2018-07-20 21:00


UN TÂNĂR DIN PATRU ESTE ŞOMER ÎN UE. Reuniune a liderilor europeni consacrată relansării economice

 |  17:19
UN TÂNĂR DIN PATRU ESTE ŞOMER ÎN UE. Reuniune a liderilor europeni consacrată relansării economice

Uniunea Europeană va încerca să găsească la Consiliul European de joi şi vineri mijloacele pentru relansarea creşterii, continuând în acelaşi timp consolidarea finanţelor sale publice, în contextul în care este prinsă în recesiune şi într-o austeritate din ce în ce mai contestată, transmite AFP, citată de Agerpres.

Şefii de state şi de guverne din UE s-au reunit joi după-amiază la Bruxelles. După mult timp, reuniunea nu se mai află sub urgenţa crizei. Un summit „un pic plictisitor nu este o alegere proastă”, ar fi afirmat preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, potrivit unui diplomat, citat de Agerpres. Cei 27 de lideri ar urma să reflecteze asupra celui mai potrivit mijloc de relansare a creşterii şi de creare de locuri de muncă, în contextul în care şomajul afectează un tânăr din patru în Europa. Dacă obiectivul este unanim împărtăşit, mijloacele de a-l obţine sunt diferite: anumite ţări apără căile liberale, fără a face derogări de la austeritate, în timp ce altele susţin o relaxare a eforturilor bugetare.

Nivelurile inacceptabil de ridicate ale şomajului arată că nu am depăşit încă criza, însă se poate vedea că eforturile statelor membre încep să dea roade, corectând dezechilibre foarte importante din economia europeană, afirmă preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, într-o scrisoare adresată liderilor ţărilor UE.

„Am constatat o îmbunătăţire a condiţiilor de pe piaţa financiară în a doua jumătate a anului 2012, însă acest lucru nu a generat încă o redresare a economiei reale, iar şomajul a atins niveluri fără precedent în multe state membre. Ajustările de bilanţ în scopul reducerii datoriei publice şi private continuă să reprezinte o povară pentru creşterea economică pe termen scurt. Consecinţele sociale ale crizei reprezintă un motiv deosebit de îngrijorare pentru Comisie”, subliniază Barroso în scrisoare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639874-04-06

TAGURI: somer, UE, consecinte, social, criza, relansare, crestere

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova