescu adeclarat că peste 30% din resursele ce se cuvin statului sunt evazionate saususpectate a fi evazionate, un "procent care iese din limitelerezonabilului", afirmând că "cifrele vor fi discutate exact la nişteteleviziuni de evazionişti".

"Iată că bilanţulpentru anul 2010 confirmă o evoluţie pozitivă în bătălia reală cu corupţia, cucrima organizată, cu tot ce înseamnă nerespectarea legii. Vă felicit pedumneavoastră, dar îi felicit şi pe cei care v-au stat alături - poliţiajudiciară, serviciile secrete, care au făcut posibil sprijinul dumneavoastră înacţiunea îndreptată împotriva celor care încalcă legea. Eu n-aş privi bilanţulacestui an ca pe un triumf, ci doar ca pe un început. E anul cu cele mai bunerezultate, de la începerea primului meu mandat, dar l-aş privi ca pe unînceput. În sfârşit s-a ajuns la stadiul în care instituţiile statului încep săfuncţioneze eficient", a declarat Traian Băsescu la şedinţa de bilanţ aactivităţii pe anul 2010 a Ministerului Public.

El a mai spus căbătălia cu evaziunea fiscală şi evazioniştii trebuie să continue "tot maiapăsat, tot mai fără menajamente".

"Nimic nuslăbeşte mai mult un stat decât diminuarea resurselor financiare la care aredreptul pentru a putea plăti pensii, pentru a putea plăti salarii, funcţionareainstituţiilor. Orice ban furat statului este un atac la siguranţa lui, lasiguranţa socială, la siguranţa funcţionării instituţiilor şi, de ce nu, lamorală. De aceea vreau să ştiţi că în continuare bătălia pentru diminuareaevaziunii fiscale rămâne o mare priopritate. Nu aş vrea să lansez cifre care săfie discutate, dezbătute, întoarse pe toate părţile exact la nişte televiziunide evazionişti, dar evaluarea prezentată în CSAT ne-a arătat că peste 30% dinresursele ce se cuvin statului sunt evazionate sau suspectate a fievazionate", a continuat şeful statului.

El a catalogat acestprocent ca fiind unul care iese din "limitele rezonabilului", arătândcă acesta ar trebui să fie de 15%, incluzând micile gospodării, care ies oricumdin zona impozitată.

Băsescu: Nu are România norme de condamnări,dar e obligată să soluţioneze cazurile de mare corupţie

"Aş vrea să văfelicit pentru aprecierile pozitive din raportului intermediar legat de MCV.Este însă doar un raport intermediar. Raportul care va defini evoluţiilemersului justiţiei în România şi pe care îl vor lua în consideraţie toatestatele este cel din vară. Pentru asta e nevoie de continuarea eforturilor,inclusiv în zona judecătorilor, şi dosare care stau de multă vreme să fiesoluţionate. Să li se dea o soluţie, oricare ar fi ea", a declarat TraianBăsescu.

El a precizat că sereferă, în mod deosebit, la dosarele de mare corupţie.

"Nimeni nu cereca România să condamne un cetăţean sau altul, un politician sau altul, dar toţicolegii noştri din UE ne cer o soluţie a magistraţilor. Nu are România norme decondamnări, câţi să avem condamnaţi, dar are obligaţia să aibă o justiţie carejudecă cu o oarecare celeritate cazurile de mare corupţie", a mai spusBăsescu.

Băsescu propune introducerea sechestrului pebunuri din prima fază a anchetei

"Este extrem deimportant ca cei care încalcă legea să ajungă acolo unde le este locul, să fiecondamnaţi, să ajungă în închisoare. Dar de egală importanţă este recuperareapagubei. Fără recuperarea pagubei, victoria insituţiilor statului nu va ficompletă niciodată, iar aici trebuie să gândim dacă nu cumva în anumite dosare,prin lege, putem stabili sechestrarea bunurilor încă de la momentului începeriiurmăririi penale, pentru că, pe parcursul procesului, am observat, toţi ceicare au probleme îşi transferă proprietăţile pe alte nume şi nu mai ai pe cepune sechestru la sfârşit", a declarat Traian Băsescu.

Ela a mai spus căaceastă variantă trebuie analizată de Ministerul Justiţiei.

"Poate se impuneintroducerea dreptului procurorului de a pune sechestru pe bunurile celui pecare îl suspectează, încă din prima fază a anchetei", a conchis Băsescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-04-06Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image