2018-12-11 17:50


Universitatea de Vest din Timișoara începe verificările tezei de doctorat ale Laurei Kovesi

 |  20:56
Universitatea de Vest din Timișoara începe verificările tezei de doctorat ale Laurei Kovesi

Universitatea de Vest din Timișoara a anunțat că a început procedurile interne în vederea "clarificării situației apărute în spațiul public vizavi de teza de doctorat a Laurei Codruța Kovesi", potrivit unui comunicat de presă al instituției.

Universitatea de Vest din Timișoara a anunțat că a început, la sfârșitul săptămânii trecute, proceduri interne în vederea clarificării situației referitoare la teza de doctorat a procurorului-șef DNA, Laura Codruța Kovesi. Instituția a primit, luni, punctul de vedere al Școlii Doctorale de Drept și a cerut informații suplimentare pe care le așteaptă în zilele următoare.

"Înțelegem că Asociația Grupul pentru Reformă și Alternativă Universitară (GRAUR) Cluj-Napoca a trimis către Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice și Universitatea de Vest din Timișoara o sesizare pe tema suspiciunii de plagiat a lucrării de doctorat a doamnei Kovesi, sesizare care nu a ajuns încă la Universitate. În baza deschiderii către comunitate de care UVT dă dovadă în mod constant și a implicării pozitive în numeroase demersuri care țin de transparența și corectitudinea academică, Universitatea își exprimă întreaga disponibilitate de a coopera cu orice instituție abilitată în vederea clarificării acestei situații", se arată într-un comunicat al Departamentului de Comunicare, Imagine și Marketing Instituțional Universitatea de Vest din Timișoara.Asociația Grupul pentru Reformă și Alternativă Universitară (GRAUR) Cluj-Napoca a anunțat, luni, că a transmis către instituțiile abilitate o solicitare de realizarea a unei anchete în cazul Codruței Kovesi, ONG-ul susținând că în urma analizei tezei s-au descoperit 11 situații de plagiat.

"Prin prezenta vă solicităm să dispuneți realizarea unei anchete cu privire la condițiile pe care noi le apreciem, în mod argumentat, drept neconforme cu privire la modul de elaborare și redactare a tezei de doctorat depusă și susținută în instituția ce conduceți identificată prin descrierea: KÖVESI, Laura Codruța Combaterea crimei organizate prin dispoziții de drept penal. Teză de doctorat. Conducător științific: Prof.univ.dr.Viorel Pașca. Timișoara: Universitatea de vest. 2011", se arată în adresa transmisă Universității de Vest din Timișoara și Ministerului Educației de către Asociația Grupul pentru Reformă și Alternativă Universitară (GRAUR) Cluj-Napoca.

Reprezentanții asociației au cerut ca în cazul în care "circumstanțele neconformităților sesizate se vor dovedi în întregime sau în mod parțial veridice", să se dispună retragerea titlului de doctor.

"În concluzia analizei noastre, rezultă că teza menționată cuprinde un număr semnificativ de incidențe de plagiat, adică cel puțin 11, astfel încât lucrarea are caracterul unei lucrări plagiate. Este și rațiunea pentru care vă solicităm să dispuneți inițierea procedurii de retragere a titlului științific acordat autoarei", se precizează în cerere.

GRAUR a preciyat că solicitarea este întemeiată pe o analiză făcută de asociație.

"În analiză se mai ține seama de faptul că autorul operei incriminate a spus tot ce a avut de spus în momentul în care a depus teza. Orice relații sau explicații justificatoare asupra stării de fapt trebuie să se regăsească în teza depusă. Intrucât niciunul din pasajele preluate de autoarea tezei nu poartă semne de identificare, pare a fi rațional că niciodată autorul nu a avut vreo intenție de a separa contribuția sa reală de preluările realizate pe care a ținut să pară a fi ale sale", se precizează în cerere.

Solicitarea vine după ce, săptămâna trecută, deputatul Sebastian Ghiță a depus la Parchetul General un autodenunț în care susține că a participat, alături de alți demnitari ai statului român, la măsluirea raportului comisiei tehnice privind teza de doctorat a procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. În urma autodenunțului a fost deschis un dosar de instigare la fals intelectual, prima persoana audiată fiind chiar parlamentarul, acesta precizând că ar fi ajutat-o pe Kovesi pentru că erau prieteni. În replică, Codruța Kovesi a precizat : "Nu doresc să intru în dialog cu inculpatul Ghiță Sebastian. Nu am fost, nu sunt și nu voi fi prietenă cu inculpatul Ghiță Sebastian".

Procurorul șef al DNA a precizat că nu va cere CNATDCU să-i reanalizeze lucrarea, susținând că cine o contestă poate face sesizare.

"Eu am fost verificată în anul 2012 de Comisia Naționață de Etică, am fost audiată într-o comisie din care au făcut parte mai mulți profesori, m-am prezentat la audieri și am adus probe și s-a dat verdict definitiv acum patru ani. Teza mea este corectă și am toate probele. Una dintre probe este certificatul de căsătorie. Mi se reproșează că Laura Codruța Kovesi a copiat-o pe Codruța Lascu. Teza mea este corectă, o teză pe care am muncit-o. am lucrat șapte ani, am multe articole publicate și o sa le vedeti în acestă teza. Eu, care am o teză corectă, să mă duc să spun "Verificați aceasta teză!", când eu știu că este corectă. Cine contestă să vină să facă sesizare", a declarat procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, la Europa Fm.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-10-14

TAGURI: universitatea de vest, timisoara, teza de doctorat, laura kovesi
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


COSTEL
03 Oct 2016

DACA A PLAGIAT ESTE NORMAL SA DEMISIONEZE. ASA CUM S-A PROCEDAT SI IN ALTE SITUATII NU ESTE NORMAL SA NE DEA NOUA LECTII DE JUSTITIE. O RESPECT DAR, DACA A GRESIT TREBUIE SA PLATEASCA......
ANONIM
04 Oct 2016

PENTRU UNII DA SI PENTRU ALTII BA. CUM SA RESPECT EU LEGEA. ASA E IN ROMANIA. ADICA, NU MA INTERESEAZA CE A FOST CU PONTA SAU CU ALTCINEVA.....EU AM REGULA MEA ....NU RESPECT LEGEA ...SPER SA NU FIE ASA ...NOI ROMANII STIM ASTA. IN ROMANIA NU SE RESPECTA LEGEA. DOAR PENTRU PROSTII ASTIA ...CARE CRED CA E JUSTITIA CORESTA IN ROMANIA......SPER SA NU FIE ASA
Random imageUltimele stiri


loading...