2017-01-19 15:05

EVENIMENT


Ungaria va lua iar bani de la FMI şi UE

 |  19:55
Ungaria va lua iar bani de la FMI şi UE

Ungaria ar putea încheia un nou acord de finanţare cu creditorii internaţionali, în valoare de aproximativ 17-20 miliarde de euro, până în martie sau aprilie, a anunţat secretarul de stat Mihaly Varga.

Comisia Europeană a anunţat săptămâna trecută că va lansa procedura de încălcare a prevederilor tratatelor UE (infringement) contra Ungariei, a cărei nouă constituţie conţine aspecte privind statutul băncii centrale şi procesul de selecţie a judecătorilor ce contravin dreptului comunitar.

Viktor Orban a declarat că guvernul va revoca unele legi criticate de UE, dar decizia este la latitudinea parlamentului, controlat Fidesz - partidul aflat la guvernare în Ungaria. Pieţele financiare caută o dovadă că Orban este serios, mai ales după ce mii de maghiari au demonstrat sâmbătă pentru a-şi exprima încrederea în politicile guvernului.

Mihaly Varga a anunţat, ieri, că executivul va elabora detaliile acordului de împrumut, cu o zi înainte de a se deplasa la Bruxelles pentru a-l întâlni pe preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Întrebat dacă e de acord cu estimarea privind valoarea pachetului de finanţare, de 17-20 miliarde de euro, Varga a răspuns că probabil estimarea mass-mediei nu este prea îndepărtată de realitate.

În 2008, Ungaria a fost prima ţară din Uniunea Europeană care a beneficiat de un plan de ajutor în valoare de 20 miliarde de euro din partea FMI, UE şi Băncii Mondiale. Însă la venirea sa la putere în 2010, premierul Viktor Orban a încetat colaborarea cu FMI, apreciind că Ungaria se poate finanţa singură de pe piaţă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-04-29Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image