2017-01-20 14:00

EVENIMENT


Traian Băsescu ţinteşte un al treilea mandat la Cotroceni?

 |  18:40
Traian Băsescu ţinteşte un al treilea mandat la Cotroceni?
Declaraţia preşedinteluiTraian Băsescu, făcută luni seară, la postul naţional de televiziune, privindposibila intenţie a sa de a-şi scurta mandatul de la Cotroceni, poate ascundeintenţia acestuia de a mai candida pentru a treia oară la Preşedinţia României.Mai mulţi jurişti au confirmat, pentru ziarul “Puterea”, că acest lucru arputea fi constituţional posibil, în timp ce alţii susţin că aşa ceva nu sepoate. Constituţia României are însă o serie de prevederi cel puţin permisivedin acest punct de vedere. Nu în ultimul rând, un al treilea mandat de preşedinteal statului are un precedent validat de Curtea Constituţională în ceea ce priveştealegerea lui Ion Iliescu în anul 2000.

PreşedinteleTraian Băsescu a afirmat luni seară, în contextul discuţiilor despre oeventuală modificare a Constituţiei, că ar fi dispus să-i fie scurtat mandatulprezidenţial chiar şi cu un an dacă rezultatul ar fi scăderea numărului dealegeri, prea mare în acest moment, în opinia sa. "Am considerat că mai sunt lucruri care trebuie adaptate înConstituţie. Acest subiect - revenirea la un mandat prezidenţial de patru ani -este generat de realităţile politice din România", a continuatpreşedintele Băsescu, arătând că în România au loc "într-un an alegerilocale, într-un alt an alegeri europarlamentare, într-un alt an alegeriparlamentare şi într-un alt an alegeri prezidenţiale", declara Băsescu. "România are nevoie de mai puţini ani cualegeri. Ideea a fost să reuşim o soluţie de recuplare a alegerilorprezidenţiale cu cele parlamentare. Dacă s-ar găsi un consens cu toatepartidele politice, eu am toată disponibilitatea pentru a găsi o formulă practică.Inclusiv scurtarea mandatului meu, dacă vom conveni că acest lucru îlvotăm", a spus Băsescu.

Uite mandatul, nu e mandatul

Constituţia României este destul de clară cu privirela numărul de mandate pe care îl poate obţine cineva în funcţia de preşedinteal României. Însă este discutabil ceea ce se înţelege printr-un mandat, dacăacesta este întrerupt prin demisia şefului statului. Astfel, potrivitarticolului 81, alineatul 1, din Legea Fundamentală, “Nici o persoană nu poate îndeplinifuncţia de preşedinte al României decât pentru cel mult două mandate. Acesteapot fi şi succesive”. Aceeaşi Constituţieprevede însă la articolul 83, alineatul 1, că “preşedintele României are unmandat de cinci ani şi se exercită de la data depunerii jurământului, în timpce la alineatul al doilea, articolul în cauză prevede că “preşedintele Românieiîşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de către preşedintele nouales”.

Ce se întâmplă însă în situaţia în care, printr-oeventuală demisie a lui Traian Băsescu în anul 2012, acesta nu mai poateasigura funcţia supremă în stat până la depunerea jurământului de către noulpreşedinte ales al României? Aici poate fi portiţa prin care Traian Băsescupoate ţinti pentru o a treia candidatură la Cotroceni. Astfel, potrivitarticolului 97, alineatul 1, din Constituţia României, “vacanţa funcţiei de preşedinteal României intervine în caz de demisie, de demitere din funcţie, deimposibilitatea definitivă a exercitării atribuţiilor sau de deces”. În cazuldemisiei, preşedintele Băsescu ar fi pus, astfel, în imposibilitatea de a maiexercita rolul prevăzut la articolul 83, alineatul 2, asta deoarece, potrivitarticolului 98, alineatul 1, “dacă funcţia de preşedinte devine vacantă oridacă preşedintele este suspendat din funcţie sau dacă se află în imposibilitatetemporară de a-şi exercita atribuţiile, interimatul se asigură, în ordine, depreşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor”.

La mâna CurţiiConstituţionale

Astfel, Constituţia poate fi interpretată însprijinul unei a treia candidaturi a lui Traian Băsescu la PreşedinţiaRomâniei, dar asta numai în condiţiile în care Traian Băsescu nu îşi va duce laîndeplinire actualul mandat de cinci ani. Demisia înaintea alegerii unui noupreşedinte face ca actualul mandat al lui Traian Băsescu să fie unul incomplet şi,prin urmare, să nu fie cuantificat ca un al doilea mandat.

Cum posibilitateaeste evidentă, singura autoritate care se poate pronunţa cu privire la constituţionalitateadepunerii unei a treia candidaturi a lui Traian Băsescu pentru PreşedinţiaRomâniei este Curtea Constituţională. Nici măcar prevederile articolului 10 dinLegea nr. 370/2004 privind alegerea preşedintelui României nu pot, teoretic, săstea în calea acestui demers, deoarece o lege poate fi oricând modificată însituaţia în care Curtea Constituţională îi va da undă verde lui Traian Băsescupentru a mai candida încă o dată. Articolul în cauză prevede, în prezent, că“nu pot candida (la Preşedinţia României – n.red) persoanele care, la datadepunerii candidaturilor, au fost alese de două ori ca preşedinte al României”.Această prevedere poate fi însă modificată printr-o Ordonanţă de Urgenţă sau hotărârede Guvern, dacă este necesar.

