2017-01-21 23:33

EVENIMENT


Ungureanu dă copy-paste la Programul Boc

 |  21:00
Ungureanu dă copy-paste la Programul Boc

Programul de guvernare al viitorului Cabinet Ungureanu este o simplă copie a celui promovat de precedentul Executiv, cu doar mici nuanţări, care să răspundă cerinţelor partenerilor de guvernare, în special UDMR. Dacă se iau în calcul laudele aduse “moştenirii”, este greu de înţeles de ce Guvernul Boc şi-a dat demisia. Vestea bună este că sistemul de sănătate ar putea avea mai mulţi specialişti, iar Guvernul Ungureanu nu-şi va mai angaja răspunderea pe nici un proiect de lege în 2012.

Principalul punct al Programului de guvernare îl reprezintă atragerea fondurilor comunitare, evaluate pentru acest an la 6 miliarde de euro, ceea ce ar duce gradul de absorbţie la circa 20%.

În domeniul educaţiei, viitorul guvern va susţine autorităţile locale să construiască creşe şi va promova aplicarea programului „Şcoala de după şcoală”. Programul de guvernare are în centrul atenţiei predarea limbii materne, guvernul desemnat dorind chiar „înfiinţarea unei instituţii de formare continuă pentru perfecţionarea actului de predare în limba maghiară”.

În domeniul sănătăţii, noul Executiv vrea să demareze o adevărată reformă, la fel cu cea anunţată înainte de pornirea protestelor din stradă. Cel mai important lucru este faptul că se deblochează posturile în sistemul sanitar, începând cu aprilie 2012, domeniul fiind recunoscut ca având un deficit major de cadre de specialitate.

Pentru piaţa muncii, pe lângă măsurile pentru creşterea gradului de ocupare, noul guvern vrea şi realizarea unui sistem de remunerare a bugetarilor „bazat pe echitate şi coerenţă, sustenabil din punct de vedere financiar”. Pentru creşterea natalităţii, preconizează acordarea de subvenţii patronilor care angajează femei cu copii mai mici de 6 ani, eliminarea restricţiei de angajare pe perioada concediului de îngrijire a copilului, precum şi introducerea formelor alternative de angajare: munca la distanţă şi ocuparea parţială.

Vise de glorie la Transporturi

Infrastructura de transport este unul dintre punctele-cheie ale noului guvern. În 2012 se va deschide circulaţia pe alţi 200 km de autostradă, spre mare şi munte, fiind puse la socoteală şi tronsoane care cert nu vor putea fi gata în acest an, precum Cernavodă-Medgidia.

Se lansează şi alte licitaţii, pentru autostrada Tg.-Mureş - Iaşi, se continuă lucrările la autostrăzile cu şantiere deschise, iar 200 km de cale ferată intră în modernizări.

În domeniul energiei, se continuă ceea ce s-a început, de la căutarea investitorilor pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă la vânzarea energiei pe bursă. Vor fi respectate toate angajamentele luate în acordul cu FMI, de la vânzarea unor pachete de acţiuni la manageri privaţi.

Programul pe agricultură este identic cu ideile promovate de fostul ministru Valeriu Tabără, care voia cât mai mulţi bani de la Uniunea Europeană, reducerea evaziunii fiscale şi reforma sistemului de irigaţii.

„Sentimentele” dau siguranţă cetăţenilor

Ministerul condus până acum de Elena Udrea, cel al Dezvoltării Regionale şi Turismului, nu va renunţa la Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, contestat de delegaţia FMI la ultima sa misiune la Bucureşti. În rest, politica se bazează, în principal, pe construcţia de locuinţe, atragerea de fonduri comunitare şi Programul Schi în România.

Politica bugetar fiscală are la bază reducerea deficitului la cel mult 3% din PIB în anul 2012, precum şi „preocuparea pentru majorarea prudentă a salariilor din sectorul public şi a pensiilor, în cazul în care condiţiile economice vor permite acest lucru”. Guvernul desemnat ia în calul amnistia fiscală pentru funcţionarii publici, care au primit bani în plus, consideraţi ilegali, şi nu mai trebuie să-i returneze. Mai mult, vrea reducerea taxelor şi tarifelor de la 237 în prezent la cel mult 100.

Cât priveşte ordinea publică, prima măsură vizează „creşterea gradului de siguranţă publică şi întărirea sentimentului de securitate în rândul cetăţenilor”. Iar după atâtea demonstraţii în stradă, care au dus la căderea Cabinetului Boc, sistemul de urgenţă va beneficia de mai multe sute de salvări, tulumbe de pompieri şi maşini de descarcerare.

Presa internaţională: „The Guardian“: „Protestatarii nu sunt dispuşi să  tolereze bufoneriile preşedintelui-jucător”

Schimbările politice de la Bucureşti nu au trecut neobservate de presa internaţională. Mai toate mediile de informare vorbesc de eşecul sistemului politic românesc.

O dovadă a dezamăgirii oamenilor e şi regresul demografic în ultimii zece ani, de la 21,6 milioane la doar 19 milioane de locuitori, scrie “Süddeutsche Zeitung”. Cotidianul enumeră cauzele care generează actuala stare de spirit din România: reformele economice se lasă aşteptate, eşecul reformei în domeniul sănătăţii, carenţele sistemului judiciar. „Problema principală o constituie însă sistemul politic”, potrivit „Süddeutsche Zeitung“. „Die Spiegel“ comentează că în România lipsesc oamenii politici care să fie „mai presus de gâlcevile cotidiene şi luptele pentru influenţă, funcţii şi avantaje financiare” şi  că ceea ce ar face bine României în momentul de faţă ar fi desemnarea unui premier „independent şi tehnocrat, care să modifice cursul”.

Cornel Ban, doctor în relaţii internaţionale şi politici comparate la Universitatea din Maryland, SUA, susţine că demisia premierului român Emil Boc este mai degrabă rezultatul calculului electoral calm decât al panicii în faţa protestelor populare. „Dar acest lucru are o semnificaţie mai extinsă, deoarece ar putea fi canarul din mină pentru regiune“, afirmă el într-un comentariu la articolul din „Financial Times“: „România: Băsescu aruncă zarurile“. Potrivit lui Ban, această demisie ar putea semnala că preţul social al austerităţii şi privatizarea unor servicii de bază nu mai pot fi ignorate de politicienii est-europeni.

Scalpul lui Emil Boc este doar ultima victorie pentru protestatari, care nu sunt dispuşi să  tolereze bufoneriile preşedintelui lor jucător, scrie „The Guardian“. Înlăturarea unui prim-ministru nepopular ar putea calma spiritele pe termen scurt, dar preşedintele este la fel de nepopular şi la fel sunt şi unii miniştri din fostul cabinet. Aşa că rezolvarea imediată a crizei de guvern nu înseamnă că problemele şi criticile îndreptate împotriva clasei politice din România au dispărut, comentează cotidianul. Nominalizarea lui Ungureanu este o tentativă de ultim moment a lui Băsescu de a diminua pierderile politice atât ale sale, cât şi ale democrat-liberalilor. Dar aruncarea lui Boc în cuşca leilor ar putea pur şi simplu să nu fie suficientă pentru a risipi nemulţumirea multor români, care au învăţat din reinstalarea lui Arafat, demiterea lui Baconschi şi acum demisia lui Boc că protestele lor politice pot determina schimbarea. Întrebarea este: cine urmează?, încheie „The Guardian“.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-01-07

TAGURI: ungureanu, programul boc, financial times, presa internationalaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image