2018-10-24 08:49


Ultimele gânduri ale lui Bin Laden

 |  20:15
Ultimele gânduri ale lui Bin Laden

SUA au publicat ieri 175 de pagini cu documente confiscate din reşedinţa lui Osama bin Laden după ce acesta a fost ucis de forţele speciale americane. Centrul de combatere a terorismului al academiei militare West Point a publicat pe site-ul său 17 documente care însumează 175 de pagini din cele peste 6.000 de file din arhiva şefului reţelei al-Qaida. Publicarea acestor documente survine la un an de când Osama bin Laden a fost ucis în ascunzătoarea sa din oraşul Abottabad din Pakistan.

Îngrijorat de victime

Osama bin Laden era preocupat de “victimele civile inutile” în rândul populaţiei musulmane provocate de atentatele comise de al-Qaida, reiese dintr-o scrisoare datată mai 2010. “Cerem fiecărui emir din regiuni să acorde o mare atenţie controlului activităţii militare” şi “să anuleze alte atacuri din cauza posibilelor victime civile inutile”, scria fostul lider al al-Qaida. “Intenţionez să difuzez o declaraţie că începem o nouă fază pentru a corecta greşelile făcute”, mai scria Bin Laden în 2010. Potrivit unui raport al analiştilor americani difuzat împreună cu corespondenţa lui Bin Laden, acesta ar fi fost deranjat de inabilitatea unor grupări teroriste de a atrage sprijinul public pentru cauza lor, de campaniile media fără succes şi de comploturile nereuşite care, în opinia lui, s-au soldat cu moartea multor musulmani nevinovaţi. Producerea de victime inocente în rândurile musulmanilor îl îngrijora pe Bin Laden deoarece afecta imaginea grupării al-Qaida.

Lider fără subordonaţi

Scrisorile lui Bin Laden dezvăluie faptul că acesta nu reuşea să-i ţină sub control pe şefii grupurilor jihadiste răspândite în întreaga lume. În multe scrisori Bin Laden îi considera pe aceştia ca fiind incompetenţi.

Până în ultimul moment al vieţii sale, Bin Laden a încercat să organizeze un nou atac pe scară mare împotriva Statelor Unite, sperând că astfel va reuşi să schimbe politica americană în lumea musulmană. Bin Laden îşi dorea chiar să organizeze un atac împotriva avionului preşedintelui Barack Obama în speranţa că asasinarea lui va destabiliza Statele Unite. “Obama este şeful necredincioşilor, iar uciderea lui îl va aduce automat la conducere pe Joe Biden. Biden este total nepregătit pentru acest post, ceea ce va arunca Statele Unite în criză”, scria Bin Laden.

Scrisorile lui Bin Laden mai dezvăluie faptul că acesta nu reuşea să coordoneze grupările aflate în subordinea sa şi de multe ori nu cunoştea realitatea din teren. Măsurile extreme de protecţie la care se supunea liderul al-Qaida împreună cu familia sa îl făceau ca de multe ori să piardă contactul cu şefii grupărilor teroriste.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639563-05-14
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...