2017-01-21 23:37

EVENIMENT


Ungurii creează un fals caz Tokes. Ministrul ungar de externe foloseşte un incident minor petrecut în Alba Iulia pentru a amplifica tensiunile interetnice

 |  19:23
Ungurii creează un fals caz Tokes. Ministrul ungar de externe foloseşte un incident minor petrecut în Alba Iulia pentru a amplifica tensiunile interetnice

Autorităţile române fac anchetă în cazul incidentului de sâmbătă, de laAlba Iulia, când rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic, Zoltan Olah, afost bătut, din datele strânse până acum reieşind că este un incident izolat,generat de consumul exagerat de alcool, şi nu de convingeri extremiste.

Şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Alba, chestorul IoanCăbulea,a confirmat incidentul de sâmbătă noapte şiaprecizatpentru NewsIn că ancheta, ce se desfăşoară sub coordonareaprocurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, este în desfăşurare, astfelcă s-a ferit să formuleze un punct de vedere oficial în acest sens. Totuşi,Căbulea a spus că doi dintre cei patru presupuşi atacatori au fost prinşi depoliţişti, reţinuţi 24 de ore pentru distrugere, tâlhărie, loviri sau alteviolenţe şi ultraj contra bunelor moravuri, iar ulterior procurorii au decis săle interzică să părăsească ţara. Un alt suspect în acest caz afostidentificat şi audiat de poliţişti şi procurori, iar al patrulea estecăutat.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, incidentul a avut loc pe stradaPăcii din Alba Iulia,la zece minute după miezul nopţii, şi cel maiprobabil a fost generat de consumul exagerat de alcool. "Ancheta nu estefinalizată, dar datele de până acum arată că este un eveniment izolat, careţine de atitudinea individuală, nicidecum de cea socială", au declaratsursele pentru NewsIn.

Sâmbătă seară, patrutineri care au jucat fotbal pe un terensituat în cartierul Cetate din Alba Iulia au început să arunce cu pietre îngeamurile imobilelor de pe strada Păcii. Tinerii erau beţi, fapt confirmat,potrivit surselor NewsIn, de către cei audiaţi până în momentul de faţă. Dupăpartida de fotbalau băut, iarîn drum spre casă au spart geamurile aşase imobile situate pe strada Păcii. Prejudiciul a fost înregistrat în dosarulde cercetare şi conturează infracţiunea de distrugere de care cei patru suntacuzaţi. Rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia, ZoltanOlah, şi încă unbărbat au ieşit din imobilele atacate şi au încercat să-ifotografieze pe cei patru. Ce s-a întâmplat în momentele următoare nu esteconturat cu exactitate de anchetatori. Cert este că Zoltan Olah a rămas fărăaparatul de fotografiat, motiv pentru care procurorii au reţinut împotrivaatacatorilor şi infracţiunea de tâlhărie. Mai mult decât atât, Zoltan Olah şicelălalt bărbat au ajuns la spital. Primul are nevoie 10-11 zile de îngrijirimedicale pentru recuperare, iar celălalt 7-8. Tot la spital s-a aflat cărectorul Institutului Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia şi colegul său desuferinţă au fost loviţi cu bâte de baseball, astfel că anchetatorii trebuie săafle de unde proveneau acele bâte, mai ales că atacatorii veneau, fapt confirmatdecei audiaţi până acum,de la fotbal, unde nu este nevoie de astfelde"accesorii".

De asemenea, sursele spun că violenţele fizice puteau fi evitate dacărectorul Institutului teologic romano-catolic din Alba Iulia şi camaradul săutelefonau la 112 şi aşteptau sosirea poliţiştilor fără să facă pe"justiţiarii".

Aparatul de fotografiat cu care Zoltan Olah a încercat să-ifotografieze pe cei patru a fost găsit de poliţişti în apropierea Catedraleidin Alba Iulia.

Incidentul a fost condamnat de Ministerul ungar de Externe, care,potrivit presei ungare,s-a declarat "şocat".

Publicaţia Keresztalja din Cluj a relatat luni, în ediţia online, cărectorul Institutului Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia, Zoltan Olah, afost bătut sâmbătă seară, după ce a încercat să filmeze mai mulţi huliganiromâni care aruncau cu pietre în clădirea institutului. Grupul l-ar fi lovit cuo bâtă de baseball în cap şi pe spate, pe Olah, care şi-a pierdut cunoştinţa şia fost dus la spital, dar ulterior şi-a revenit. Purtătorul de cuvânt aMinisterului ungar de Externe, Eszter Pataki, a declarat luni, citat de agenţiacreştină ungară BosNewsLife, că Ungaria aşteaptă rezultate în anchetă şi sperăcă vinovaţii vor fi aduşi în faţa justiţiei cât mai rapid. "Ministerulungar de Externe speră că acesta a fost un incident izolat şi nu parte a uneicampanii antiungare orchestrate" în România, care ar putea leza relaţiilebilaterale, potrivit lui Pataki. "Acest incident contrazice deschiderea şicooperarea din contactele recente Ungaria-România", a mai spus Pataki,precizând că incidentul aminteşte de o perioadă întunecată a tensiuniloretnice.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-03-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image