2017-01-20 03:51

EVENIMENT


Iranul pune lumea pe jar

 |  21:00
Iranul pune lumea pe jar

Îngrijorările provocate de programul nuclear al Iranului, suspectat că este destinat fabricării armelor atomice, au căpătat aspectul unor ameninţări oficiale în urma prezentării unui raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică. Concluziile AIEA au scos în evidenţă dovezi clare potrivit cărora Iranul se află în procesul de obţinere a bombei nucleare, aspect care ar putea atrage un nou val de sancţiuni diplomatice din partea Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite. Tot mai des însă este vehiculată şi o potenţială intervenţie militară, fie din partea Israelului, fie sub egida ONU, scrie „The Telegraph“.

Dovezi concludente

Autorităţile de la Teheran susţin în continuare cu vehemenţă că programul de îmbogăţire a uraniului are ca scop doar obţinerea de energie atomică folosită în scopuri civile. Însă raportul AIEA precizează că au fost descoperite modele informatice folosite de computere performante doar în cadrul reţelelor care coordonează activitatea focoaselor nucleare. „Aplicarea acestora pentru alte activităţi decât explozibilii nucleari este neclară pentru agenţie“, se arată în raport. AIEA a mai descoperit că Iranul a fost preocupat pentru dezvoltarea unor dispozitive de implozie a uraniului îmbogăţit, acestea putând fi încorporate într-o potenţială armă atomică. Operaţiunile sunt coordonate de figuri reprezentative ale regimului ultraconservator de la Teheran, a cărui putere se concentrează în mâinile ayatollahului Ali Khamenei. Astfel, Mohsem Fakhrizadeh este indicat drept eminenţa cenuşie din spatele strategiei militare a Iranului, acesta fiind şi liderul Organizaţiei pentru Cercetare şi Inovare Defensivă. Agenţia a mai precizat că Iranul a folosit servicii oferite de firme private pentru a procura „echipamente, materiale şi servicii care, deşi au aplicaţii civile, ar putea fi folositoare în dezvoltarea dispozitivelor explozive nucleare“. Printre acestea se numără bujii, comutatoare electronice performante, precum şi echipamente de detecţie şi măsurare a radiaţiilor. De asemenea, AIEA a descoperit că Iranul a prezentat detalii despre specificaţiile unor detonatoare, însă nu a putut explica agenţiei nevoile sau aplicaţiile acestora.

Ameninţări bilaterale

Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a reacţionat virulent, precizând că ţara sa „nu va da înapoi nici o iotă“ în privinţa programului său nuclear. Acesta a replicat că raportul AIEA este motivat politic şi că a fost întocmit la presiunile Statelor Unite. Autorităţile iraniene vor trebui totuşi să răspundă afirmaţiilor din raportul agenţiei, în contextul în care membrii Consiliului de Securitate al ONU vor ţine cont în aplicarea unor posibile noi sancţiuni. Franţa a luat deja poziţie afirmând că va lansa o ofensivă diplomatică pentru extinderea sancţiunilor, în timp ce singurele state care au preferat să se abţină în această privinţă sunt Rusia şi China. Până acum, reacţia Statelor Unite a fost una prudentă, purtătoarul de cuvânt al Departamentului de Stat, Victoria Nuland, mărginindu-se să afirme că raportul AIEA va fi „studiat cu atenţie“. În contextul zvonurilor tot mai numeroase privind o posibilă intervenţie militară împotriva Iranului, SUA aşteaptă tensionate adoptarea unor hotărâri ale ONU pentru a nu repeta greşelile care au condus la invazia din Irak în urmă cu un deceniu.

Ameninţare

Puterile occidentale iau în calcul intervenţia militară împotriva Iranului în contextul în care puterea din această ţară este concentrată în mâinile ayatollahului Ali Khamenei. Acesta conduce un regim ultraconservator şi este singurul lider suprem din lumea arabă care deţine atât funcţia de şef de stat, cât şi pe cea de lider religios. Khamenei este un cunoscut duşman al Israelului, un stat despre care a spus că trebuie şters de pe hartă, iar posibila deţinere a unei arme nucleare de către un regim fundamentalist este considerată de Statele Unite şi alte puteri occidentale o ameninţare mult mai mare decât dezvoltarea unui program nuclear de către alte state.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-09-16

TAGURI: raport, aiea, nuclare, khameneiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image