2017-01-17 21:18

EVENIMENT


UPDATE. 15 poliţişti şi vameşi de la punctul vamal Siret, arestaţi, alte 49 de persoane reţinute. 25.000 de euro, şpaga pe tură la Vama Siret. Zeci de vameşi, poliţiştii de frontieră şi traficanţi, aduşi cu autocarul la DNA Bucureşti

 |  09:01
UPDATE.  15 poliţişti şi vameşi de la punctul vamal Siret, arestaţi, alte 49 de persoane reţinute. 25.000 de euro, şpaga pe tură la Vama Siret. Zeci de vameşi, poliţiştii de frontieră şi traficanţi, aduşi cu autocarul la DNA Bucureşti

4.03.2011. Curtea de ApelBucureşti a decis, vineri dimineaţa, arestarea a 15 poliţişti de frontieră şivameşi implicaţi în fapte de corupţie şi contrabandă la punctul de frontierăSiret, procurorii anticorupţie mai reţinând în acest caz alte 49 de persoane,informează surse judiciare, conform MEDIAFAX.

Procuroriianticorupţie au emis, joi seară, primele ordonanţe de reţinere în cazulpoliţiştilor şi vameşilor de la Vama Siret, ridicaţi şi audiaţi în cursul zileide joi, 15 dintre învinuiţi fiind duşi la Curtea de Apel Bucureşti, undeprocurorii anticorupţie au cerut arestarea lor, solicitare admisă.

- sunt vizate într-oanchetă derulată de Direcţia Naţională Antyicorupţie (DNA) şi Direcţia GeneralăAnticorupţie (DGA) privind activitatea de la Punctul de Trecere a FrontiereiSiret.

Unul dintre poliţiştii de frontieră vizaţi în anchetă este comisarul-şefAurel Anea, de la Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava.Aurel Anea a fost şi el ridicat în urma percheziţiilor desfăşurate, joi dimineaţă,la Vama Siret, dar şi la domiciliile celor vizaţi.

Surse judiciare au declarat că acuzaţiile în cazul unorvameşi şi poliţişti de la Vama Siret sunt de contrabandă cu ţigări şi luare demită.

3.02.2011. Oamplă acţiune anticorupţie a avut loc, ieri-dimineaţă, la Sectorul Poliţiei deFrontieră Siret. Surse apropiate anchetei susţin că acesta este doar începutul,în perioada următoare fiind vizate şi alte puncte de frontieră de pe graniţaexternă a Uniunii Europene. În total au fost reţinute pentru audieri 120 depersoane. Dintre acestea, 71 sunt poliţişti de frontieră atât din PCTF Siret,cât şi dintre cei care lucrau pe frontiera verde, funcţionari vamali, dar şitraficanţi de ţigări - cărăuşi şi lideri ai contrabandiştilor. Acţiunea demonitorizare a grupărilor care traficau ţigări din Ucraina a demarat laînceputul anului 2010, fiind implicaţi şi ofiţeri SRI.

Ieri-dimineaţă,Punctul de Trecere a Frontierei Siret a fost paralizat pentru câteva zeci deminute, în jurul orei 6.00, după ce din cel puţin 15 dube au debarcat ofiţeriai DGA, jandarmi şi procurori DNA. Acţiunea, spun surse judiciare, a fostdemarată la începutul anului trecut, când conducerea Inspectoratului General alPoliţiei de Frontieră a sesizat ofiţerii anticorupţie cu privire la traficul deţigări făcut prin zona de competenţă a Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret,atât rutier, cât şi pe fâşie, şi cu privire la încrengăturile angajaţilor cutraficanţii. Aceste aspecte au fost descoperite după ce mai multe transporturide ţigări care au intrat prin Vama Siret au fost confiscate în urma unorsupracontroale desfăşurate pe căile de comunicaţie. În total, spun anchetatorii,70% din cantitatea de ţigări descoperită pe căile de comunicaţie a intrat prinVama Siret. Faptul că şefii IGPF ştiau de acţiunea de joi dimineaţă reiese şidin uşurinţa cu care au reuşit să gestioneze situaţia. Prima dată au făcut înaşa fel încât cea mai mare parte dintre cei vizaţi de anchetă să se afle petură sau să intre în serviciu. Apoi au suplimentat numărul agenţilor lacelelalte sectoare pentru ca, în momentul descinderii, aceştia să fietransferaţi temporar la Vama Siret pentru a asigura buna desfăşurare a activităţii.

