2018-12-10 07:00


UE ne arde şi la centralele proprii

 |  19:37
UE ne arde şi la centralele proprii

Uniunea Europeană va impune o taxă de poluare pentru centralele de apartament, a anunţat, ieri, ministrul mediului, Laszlo Borbely, care a spus că măsura va intra în vigoare "în 2013 sau în 2015".

Prezent la o dezbatere organizată de Institutul pentru Politici Publice (IPP), ministrul Laszlo Borbely a spus că încălzirea pe baza centralelor individuale nu va mai fi o soluţie atât de atractivă pentru proprietarii de locuinţe, în special din cauza intenţiei de a impune o taxă de poluare pentru acestea. „Vă spun că Uniunea Europeană va impune o taxă pentru aceste centrale de apartament, centrale individuale, pentru că şi ele poluează. Şi din acel moment nu ştiu dacă ele vor rămâne o soluţie atât de atractivă", a spus ministrul mediului.

În cadrul dezbaterii organizate de IPP, care se axează pe problemele administraţiei locale în furnizarea utilităţilor publice, Borbely le-a amintit primarilor prezenţi în sală de situaţia secuilor, „care au insistat să se introducă gazul în zona lor, iar acum se luptă să se debranşeze pentru că au soluţii ecologice, cu rumeguş, cu pelete”. „Este, slavă Domnului, destul lemn în zonă”, a spus Borbely.

Întrebat de moderator ce se întâmplă în zonele în care cei mai mulţi s-au debranşat de la sistemul centralizat, Borbely a răspuns că o soluţie ar fi centralele de bloc, pe combustibili tradiţionali sau pe tehnologii care folosesc energii regenerabile.

Vestea vine ca o bombă chiar când subvenţia la căldură a fost eliminată, iar gigacaloria va detona cheltuielile la întreţinere. Astfel, cei care nu-şi pot permite să plătească agentul termic furnizat în sistem centralizat, ar putea apela la instalarea unei centrale de apartament, numai că nici aceasta nu mai reprezintă o alternativă în situaţia impunerii unei taxe de mediu.

În acest moment, taxă de mediu plătesc doar societăţile de termoficare, indiferent dacă folosesc păcură, cărbune sau gaz metan. „Există directive clare din partea UE care impun României introducerea taxelor de poluare pe centralele de apartament, din 2012. Poluarea creată de centralele de apartament este mult mai mare decât cea creată de o centrală termică ce alimentează întregul oraş şi care e obligată să se conformeze celor mai stricte norme de mediu”, susţin specialiştii în termoficare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-06-05

TAGURI: centrale, UE
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


GEORGETA
01 Noi 2011

nu va mai saturati de bani! la inceputul articolului se scrie ca din 2013 -2015,iar la sfarsitul articolului ca din 2012; eu cred ca mai degraba este smecheria voastra, a guvernului; nu avem destule taxe(cele mai multe)?! Da ,vom plati,in functie de gradul de poluare,numaii dupa masuratori facute de un reprezentant al UE. Va mai intra in buzunare si de aici niste banuti,iar de la energia regenerabila muuuuuuuuuuulte comisioane.
Random imageUltimele stiri


loading...