2018-09-26 17:52


Un român, pe „culoarul morţii” în Malaysia. Ionuţ Gologan a fost condamnat definitiv la pedeapsa capitală pentru trafic de droguri

 |  21:01
Un român, pe „culoarul morţii” în Malaysia. Ionuţ Gologan a fost condamnat definitiv la pedeapsa capitală pentru trafic de droguri
Ionuţ Mureşan

Ionuţ Gologan – românul prins acum patru ani cu 1,5 kilograme de droguri pe aeroportul din Kuala Lumpur, Malaysia – a fost condamnat definitiv, marţi, la pedeapsa cu moartea de către Curtea Federală de Justiţie. Avocatul Artin Sarchizian, preşedintele Societăţii Române pentru Drepturile Omului (SRDO), a declarat pentru PUTEREA că, după epuizarea căilor de atac, Ionuţ Gologan mai are doar trei posibilităţi de a scăpa cu viaţă, cel mai realist scenariu fiind acela ca Malaysia să abolească în perioada următoare pedepsa capitală pentru trafic de droguri. Potrivit avocatului, Ionuţ Gologan ar putea aştepta între 1 şi 3 ani pe „culoarul morţii”, până să fie executat prin spânzurare.

„Sunt trei mari mari posibilităţi: fie în urma graţierii din partea sultanului local, fie în urma unui acord bilateral între România şi Malaysia de preluare a condamnatului, fie ca urmare a renunţării Malaysiei la pedeapsa capitală, acesta din urmă fiind şi cel mai realist scenariu”, a declarat preşedintele SRDO. Avocatul spune că, în noiembrie 2015, în urma unei conferinţe internaţionale care a avut loc la Kuala Lumpur, a fost iniţiat un proiect de lege care prevede abolirea pedepsei cu moartea pentru trafic de droguri. Proiectul de act normativ ar urma să fie luat în discuţie de către autorităţile malaysiene anul acesta, în condiţiile în care Ionuţ Gologan nu va fi executat imediat după pronunţarea sentinţei capitale. „De regulă, e un timp de aşteptare de 1, 2 sau chiar 3 ani”, a declarat avocatul Sarchizian.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), avocaţii din Malaysia care îl apără pe Ionuţ Gologan vor depune o cerere de graţiere la sultanul statului în care acesta a comis fapta. „La 26 ianuarie 2016, s-a judecat recursul în cazul cetăţeanului român condamnat la pedeapsa capitală în Malaysia, pentru trafic de droguri. Curtea Federală de Justiţie a Malaysiei, care a judecat recursul, a confirmat pedeapsa capitală printr-o decizie definitivă, fiind epuizate astfel toate căile interne de atac în acest caz. Avocaţii cetăţeanului român urmează să depună o cerere de graţiere la sultanul statului malaysian în care a fost comisă fapta”, informează MAE într-un comunicat de presă.

La mila sultanului

Sultanul care l-ar putea graţia pe Ionuţ Gologan este Sharafuddin Idris Shah. Acesta conduce statul Selangor, unde se află şi capitala Malaysiei, Kuala Lumpur. Potrivit MAE, conform procedurilor malaysiene, această cerere va fi analizată de o Comisie de Graţiere, care se convoacă la solicitarea sultanului. MAE precizează că sentinţa nu poate fi pusă în aplicare până când nu este soluţionată cererea de graţiere, iar acest demers poate fi de durată.

De asemenea, MAE informează că legislaţia malaysiană privind pedeapsa capitală pentru traficul de droguri este în curs de revizuire. Autorităţile malaysiene au informat oficial că au blocat administrativ execuţiile în cazul persoanelor condamnate la moarte pentru trafic de droguri, în vederea revizuirii legii.

„Statul român, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe şi al Ambasadei României la Kuala Lumpur, va continua demersurile, având în vedere situaţia fără precedent în care se aduce atingere dreptului la viaţă al unui cetăţean român, consacrat ca un drept inalienabil în ordinea constituţională a statului român (…)”, se mai arată în comunicatul MAE.

