2017-01-20 22:26

EVENIMENT


Tribunalul Bucureşti: „Notorietatea negativă nu-l poate priva de libertate pe Vîntu”

 |  19:04
Tribunalul Bucureşti: „Notorietatea negativă nu-l poate priva de libertate pe Vîntu”

Notorietatea negativă a lui Sorin Ovidiu Vîntu, înlipsa unor condamnări definitive pentru faptele imputate, nu-l poate priva dedreptul legitim de a fi eliberat provizoriu în cursul procesului penal, iar măsuraarestului preventiv nu numai că nu se mai justifică, dar este şi excesivă, searată în motivarea deciziei de eliberare.

Tribunalul Bucureşti a decis, în 16 iunie, judecareaîn stare de libertate a lui Sorin Ovidiu Vîntu în procesul de şantajare amanagerului Sebastian Ghiţă, hotărârea fiind definitivă. În aceeaşizi, Vîntu şi complicele său, Ion Ilie Cezar, au părăsit arestul preventiv. „Raportânddispoziţiile legale ce reglementează măsurile preventive la cazul în speţă Tribunalulapreciază în majoritate că garanţiile oferite de disp. art. 160/2 alin. 3 Codprocedură penală sunt suficiente pentru asigurarea desfăşurării în bune condiţiia procesului penal, iar privarea de libertate a celor doi inculpaţi, încontinuare, nu numai că nu se mai justifică dar, este şi excesivă. Măsura arestăriipreventive la acest moment procesual apare ca fiind excesivă şi din perspectivacriteriilor ce se au în vedere, potrivit art. 136 alin. 8 Cod procedură penală,la alegerea măsurilor preventive”, arată Tribunalul Bucureşti.

În ce-l priveşte pe Sorin Ovidiu Vîntu, „cu o starede sănătate evident deteriorată, caracterizată inclusiv prin lipsă demobilitate - imobilizat într-un scaun rulant”, instanţa a constatat căaceste probleme medicale îl pun pe acesta „în situaţii ce presupun un efortsuplimentar considerabil pentru a se adapta la condiţiile de deţinere”.„Astfel, prin menţinerea acestuia într-o stare de detenţie provizoriese încalcă, în lipsa unor probe certe ale periclitării ordinii publice în cazullăsării sale în libertate, dispoziţiile art. 3 din CEDO dar şi art. 5/1 dinCodul de procedură penală. Se apreciază de asemenea că notorietateanegativă a inculpatului, în lipsa unor condamnări definitive a acestuia pentrufaptele imputate, nu-l poate priva de dreptul legitim statuat atât în legislaţianaţională art. 5, art.136 Cod procedură penală, precum şi art.5 din CEDO, de afi liberat provizoriu în cursul procesului penal”, se mai arată în motivareainstanţei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639252-11-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image