Bogdan Diaconu (PC): Băsescu încearcă să păcăleascăînsăşi Constituţia

“Traian Băsescu puneîn practică modelul brevetat de Ion Iliescu, în 1996, când a candidat din noula Preşedinţie invocând că mandatul său din 1990-1992 a fost incomplet, astfelîncât nutreşte speranţa de a ajunge, pentru a treia oară consecutiv, laCotroceni, afirmă vicepreşedintele conservator Bogdan Diaconu, pentru. "Demisiaîn 2012 de la Cotroceni se bazează pe planul ascuns al preşedintelui TraianBăsescu de a candida a treia oară pentru Cotroceni, invocând faptul că a avutun mandat incomplet.

Băsescu se va prevalaîn acest sens de cazul lui Ion Iliescu, pentru care Curtea Constituţională adat un aviz pozitiv la alegerile din 1996, motivând că mandatul din perioada1990-1992 a fost incomplet şi nu se ia în calcul, socotindu-se doar mandatul1992-1996. În consecinţă, în 1996, Iliescu a candidat, potrivit Curţii Constituţionale,doar a doua oară la Preşedinţie, deşi îndeplinise de două ori funcţia depreşedinte. De altfel, în 2000, Ion Iliescu a devenit preşedinte de drept, iarproblema mandatului din 1990-1992 nici nu s-a mai pus. Cu un asemeneaprecedent, Traian Băsescu va obţine uşor un aviz al Curţii Constituţionale pecare, de altfel, o şi controlează. Scenariul e motivat de faptul că PDL nu arepregătit un candidat pentru prezidenţiale.

Toată lumea crede căBăsescu se pregăteşte să devină premier în fruntea PDL, dar el, de fapt,încearcă să păcălească însăşi Constituţia şi să devină preşedintele ţării atreia oară", susţine Bogdan Diaconu.

DanŞova: „Nu este posibil ca Băsescu să mai candideze o dată“

SenatorulPSD Dan Şova susţine că Traian Băsescu nu mai poate candida pentru un altreilea mandat ca preşedinte. “Din punctul meu de vedere, declaraţia preşedintelui,referitoare la scurtarea mandatului său, este praf în ochi şi nu face altcevadecât să dea naştere unei noi teme de dezbateri publice”, a precizatparlamentarul social-democrat. Dan Şova precizează că, în materie de Drept, o atreia candidatură a lui Traian Băsescu nu este posibilă, întrucât un mandateste considerat întreg chiar şi dacă persoana aleasă demisionează a doua zi dupăvalidare. “Este vorba despre o funcţie aleasă. Nimeni nu poate fi ales mai multde două ori ca preşedinte al României”, a conchis Dan Şova.

Sergiu Andon: „Este posibil orice“

„Interpretarea este corectă dinpunct de vedere juridic. Nu vă pot contrazice logica, dar eu, în calitate decetăţean sau parlamentar, nu vreau să spun că o îmbrăţişez tocmai pe aceasta.În subtextul declaraţiei de ieri e posibilă şi această variantă, dar eventualademisie a preşedintelui poate fi şi o monedă de schimb pentru o negociere serioasăcu tot eşichierul politic”, a declarat deputatul Sergiu Andon. (Ionuţ Mureşan)

Lucian Bolcaş: Dacă este aşa, seinstaurează dictatura

„El (n.n. – preşedintele) poaterenunţa la mandatul de cinci ani, pentru a candida a treia oară, mai ales căexistă ca precedent juridic decizia Curţii Constituţionale în cazul lui IonIliescu. Dacă, presupunând prin absurd,se aplică această soluţie, se instaurează dictatura. Oricum, într-o ţarăîn care Executivul conduce prin 11 asumări de răspundere este dictatură”, adeclarat Lucian Bolcaş. (Ionuţ Mureşan)


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-07-08

Mai multe imagini:
Traian Băsescu ţinteşte un al treilea mandat la Cotroceni?
zoom
Traian Băsescu ţinteşte un al treilea mandat la Cotroceni?
zoom
Traian Băsescu ţinteşte un al treilea mandat la Cotroceni?
zoom

Traian Băsescu ţinteşte un al treilea mandat la Cotroceni?
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

VLAD
16 Mar 2011

Basescu si-a facut urmatoarele calcule in privinta alegerilor 1. Daca alegerile parlamentare si prezidentiale vor fi in 2013 eu voi mai putea sa supravietuiesc inca un an in plus. Daca in 2012 vor fi numai alegeri parlamentare automat opozitia actuala va castiga in alegeri si concomitent ma va destitui. De aceea el a propus ca alegerile parlamentare sa aibe loc concomitent cu cele prezidentiale in 2013 si nu in 2012, cu mentiunea ca el va renunta la presedentie pentru un an.

Adauga un comentariu

Random image