1.000 de traficanţi aşteaptă execuţia

Guvernul Malaysiei a iniţiat, în noiembrie 2015, procedura de modificare a legislaţiei privind aplicarea pedepsei cu moartea în cazul infracţiunilor legate de traficul de droguri, iar proiectul, care ar urma să fie analizat de Parlament în martie, prevede ca execuţiile să fie decise de judecători.

Nancy Shukri, şefa cancelariei premierului Malaysiei, explica pe 18 noiembrie 2015, conform site-ului Thaivisa.com, că un proiect de lege referitor la modificarea aplicării pedepsei cu moartea va fi dezbătut de Parlamentul de la Kuala Lumpur în martie 2016.

Nancy Shukri a explicat că se doreşte eliminarea obligativităţii aplicării pedepsei cu moartea în cazul infracţiunilor legate de traficul de droguri. În prezent, persoanele condamnate pentru trafic de droguri, atacuri armate, crime şi acte de trădare sunt condamnate automat la moarte. Guvernul vrea modificarea legislaţiei astfel încât un judecător să decidă, de la caz la caz, dacă se aplică sau nu pedeapsa cu moartea în cazul traficanţilor de droguri. Conform proiectului, sentinţele de condamnare la pedeapsa capitală vor fi comutate în detenţie pe viaţă, în baza unei decizii luate de un judecător.

În noiembrie 2015, circa 1.000 de persoane condamnate la moarte se aflau în penitenciarele malaysiene, preciza Nancy Shukri.

Soarta traficanţilor, moarte sau tortură

Tot marţi, un alt român prins cu droguri asupra sa de către autorităţile malaysiene, Ştefan Coroi, a fost condamnat la 8 ani de închisoare şi 10 lovituri de rotan (n.n. –nuia groasă de bambus). Instanţa a confirmat această sentinţă şi, în acest caz, nu mai există nici o altă cale de atac. Malaysia a  fost criticată în repetate rânduri de-a lungul timpului de către Amnesty International pentru această pedeapsă corporală, pe care activiştii pentru drepturile omului o asimilează torturii, deoarece lasă traume fizice şi psihice permanente. În afară de Gologan şi Coroi, alţi doi români au fost trimişi în judecată pentru trafic de droguri în Malaysia, una dinte ţările cu cele mai aspre pedepse pentru această infracţiune. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-26

TAGURI: roman, malaysia, ionut gologan, condamnat definitiv, pedeapsa capitala, trafic de droguri
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


AMăRâTULE!
26 Ian 2016

Păcat de tine! În alte țări se-aplică legea, nu se glumește...mai ales în privința drogurilor.
AGRICULTORUL FERICIT
27 Ian 2016

Asta e legea, ce sa-i faci. Esti avertizat la intrare, nu poti pretinde ca nu stii. De curand a fost mare caz in Indonezia vecina cu un francez pentru aceeasi chestie si nu a scapat. Adevarul este ca tarile din zona au avut mari necazuri din cauza drogurilor si ca sa nu se repete recurg la masuri extreme.
CROCODILUL FLAMAND
27 Ian 2016

TARILE ASIATICE TOATE AU ACEEASI PEDEAPSA PTR ASA CEVA...NU NUMAI MALAYSIA...LOGICA ESTE SA-SI PROTEJEZE COPIII DE TRAFICANTII DE DROGURI....EXISTA 2 VARIANTE...ORI STOPEZI DROGURILE..ORI DISTRUGI COPIII....LA NOI IN ROMANIA IMEDIAT DUPA 1989 S-A UMPLUT DE DROGURI,SI UITE REZULTATUL-GENERATIA DUPA 89 AU FOST CEI MAI MARI CONSUMATORI DE ASEMENEA PORCARII MI SE PARE CA LA INTRAREA IN TARA VAMESII CHIAR TE AVERTIZEAZA CA TRAFICUL DE DROGURI ESTE CAZ DE PEDEAPSA CAPITALA...ASA ESTE TOATA ASIA INCLUSIV CHINA
Random imageUltimele stiri


Apa Nova

loading...