UPDATE 1.Trenul Regal, în care se află sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai, a ajuns, sâmbătă seară, în gara din municipiul Curtea de Argeş. Sicriul a fost coborât din tren şi purtat pe umeri de militarii din Regimentul 30 Gardă până la maşina mortuară, care era parcată în faţa gării.
Mii de oameni au venit să-şi ia rămas-bun de la Rege. Mulţimea a aplaudat, a scandat numele fostului suveran şi a aprins luminile telefoanelor mobile. O companie de vânători de munte a prezentat onorul în momentul în care sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a fost scos din gară. În acordurile muzicii militare, cortegiul funerar a pornit către Mănăstirea Curtea de Argeş, unde va avea loc slujba de înmormântare.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Trenul regal care transportă trupul neînsufleţit al Regelui Mihai către Curtea de Argeş a plecat sâmbătă, după ora 15.00, din Gara Băneasa, în aplauzele sutelor de oameni prezenţi pe peron.
Funeraliile Regelui Mihai I au început la ora 10.25, la Palatul Regal, în prezenţa membrilor familiei regale a României, a reprezentanţilor a zeci de case regale din întreaga lume, a preşedintelui Klaus Iohannis, a premierului Mihai Tudose, a preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, a fostului şef al statului Emil Constantinescu, a membrilor corpului diplomatic, a reprezentanţilor cultelor religioase, informează News.ro.
Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române alături de un sobor de preoţi au oficiat un scurt serviciu religios în Sala Tronului de la Palatul Regal.
Apoi, sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai, cu stindardul regal şi cu Coroana de Oţel au fost scoase din Palatul Regal în Piaţa Palatului, în următoarea ordine: semnal de trompetă unic, un soldat care poartă crucea, clerul ortodox, sicriul purtat de opt militari, urmat de Majestatea Sa Custodele Coroanei şi Alteţa sa Regală Principele Radu. Au fost interpretate marşuri funebre şi au fost trase clopotele de la toate bisericile din împrejurimi.
Mii de oameni au venit să asiste la ceremonial.
Sicriul cu corpul neînsufleţit al Regelui Mihai a fost aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal, iar un al doilea semnal funerar de trompetă a marcat începerea ceremoniei religioase şi militare.
Apoi, sicriul a fost urcat pe un afet de tun, moment în care miile de oameni care au venit în Piaţa Palatului au aplaudat. De asemenea, aceştia au strigat ”Regele Mihai”, ”Monarhia salvează România” şi ”Jos comuniştii!”.
Zeci de mii de oameni pe traseul cortegiului funerar
S-a format un cortegiu funerar, la care au luat parte membrii familiei regale, militari români, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române. Procesiunea s-a făcut pe jos, iar afetul de tun a fost tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operaţional. Cortegiul funerar a mers pe jos, pe traseul Piaţa Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independenţei – Piaţa Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei, fiind întâmpinat de zeci de mii de oameni.
Pe traseu, oamenii au aplaudat, au strigat ”Regele Mihai” şi ”Regele şi patria” şi au aruncat flori în calea cortegiului. Sunt oameni de toate vârstele, foarte mulţi fiind tineri şi numeroşi părinţi împreună cu copiii lor.
Pe Dealul Mitropoliei şi la slujba de la Catedrala Patriarhală au avut acces doar membrii familiei regale, reprezentanţii caselor regale din întreaga lume şi oficialii statului român.
Cortegiul funerar s-a deplasat apoi la Gara Regală Băneasa, pe ruta Piaţa Unirii, Piaţa Universităţii, Piaţa Romană, Arcul de Triumf, Şos. Kiseleff, Şos. Bucureşti-Ploieşti. Pe tot traseul, oamenii aflaţi pe trotuare au aplaudat, au strigat ”Regele Mihai” şi au aruncat cu flori în faţa cortegiului. De la Arcul de Triumf, cortegiul a fost însoţit şi de un pluton de cavalerie a Jandarmeriei. La Gara Băneasa, sute de oameni au întâmpinat cortegiul tot cu aplauze şi flori.
Trenul Regal a plecat spre Curtea de Argeş. Călătoresc în Trenul Regal Custodele Coroanei şi membrii Familiei Regale a României.
Trenul Regal va circula cu viteză redusă în următoarele localităţi: Chitila – Titu – Piteşti.