2018-10-23 02:08


Trei algerieni şi un tunisian au evadat din Centrul pentru refugiaţi de la Horia

 |  09:55
Trei algerieni şi un tunisian au evadat din Centrul pentru refugiaţi de la Horia

Echipe de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră şi angajaţi ai Oficiului de Emigrări caută trei algerieni şi un tunisian care au evadat, în noaptea de marţi spre miercuri, din Centrul pentru refugiaţi de la Horia.

Străinii au ieşit pe o fereastră a centrului şi apoi au sărit gardul, fugind pe un câmp de la marginea localităţii Horia. Echipe formate din poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră şi angajaţi ai Oficiului de Emigrări acţionează pentru prinderea lor atât în localităţile învecinate, cât şi în zona de frontieră cu Ungaria, după ce paznicii centrului au observat fuga acestora şi au alertat autorităţile.

Forţând gratiile de la ferestrele camerelor dispuse în spatele clădirii, 24 de cetăţeni străini - 16 din Algeria şi 8 din Tunisia - au evadat din Centrul de cazare a străinilor luaţi în custodie publică Arad în octombrie 2011. Dintre fugari 23 au fost prinşi, majoritatea fiind repatriaţi. Aproximativ 50 de refugiaţi, majoritatea din Algeria, Tunisia şi Maroc sunt deţinuţi în Centrul de cazare a străinilor luaţi în custodie publică Arad, unde activează 23 de angajaţi.

Organizaţia internaţională Migreurop, care apără drepturile migranţilor, a publicat în luna martie a acestui an, pe pagina de web, un apel al unor refugiaţi aflaţi în centrul din localitatea Horia, care reclamă încălcarea drepturilor şi tratament violent din partea poliţiştilor. "Trebuie să ne ajutaţi, suntem peste 50 de deţinuţi în centrul de detenţie din Arad, în România. Suntem solicitanţi de azil şi am fost închişi aici. Unii suntem aici de o lună, alţii de şapte, opt sau nouă luni. Suntem bărbaţi, însă avem şi o femeie însărcinată printre noi. Suntem maltrataţi, mai rău ca animalele. Poliţiştii din centru ne lovesc, ne bat. Se întâmplă des", se arăta în mărturiile deţinuţilor postate pe site-ul organizaţiei cu sediul la Paris.

Poliţiştii din cadrul centrului ar fi vrut să gazeze un bărbat în 6 martie 2012."L-au dus jos în celula de izolare pentru a-l lovi. L-am auzit ţipând din celulele noastre", potrivit site-ul Migreurop.

În mărturiile lor, deţinuţii se plângeau că sunt mereu închişi:"Avem dreptul de a ieşi pe hol doar una-două ore pe zi. Nu ni se permit plimbările afară, nu avem acces la televizor, nu putem primi bani de la familiile noastre prin Western Union. Primim mereu acelaşi fel de mâncare. Nu avem acces la niciun medic. Dacă ne îmbolnăvim, nu putem face nimic. În acest moment mai mulţi dintre noi avem mâncărimi de piele pe care le suportăm cu greu, însă nu primim niciun fel de îngrijire".

Site-ul Migreurop precizează că deţinuţii nu au căldură, nu le funcţionează duşul şi folosesc saltelele în stare foarte proastă. Aceştia au vrut să facă greva foamei în semn de protest faţă de tratamentul aplicat, iar "anumite persoane sunt într-atât de epuizate încât doresc să se sinucidă".

Petru Pădurean, şeful Centrului de cazare a străinilor luaţi în custodie publică din Horia, susţine că nu are cunoştinţă despre astfel de tratamente aplicate deţinuţilor şi că are audienţe de două ori pe săptămână. Potrivit acestuia, niciun străin nu i-a adus la cunoştinţă acuzaţiile enunţate.

Câţiva jurnalişti au mers la Horia pentru a vedea condiţiile de cazare, însă li s-a refuzat accesul în pavilonul în care se află celulele de detenţie. Mai mulţi bărbaţi au afişat de la ferestrele cu gratii coli de hârtie pe care au scris "S.O.S", în timp ce strigau în franceză şi română către jurnalişti "Ajutor!", "Foame!", "Mizerie!", "Libertate!", "Salvaţi-ne!" şi "Intraţi să vedeţi!".

Pădurean i-a primit pe jurnalişti într-o sală de şedinţe după câteva ore de aşteptare. Şeful centrului din Horia a explicat că acolo sunt cazaţi "străini care au intrat ilegal în ţară şi fac parte dintr-un fenomen migraţionist complex, care s-a accentuat de la jumătatea anului trecut". Cei mai mulţi dintre ei îşi dau iniţial date de identitatea false, ceea ce face ca returnarea în ţările de provenienţă să se facă întârziat,  a afirmat Pădurean, potrivit Mediafax.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639563-07-21

TAGURI: Horia, refugiat, Migreurop
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...