2019-02-17 01:46


Timp de trei zile, România este în DOLIU NAȚIONAL în memoria Regelui MIHAI

 |  10:23
Timp de trei zile, România este în DOLIU NAȚIONAL în memoria Regelui MIHAI

Începând de astăzi, România este în doliu național în memoria regelui Mihai. Sicriul cu trupul neînsufleţit al Majestăţii Sale este depus, de miercuri seară, la Palatul Regal, în Sala Tronului, unde va rămâne până sâmbătă, când va avea loc înmormântarea la Curtea de Argeș. Printr-o hotărâre adoptată săptămâna trecută, Guvernul a stabilit doliu naţional în zilele de 14, 15 şi 16 decembrie, în memoria regelui Mihai.

Potrivit Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, zilele de doliu naţional sunt stabilite prin hotărâre de guvern. Actul normativ mai stabileşte că, în zilele de doliu naţional, instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale sunt obligate să arboreze în bernă drapelul României şi drapelul Uniunii Europene. De asemenea, posturile naţionale de radio şi televiziune, dar şi instituţiile de cultură trebuie să îşi adapteze programul, iar toate manifestările culturale, artistice şi sportive programate pentru zilele de doliu sunt amânate.

După Revoluţie, în România au mai fost declarate zile de doliu naţional în 12 ianuarie 1990 în memoria victimelor Revoluţiei, în 14 septembrie 2001 după atentatele din SUA din 11 septembrie, în 14 martie 2004 după atentatul de la Madrid din 11 martie în care au murit şi 11 români, în 8 aprilie 2005 după moartea Papei Ioan Paul al II-lea, în 3 august 2007 pentru funeraliile Patriarhului Teoctist, în 18 aprilie 2010 în memoria victimelor accidentului aviatic de la Smolensk în care şi-au pierdut viaţa preşedintele Poloniei Lech Kaczynski şi numeroşi oficiali polonezi, în 26 iunie 2013 după accidentul de autocar din Muntenegru în care au murit 18 români şi în 31 octombrie - 2 noiembrie 2015 în memoria victimelor incendiului din Clubul ”Colectiv”. De asemenea, a fost zi de doliu naţional în 13 august 2016, când au avut loc loc funeraliile Reginei Ana, precum şi în 2 septembrie 2016, pentru victimele cutremurului din Italia în care au murit 292 de persoane, inclusiv 11 cetăţeni români.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al regelui Mihai a fost adus în ţară miercuri, la ora 11.00, cu o aeronavă militară care a aterizat pe Aeroportul Henri Coandă, unde a avut loc o slujbă religioasă. De la aeroport, sicriul cu trupul neînsufleţit al Majestăţii Sale a fost transportat la Castelul Peleş, unde a rămas pentru câteva ore, apoi a fost adus la Bucureşti şi aşezat în Sala Tronului de la Palatul Regal, unde va rămâne până sâmbătă, ziua în care va avea loc înmormântarea, la noua catedrală Episcopală de la Curtea de Argeş.

Toţi cei care vor dori să depună flori şi să se închine la catafalcul Majestăţii Sale vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal joi, 14 decembrie, între ora 08.00 şi ora 22.00 şi vineri, 15 decembrie, între ora 08.00 şi ora 22.00. Intrarea este liberă. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-12-14

TAGURI: zile de doliu national, regele mihai, romania
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


REVOLTA2
14 Dec 2017

Gruparea de crima organizata condusa de infractorul dragnea nu respecta doliul national si bate campii cu modificarea legilor justitie. dragnea va fi in puscarie cel putin zece ani indiferent ce incercari disperate face sa modifice legile. gruparea mafiota din energie continua sa distruga tara prin cresteri nejustificate la energie electrica.petcu va fi arestat pentru constituire de grup infractional organizat.misa prin supraaciza la benzina a aruncat in aer preturile .acest dement trebuie executat.explicatiile acestui retardat sunt ale unui om bolnav psihic.este si un mincinos cronic.nevasta lui care lua m u ie( sunt baieti care au luat-o in toate pozitiile)este angajata la asf.singura sansa este o revolta de peste 700.000 de oameni .sa se intre peste ei in parlament si guvern.dezbracati si aruncati in multime pe strazi.jandarmii sa apere populatia nu hotii.presa cumparata a3 si romaniatv complicea acestor criminali.tudose un mincinos slugoi al lui dragnea. Protestele sa fie ziua si in timpul saptamanii sa se intre peste acesti nenorociti.
Random imageUltimele stiriSTARBAG
loading...