2018-12-11 09:30


Tribunalul a respins cererea de arestare preventivă a lui Bercea

 |  11:01
Tribunalul a respins cererea de arestare preventivă a lui Bercea

Tribunalul Dolj a respins, vineri seară, cererea procurorilor Parchetului Curţii de Apel Craiova de arestare preventivă a lui Bercea Mondial, pe numele real Sandu Anghel. Acesta a fost acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani. Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au înaintat, vineri, tribunalului Doljpropunerea de arestare preventivă a lui Bercea Mondial, pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani în formă continuată şi înşelăciune săvârşită prin mijloace frauduloase, prejudiciul adus bugetului statului fiind de 1,3 milioane euro, informează Agerpres.

Inculpatul a acordat, sub formă de avans (marfă şi împrumuturi financiare), suma de 5.080.359 lei (peste 1.000.000 euro), în condiţiile în care între societăţi nu s-au derulat tranzacţii comerciale. Acesta a ridicat din conturile societăţilor administrate în baza unor documente fictive suma de 1.840.000 lei reprezentând salarii, sume pe care le-a introdus în circuitul financiar al societăţilor sale.  În condiţiile în care societăţile au înregistrat pierderi lună de lună, în baza unor documente fictive, Bercea Mondial a ridicat din conturile unei societăţi din Slatina dividende în sumă de 196.800 lei, iar din contul unei alte societăţi din Drăgăneşti Olt suma de 324.350 lei. Sumele ridicate au fost reintroduse în circuitul financiar al societăţilor administrate de inculpat, având ca scop ascunderea sau disimularea originii ilicite a veniturilor realizate prin comiterea de infracţiuni. Cu ajutorul societăţilor sale, Bercea Mondial a rulat lunar sume de ordinul miliardelor de lei vechi, fără a avea corespondent în evidenţele contabile ale societăţilor pe care le administra şi fără a avea justificare. Acesta este acuzat că a folosit ca acoperire firmele administrate de el, astfel încât sumele obţinute din comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală şi înşelăciune au fost reintroduse în circuitul economic legal prin depunerea acestora ca aport la capitalul social al respectivelor societăţi, acordarea de împrumuturi financiare persoanelor fizice şi juridice sau prin efectuarea de plăţi cu titlu 'avans marfă'. Procurorii susţin că, prin practicarea reptată a evaziunii fiscale, constând în special în oferirea de împrumuturi financiare către terţe persoane fizice şi juridice de la care percepea o dobândă lunară de minim 10%, Bercea Mondial a acreditat ideea că beneficiază de “imunitate” în faţa legii.

Autoritățile au luat măsuri de aplicare a sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile deţinute de inculpat, valoarea acestuia ridicându-se până la concurenţa sumei de 1.300.000 euro.

Motivarea magistraţilor Tribunalului Dolj pentru respingerea cererii de arestare preventivă în acest caz urmează să fie făcută publică săptămâna viitoare, iar decizia acesta instanțe poate fi atacată la Curtea de Apel Craiova. În prezent, Bercea Mondial este arestat preventiv într-un alt dosar fiind acuzat de tentativă de omor calificat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-04-19
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...