2017-01-19 23:26

EVENIMENT


UCPR avertizează că preţurile ouălor nu vor scădea

 |  12:52

Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) avertizează că preţurile ouălor nu vor scădea deşi piaţa se va regla la mijlocul lunii martie din punct de vedere al ofertei odată cu producţia provenită din gospodăriile ţărăneşti. Anunţul vine în contextul în care în ultima săptămână, în timp record în supermarketuri, de la 0,5 - 0,6 lei pe bucată, la un leu şi chiar 1,2 lei pe bucată.

'Lipsa ouălor de pe piaţa internă este cauzată de schimbarea cuştilor pentru găinile ouătoare la nivelul întregii Uniuni Europene. Acest lucru a adus o creştere a preţurilor la ouăle din import, dar şi din producţia internă pentru că aceasta asigură în perioada de iarnă doar aproximativ 75% din consumul lunar. Dacă la începutul anului producătorii interni vindeau ouăle la poarta fermei cu 0,35 - 0,40 lei bucata, fără TVA, acum preţul este cu aproape 40% mai mare, respectiv de 0,50 - 0,55 lei pe bucată, fără TVA. Din importuri, cele mai multe cantităţi de ouă veneau din Polonia, ţara unde producătorii nu şi-au modernizat fermele de păsări, iar cele care respectă normele UE intră pe piaţă la preţuri de 0,58 - 0,62 lei pe bucată. Consider că după 15-20 martie piaţa se va regla, deoarece apare oferta din gospodăriile ţărăneşti şi scad vânzările pentru ouăle produse în fermele industriale', a explicat, luni, preşedintele UCPR, Ilie Van.

După reglarea pieţei preţurile ouălor vor scădea la producători, nu la nivelul celor înregistrate la începutul anului, dar vor fi în mod sigur mai mici decât în prezent, ceea ce nu se va întâmpla şi în supermarketuri, a avertizat preşedintele UCPR. 'Producătorii nu au dublat preţurile la ouă, în ciuda unei oferte scăzute din piaţă şi a investiţiilor făcute în sistemul de creştere. Supermarketurile au profitat de oferta scăzută şi au dublat preţurile. Sunt convins că preţurile la ouă în supermarketuri nu vor scădea, pentru ca aşa s-a mai întâmplat şi cu alte produse alimentare, chiar dacă producătorii le vor reduce la poarta fermei. Din păcate, autorităţile nu pot face mare lucru în acest sens pentru că nu avem legislaţie', a declarat preşedintele UCPR.

Datorită introducerii normelor europene de creştere a găinilor ouătoare producătorii au schimbat în totalitate sistemul de creştere, de la cel în baterii, la cel pe sol, în loc să investească doar în baterii îmbunătăţite cum au făcut majoritatea producătorilor europeni. Astfel, cei mai mulţi dintre  producătorii interni au costuri de producţie mai ridicate decât cei din alte ţări europene. 'Mulţi producători români de ouă au costuri mai ridicate odată cu trecerea la alt sistem de creştere a găinilor ouătoare, adică din 3 - sistemul în cuşti, în 2 - la sol, comparativ cu cei din UE, care au investit doar în îmbunătăţirea cuştilor existente', a subliniat Ilie Van.

Atât concurenţa puternică a producţiei de ouă provenite din gospodăriile ţărăneşti, mai ales în perioada de vară, cât şi evaziunea fiscală, ce reprezintă circa 25% din totalul pieţei, reprezintă principalele probleme ale sectorului avicol. Producţia românească de ouă de consum este realizată după patru coduri, codul 3 fiind cel consemnat pe ouăle obţinute de la găinile crescute în baterii convenţionale şi îmbunătăţite, conform directivelor europene. Legislaţia europeană obligă la unele îmbunătăţiri ale bateriei convenţionale, cu aprobarea utilizării, iar aceste condiţii trebuiau respectate începând cu 1 ianuarie 2012, fără să impună creşterea exclusivă la sol, conform codului zero (ecologic), unu sau doi.

La mijlocul lunii decembrie 2011, România deţinea 29 de exploataţii care se aflau în situaţia de a nu corespunde normelor europene în privinţa creşterii păsărilor, deşi 18 dintre acestea au anunţat că se vor alinia până la finele lui 2011, potrivit datelor furnizate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Totodată, alte nouă exploataţii comerciale vor face investiţiile pentru a respecta normele europene până la finele lunii iunie 2012, în situaţia de a fi închise fiind doar două exploataţii.

Din efectivele totale de cinci milioane de găini ouătoare, UCPR consideră că la ora actuală în sistemul avicol sunt respectate standardele europene de creştere pentru mai mult de 95%. Pentru schimbarea cuştilor găinilor ouătoare, în conformitate cu normele europene, sectorul avicol din România a investit din 2007 şi până în prezent între 150 şi 200 de milioane de euro, scrie Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-08-14

TAGURI: UCPR, preţuri, ouă, UE, producători, supermarketuri, păsări, normeComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image

Ultimele stiri