2017-01-21 17:43

EVENIMENT


Unul dintre tablourile furate de la Casa memorială ‘’Petru Groza’’, cumpărat de Codrin Ştefănescu

 |  15:52
Unul dintre tablourile furate de la Casa memorială ‘’Petru Groza’’, cumpărat de Codrin Ştefănescu
Unuldintre tablourile furate de la Casa memorială "Petru Groza" a fostcumpărat de Codrin Ştefănescu, fostul deputat declarând, vineri, pentruMEDIAFAX că a achiziţionat tabloul "Peisaj", semnat NicolaeGrigorescu, în urmă cu şapte ani şi l-a predat în martie comisiei de recuperarea lucrărilor.

Fostuldeputat Codrin Ştefănescu a spus că a cumpărat, în urmă cu şapte ani, o lucraresemnată Nicolae Grigorescu, de format mic, intitulată "Peisaj", de laun "galerist foarte cunoscut". El nu a dat numele galeristului,precizând că acesta este anchetat de Poliţie.

Ştefănescua menţionat că în cei şapte ani cât a deţinut tabloul, pe care i l-a făcutcadou tatălui său, a publicat lucrarea în catalogul "Impresionismul înpictura românească".

"Dupăşapte ani, a venit la mine o comisie specială, formată din poliţişti de la Devaşi experţi, şi m-a anunţat că această lucrare face parte dintr-un lot care aaparţinut colecţiei lui Petru Groza, din care au fost înlocuite unele tablouri,de către un muzeograf şi încă o persoană, cu falsuri. În luna martie am predatlucrarea acestei comisii, pe bază de proces-verbal, urmând ca aceasta să fiepredată moştenitorilor de drept ai lui Petru Groza. Am predat, de asemenea, şicatalogul în care am publicat-o şi mi-am demonstrat buna-credinţă. Eu nu aveamde unde să ştiu, când am cumpărat tabloul, că este furat sau revendicat îninstanţă. Mi-am demonstrat buna-credinţă şi m-au sunat şi moştenitorii pentrua-mi mulţumi", a declarat Codrin Ştefănescu.

Ela mai spus că astfel de incidente apar în principal din vina MinisteruluiCulturii, care nu a pus la punct o bază de date care să poată fi consultată decolecţionari şi galerişti şi nu a realizat nici măcar o pagină de internet caresă conţină lucrările cu istoric problematic.

"Vinaaparţine în întregime Ministerului Culturii. Trebuia să facă un site pe care săprezinte toate lucrările din patrimoniul ministerului, din muzee, case memoriale,din toate localităţile, şi pe care să figureze şi o listă cu lucrărilerevendicate de moştenitori, câştigate în instanţă, dispărute, astfel încâtcolecţionarii, iubitorii de artă, galeriştii să poată consulta această bază dedate pentru a şti care este pedigree-ul unei lucrări şi dacă sunt probleme. Eun haos total", a declarat Ştefănescu.

Ela precizat că a achiziţionat lucrarea, în 2004, la un preţ de 7.000 de dolarişi estimează că în prezent aceasta ar valora între 20.000 şi 22.000 de euro.

Poliţiştiiau făcut, joi dimineaţă, cinci percheziţii la galerii de artă din Capitală şila locuinţele unor persoane care comercializează obiecte de artă, în cazul unortablouri furate din colecţia Casei memoriale "Doctor Petru Groza" dinDeva.

Douătablouri evaluate la 220.000 de euro, aparţinând patrimoniului culturalnaţional, care au fost furate din Casa "Dr. Petru Groza" din Deva, înperioada 2004-2005, au fost recuperate de poliţişti în luna martie.

Celde-al treilea tablou furat din Casa memorială "Dr. Petru Groza" dinDeva, "Car cu boi" de Nicolae Grigorescu, operă care aparţinepatrimoniului cultural naţional şi care este dată în urmărire naţională şiinternaţională, a fost evaluat de experţi la 175.000 de euro, valoarea fiind încreştere.

Experţiisusţin că există mai multe tablouri "Car cu boi" pictate de NicolaeGrigorescu, unul dintre ele fiind cel aflat în colecţia Casei "Dr. PetruGroza" din Deva.

Expertulîn bunuri artistice Doina Reghiş Ionescu a declarat, joi, că i s-a solicitat săfacă o expertiză a trei tablouri despre care descendenţii familiei Groza aubănuit că au fost înlocuite cu falsuri.

"Amconstatat că sunt lucrări false, copii realizate de amatori. Apoi, după ce aufost descoperite primele două tablouri, în luna martie, am avut onoarea săconstat că sunt originale. Se disting clar după pensulaţie, specific,cromatică. Cele două recuperate - «Peisaj», autor Nicolae Grigorescu, şi celintitulat «Peisaj din Deltă», autor Nicolae Dărăscu - au fost estimate la sumade 220.000 de euro. Cel dat în urmărire este evaluat la 175.000 de euro, însăvaloarea lui creşte de la o zi la alta", a spus expertul în bunuriartistice şi doctor în arte vizuale Doina Reghiş Ionescu.

Potrivitreprezentanţilor Poliţiei Judeţene Hunedoara, furtul a fost sesizat, înnoiembrie anul trecut, de către un descendent al lui Petru Groza.

Poliţiştiiau stabilit că în perioada 2004-2005, în mod succesiv, Gheorghe G., dinTimişoara, cu sprijinul şi complicitatea unui bărbat din comuna Băcia, judeţulHunedoara, a sustras din colecţia imobilului Casa "Dr. Petru Groza"din Deva două tablouri realizate de Nicolae Grigorescu şi un tablou realizat deNicolae Dărăscu, susceptibile a face parte din patrimoniul cultural naţional,valoarea prejudiciului fiind estimată la suma de 400.000 de euro.

Pentrua ascunde furtul, tablourile originale au fost înlocuite cu falsuricontemporane.

"Tablourileau fost luate pe rând, au fost falsificate. Falsurile au fost puse în rameleoriginale şi apoi duse înapoi în Casa «Dr. Petru Groza», iar originalele aufost vândute. Persoana din Băcia, care era apropiat al familiei, omul deîncredere în administrarea căruia era domeniul, nu cunoştea valoareatablourilor. El a încasat aproximativ 700-800 de lei pentru un tablou",declara, în martie, ofiţerul de la Serviciului de Investigaţii Criminale cares-a ocupat de caz, comisarul Nicole Popa.

Probatoriuladministrat de poliţişti a stabilit că tablourile au fost valorificate pe piaţaneagră de antichităţi de către învinuitul Gheorghe G., fiind achiziţionate dedouă persoane din municipiul Bucureşti.

"Bărbatuldin Timişoara a vândut tablourile cu aproximativ 2.000 de euro unul. Pe douădintre ele noi le-am descoperit la mâna a treia, la colecţionari de bunăcredinţă, oameni care le-au cumpărat fără să ştie că sunt furate. Tablourile aufost cumpărate în 2005 de aceştia, iar furtul lor a fost declarat în2010", spunea Popa.

Pede altă parte, în urma unor percheziţii domiciliare făcute în perioada 9-18martie 2011, la membrii reţelei implicate în sustragerea şi valorificareatablourilor, din Timişoara şi Bucureşti, au fost identificate şiindisponibilizate alte nouă bunuri - cinci tablouri semnate de pictori românide importanţă naţională şi patru icoane, toate fără documente de provenienţă, desprecare există suspiciuni că provin din comiterea de infracţiuni, spunea, lamomentul recuperării primelor două tablouri, purtătorul de cuvânt alParchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, Adina Velescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-10-17Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image