2017-01-21 12:50

EVENIMENT


Un Plan Marshall pentru Grecia

 |  18:26
Un Plan Marshall pentru Grecia

Europenii seinspiră din fostul plan Marshall şi propun o schemă de ajutorare a Greciei,care ar putea fi extinsă şi asupra Irlandei şi Portugaliei. Surse citate deReuters au dat câteva detalii despre propunerea Institutului Internaţional deFinanţe (IIF) privind „rostogolirea” datoriilor Greciei până la cel puţin 15ani, cu o scădere a ratei dobânzii la 3,5%. Banca Centrală Europeană (BCE) estedispusă să permită Greciei intrarea temporară în stadiul de incapacitate deplată, ca răspuns parţial la criza în care se află acest stat, potrivitaceloraşi surse. Decizia va implica şi o răscumpărare a obligaţiunilor Greciei,însă se va renunţa la noi taxe impuse băncilor. Această hotărâre a fost agreatăde preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, după o întâlnire cu Angela Merkel, cancelarulgerman, şi preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy.

Implicarea privaţilor

Conformunui document obţinut de Reuters, băncile europene vor participa la ajutorareaGreciei cu 17 miliarde de euro. Aceasta va implica preluarea de către bănci aunor noi obligaţiuni pe 30 de ani, în schimbul împrumuturilor deja acordate.Propunerea a fost făcută de IIF, organism care reprezintă 400 de bănci. S-acalculat că Grecia are nevoie de încă 173 de miliarde de euro, dintre care 28vor proveni din privatizări, iar alte 58 din pachetul de ajutor financiar dejacontractat. Restul sumei ar urma să fie asigurat de IIF. Conform documentuluiobţinut de Reuters, se arată că investitorii privaţi deţin obligaţiuni greceştiîn valoare de 150 de miliarde de euro, iar dacă se presupune că 90% dintreaceştia vor participa la planul de ajutorare, ar putea rezulta o participare de135 de miliarde, pentru obligaţiuni care vor expira peste 30 de ani. La polulopus, varianta minimalistă pentru implicarea investitorilor privaţi prevede oparticipare de doar 17 miliarde de euro a acestora, în timp ce 71 de miliarde,necesare completării planului de ajutorare, să fie asigurate de Fondul MonetarInternaţional.

Default selectiv

Zvonurilepotrivit intrării temporare în incapacitate de plată sau „default selectiv”,exclusă din discuţii anterior de BCE, au fost confirmate de ministrul de finanţeal Olandei, Jan Kees. „Obligaţia de a preveni un default selectiv a fosteliminată”, a afirmat oficialul olandez. Surse din zona euro au afirmat că orăscumpărare a obligaţiunilor Greciei va ajuta reducerea semnificativă avolumului datoriilor, fiind văzută totodată ca o bună oportunitate pentruinvestitorii privaţi să contribuie la cel de-al doilea pachet de ajutorfinanciar. Surse guvernamentale şi din domeniul fiscal au mai precizat că BCEva accepta un faliment temporar ca parte a unei înţelegeri privind asumarea preluăriidatoriilor Greciei, fapt care a primit „binecuvântarea” lui Jean-ClaudeTrichet. „Ar trebui să presupunem că nu va exista o taxă impusă asuprabăncilor”, a mai spus o sursă citată de Reuters. Liderii finanţelor din statelemembre ale zonei euro s-au reunit, joi, pentru a cincea oară în acest an înîncercarea de a stopa extinderea efectelor provocate de criza din Grecia, careau afectat deja Portugalia şi Irlanda. Momentan, Italia şi Spania suntameninţate de contagiunea din zona euro, iar viitorul existenţei monedei uniceeste tot mai mult ameninţat. Potrivit lui Peter Schaffrik, un strateg al pieţeide capital RBC, „există aşteptări uriaşe pentru soluţionarea crizei... cea maimare dezamăgire care ar putea surveni fiind legată de cât de repede pot fiimplementate anumite măsuri. Pot să fie agreate mai multe principii, însăimplementarea lor va dura ceva timp”.

Grecia a devenit insolvabilă

Ministrulbritanic al comerţului, Vince Cable, a estimat că Grecia a devenit „'în modclar insolvabilă” şi că ţările din zona euro, reunite în cadrul unui summitextraordinar la Bruxelles, ar trebui să accepte că Atena nu-şi poate rambursaintegral datoria. „Grecii sunt în mod clar insolvabili. Aceasta a devenitevident de la un timp şi ţările din zona euro nu pot ignora această problemă.Ele vor recunoaşte că o parte din datorie va trebui ştearsă”, a declaratministrul pentru Sky News.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-05-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

DETECTIV
22 Iul 2011

pe cand un plan marshall PENTRU ROMANIA?

Adauga un comentariu

Random image