2018-10-20 11:45


Un medic acuză. Sistemul medical faţă cu tragedia Colectiv

 |  21:01
Un medic acuză. Sistemul medical faţă cu tragedia Colectiv

Medicul Dragoş Slăvescu (foto), care a fost voluntar la Spitalul Floreasca în noaptea tragediei de la Colectiv şi, apoi, a participat la consultările cu societatea civilă de la Cotroceni, acuză, într-o declaraţie pentru PUTEREA, grave erori în îngrijirea răniţilor din clubul morţii.

“Aş începe cu modul  în care s-a intervenit, adică  întârzierea  de la momentul  apelului de urgenţă şi până la sosirea echipajelor SMURD la faţa locului, au fost timpi nejustificaţi de mari, ceea ce înseamnă expunere prelungită la agent termic, inhalare de gaze, hipoxie şi altele.

Triajul şi repartiţia pacienţilor a fost haotică, existând şi o redistribuire ulterioară către alte spitale din Bucureşti, spre exemplu de la Spitalul Floreasca, fapt deosebit de grav, pentru ca orice întârziere a stabilizării şi iniţierii tratamentului specializat este vitală şi modifică evoluţia ulterioară raportată la rata de supravieţuire.

La aceasta se adaugă şi faptul că autorităţile au fost incapabile să asigure un transport specializat şi utilat pentru toate  cazurile grave din Colectiv, fapt de asemenea trecut cu vederea.

După stabilizare şi iniţierea tratamentului  de specialitate era obligatorie evaluarea completă  a situaţiei şi constatarea faptului că infrastructura  şi cadrul medical nu pot face faţă situaţiei create atât din punct de vedere al complexităţii cazuisticii cât şi al numărului mare de pacienţi.

Autorităţile competente trebuiau să declanşeze mecanismele europene de ajutorare şi să iniţieze transportul pacienţilor către unităţi specializate pentru marii arşi din străinătate în primele trei zile.

Factorii decidenţi din sănătate au refuzat sistematic ajutorul internaţional în prima săptămână, susţinând că sistemul medical românesc are capacitatea de tratament atât din punct de vedere logistic cât şi uman.

În cadrul declaraţiilor de presă periodice ale autorităţilor afirmaţiile erau contradictorii, prezentând de fapt situaţia reală în mod eronat, motivând că tratamentul aplicat în România este acelaşi cu cel din centrele din străinătate.

În legătură cu cei şase pacienţi arşi, în cazul transportului aerian, în urma căruia aceştia au decedat, ne confruntăm cu o altă situaţie nelămurită de către autorităţi şi pentru care acestea ar trebui să răspundă.

Cu toate că se ştia despre gravitatea infecţiilor nosocomiale, evoluţia negativă a unora dintre pacienţi a fost pusă întru totul  pe seama complicaţiilor pulmonare. Aşa se face că trei dintre pacienţii de la Spitalul de Arşi au decedat din cauza infecţiilor, fapt recunoscut  în urma presiunii publice.

Cine răspunde şi pentru acest fapt?! Nu este cazul ca factorii responsabili să fie demişi urgent?”, se întreabă doctorul Dragoş Slăvescu.

Situaţia răniţilor

Doi răniți în clubul Colectiv vor fi transferați în perioada următoare în spitale din Belgia pentru recuperare medicală, a anunțat, miercuri, coordonatorul Grupului integrat de intervenție în criză, medicul Gabriel Diaconu. Cel mai probabil, unul dintre ei va fi transferat până la sfârșitul săptămânii viitoare, iar celălalt după Crăciun.

Diaconu a adăugat, potrivit Agerpres, că unul dintre cei doi a fost repatriat după ce fusese tratat într-o unitate medicală din străinătate, iar acum va continua tratamentul peste graniță.  Potrivit acestuia, cei doi pacienți care vor fi transferați sunt în afara oricărui pericol. El a adăugat că unii dintre pacienții externați ar putea la un moment dat să reintre în atenție în funcție de nevoile individualizate. Conform acestuia, până la sfârșitul anului vor mai fi repatriați și alți pacienți care au fost transferați în unități medicale din afara țării.

Grupul Integrat de Intervenție în Criză, în parteneriat cu Crucea Roșie, Fundațiile Mereu Aproape și Estuar, a stabilit "un algoritm" pentru acoperirea tuturor nevoilor pe care le au pacienții din Colectiv, atât cei din România, cât și cei din afară, a precizat medicul. "În România ajutorul înseamnă deocamdată tot ceea ce înseamnă kit-uri medicale. Prin asta mă refer la antibiotice, geluri, lenjerie compresivă, orteze, tot ceea ce medicii au nevoie, inclusiv chestiuni care țin de asistență medicală la domiciliu", a indicat el. Răniții din Colectiv urmează programe de recuperare și reabilitare la spitalele Bagdasar Arseni, Floreasca, Militar Central, Spitalul de Arși, Spitalul Grigore Alexandrescu, Spitalul Elias.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-12-18

TAGURI: club colectiv, raniti, medic, dragos slavescu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ADELAGULAI
17 Dec 2015

Adevarat..tot ce a zis ADEVARAT...
Random imageUltimele stiri


loading...