2017-01-22 12:13

EVENIMENT


Traian Băsescu: Mă aşteptam ca domnul preşedintre Sarkozy ori doamna cancelar Merkel să spună: «Uite, domnule preşedinte, noi vom fi împotrivă...» Nu putem tolera, pentru că, dacă acum stăm ca râmele...

 |  08:20
Traian Băsescu: Mă aşteptam ca domnul preşedintre Sarkozy ori doamna cancelar Merkel să spună: «Uite, domnule preşedinte, noi vom fi împotrivă...» Nu putem tolera, pentru că, dacă acum stăm ca râmele...

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi seară, la TVR 1, că problemanu este amânarea aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, ci abuzul,crearea unui precedent în care unele state se folosesc de dreptul de veto, deşistatele candidate îşi respectă toate obligaţiile.

"Problema nu este de întârziereaintrării în Schengen cu câteva luni. Poate fi 2011 în toamnă... Nu cred că aicieste marea problemă. Problema este actul în sine: abuzul. Ori suntem parteneriegali, ori nu! Acest lucru, precedentul, în care se instituie un directoratcare face cu degetul prin Uniunea Europeană «tu da, tu nu» este deneacceptat", a declarat Traian Băsescu.

El a adăugat că sunt state careinvocă alte motive pentru a bloca aderarea la Schngen, folosindu-se de dreptulde veto.

"Precedentulcare se creează, un stat membru care îşi realizează obligaţiile şi vine un altstat şi spune: «Nu, pentru că eu tot am drept de veto. Nu vreau şi-ţi dau nişteexplicaţii care îmi convin mie, care nu au bază legală», acesta este periculos.Asta se întâmplă României şi Bulgariei", a spus şeful statului.

Băsescu: Nu putem să stăm carâmele, românii au dreptul să fie în spaţiul Schengen

Preşedintelea declarat, joi seară, că, în problema Schengen, .

"Nu putem tolera, pentru că,dacă acum stăm ca râmele, cum ne recomandă foarte mulţi - staţi, să stămliniştiti, că sunt marile state ale UE... Da, sunt marile state, dar cei 22 demilioane de români au dreptul la respect", a declarat Traian Băsescu.

El aadăugat că nu românii judecă, nu ei au impus condiţii de independenţă şi izolarea justiţiei de orice formă de control."Românii au dreptul să fie în spaţiul Schengen. Nu poţi să jigneşti, sătratezi aşa 22 de milioane de români", a mai spus şeful statului.

Băsescu s-ar fi aşteptat capreşedintele Franţei şi cancelarul Germaniei să-l avertizeze cu privire laopoziţia celor două ţări

, măcar mă aşteptam ca unuldin colegii mei din Consiliu (European - n.r.), ori domnul preşedintre Sarkozyori doamna cancelar Merkel să spună: uite, domnule preşedinte, noi vom fiîmpotrivă", a declarat Traian Băsescu la TVR.

El aadăugat că în Consiliul European se vorbeşte, de regulă, despre solidaritate.

Băsescu: Politicieni europeni nereproşează, mai printre dinţi, relaţia cu R. Moldova

"Printrepoliticienii europeni foarte bine documentaţi şi faptul că dăm tinerilor cu prea multă usurinţă, după părerea lor, cetăţenieromână. Vreau să clarificăm şi acest lucru, pentru că i-am văzut chiar pepoliticienii români dând dreptate. Eu vă dau Eurostatul, da? (...) Iată 2008:România a acordat 5585 de cetăţenii, preponderent cetăţenilor moldoveni. Săluam Franţa, Franţa aş vrea să o luăm, Franţa, 137.320. Raportul, uitaţi-va, 5mii la 137 de mii! Nu se susţine această abordare de către nimeni", adeclarat Traian Băsescu.

El a maidat ca exemplu Olanda, care are jumătate din populaţia României şi care aacordat 28 de mii de cetăţenii în 2008, precum şi Portugalia, cu 22 de mii, şiAustria, cu 10.268 cetăţenii.

Banii pentru securizareafrontierelor vor fi folosiţi în altă parte

TraianBăsescu a declarat că , ci că România "aşa va face",afirmând totodată că practicile din timpul guvernului Năstase nu se vor repetacât timp el va fi preşedinte.

"Nu amsugerat. Aşa vom face, dintr-un motiv simplu: tehnologiile pe care noi urma săle achiziţionăm anul acesta sunt tehnologii de vârf în supraveghereafrontierelor. (...) România decisese să-şi facă o dotare foarte bună. Doream săfacem o securizare care dădea un confort tuturor statelor, la un nivel foartebun", a precizat şeful statului la TVR, întrebat despre declaraţia sa dela Guvern conform căreia fondurile aflate în 2011 la dispoziţia Guvernuluipentru securizarea frontierelor ar trebui alocate IMM-urilor şi nu neapăratgrupului EADS, în condiţiile în care nu există un termen fixat pentru aderareala Schengen.

Băsescu se aşteaptă ca cei directreponsabili să facă "ceea ce trebuie făcut"

Preşedintelea declarat joi seară că unei eventuale amânări a aderării României la Schengen, în lipsa acestui faptel asumându-şi responsabilitatea politică.

"Uneşec pe care politic mi-l asum. După rostirea unei astfel de fraze înseamnă căeu, ca şef al statului, reprezint toate puterile statului, sunt şeful acestuistat... (...) Constatând că motivele invocate incorect, repet, incorect, înscrisoarea celor doi miniştri, fracez şi german, legată de MCV pe Justiţie,m-aş fi aşteptat ca CSM să spună «ne asumăm această reponsabilitate»,constatând că în acea scrisoare se vorbeşte de slabe rezultate în luptaanticorupţie, mă aşteptam ca Parlamentul să spună «noi am blocat vreo treidosare - al lui Adrian Năstase, al Monicăi Ridzi şi încă unul». Neexistândaceste reacţii, cineva trebuia să-şi asume greşelile. Nu putea s-o facă decâtşeful statului", a declarat Băsescu, solicitat să explice declaraţia demiercuri privind asumarea responsabilităţii politice a întârzierii accesului înspaţiul Schengen.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639233-12-04Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

NEA FANE
07 Ian 2011

ce MOACA RESPINGATOARE are acest BADARAN.
NEA FANE
08 Ian 2011

presedintele ROMANIEI este un NERUSINAT si BADARAN.imi ASUM cele declarate.

Adauga un comentariu

Random image