Dincauza conexiunilor la nivel înalt ale traficanţilor de ţigări, toatăoperaţiunea de filaj, monitorizare şi de culegere de probe a fost organizată şidesfăşurată de ofiţeri anticorupţie, poliţişti de frontieră şi ofiţeri SRI,toţi de la Bucureşti. De la domiciile celor vizaţi situate în Siret, Suceava şiRădăuţi, cât şi din punctul de frontieră au fost ridicate mai multecalculatoare şi documente.

“Corupţii”, adunaţi pe aceeaşitură

Printrecei vizaţi de anchetă se află şi comisarul Aurel Anea, de la IJPF Suceava. El afost ridicat în urma percheziţiilor desfăşurate. Până la jumătatea luniidecembrie 2010, Anea a fost şef la Vama Siret, când în locul lui a fost delegatpentru 60 de zile comisarul-şef Mădălin Ionescu, de la Inspectoratul General alPoliţiei de Frontieră, măsura fiind luată "pentru eficientizareaactivităţilor desfăşurate în PTF Siret", potrivit presei locale. De fapt,încă de atunci se punea la punct descinderea de ieri-dimineaţă. Aurel Anea urmasă activeze în cadrul Biroului Supravegherea şi Controlul Trecerii Frontiereidin Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava. Acesta are,potrivit declaraţiei de avere din 2009, terenuri şi case în Suceava şiConstanţa şi un apartament tot în Suceava. Bunurile au fost cumpărate în 2005şi 2006. Familia Anea mai deţine şi un autoturism Opel, cumpărat din 2002. Fostulşef al Punctului de Trecere a Frontierei Siret are şi datorii la bănci, având creditede peste 40.000 de euro. Salariu menţionat de Anea în declaraţia din 2009 erade 46.700 de lei anual.

Contrabandaprin Vama Siret, transmisă “din tată-n fiu”

Scandalulcare a explodat ieri la Vama Siret mocnea de mai mulţi ani. Surse apropiateanchetei susţin că şpaga per tura de 12 ore în Vama Siret era de circa unmiliard de lei vechi. În 2009, acuzaţii extrem de grave i-au fost aduse şefuluiSectorului Poliţiei de Frontieră Siret, comisarul Nelu Fediuc. Subordonaţi şicolegi de-ai săi au afirmat că au dat şpagă între 300 şi 500 de euro pentru afi păstraţi în funcţii, iar lunar, Fediuc rula cel puţin 100.000 de euro, baniproveniţi din protejarea traficanţilor de ţigări.

Oameniis-au destăinuit şi au precizat că, pentru a fi menţinuţi pe funcţii, eraunevoiţi să dea şpagă. Destinatarul banilor, câte 300-500 de euro de persoană,era comisarul Nelu Fediuc, iar şpaga se dădea lunar. Mai mult, şeful SPF Siretera un soi de coordonator şi protector al traficanţilor de ţigări. Pentrufiecare TIR cu ţigări trecut în siguranţă din Ucraina în România se percepea oanumită taxă de protecţie, ceea ce făcea ca sumele care se adunau lunar şi eraurulate de comisarul Nelu Fediuc să depăşească 100.000 de euro.

Fediuc,mutat la Cernavodă pentru şase luni

Ultimulscandal i-a fost fatal lui Nelu Fediuc. Conducerea IGPF a hotărât să-l mutepentru o perioadă de şase luni din postul de şef al Sectorului Poliţiei deFrontieră Siret. „În programul de rotire a cadrelor şi pentru eliminareasuspiciunilor care planează asupra unor activităţi privind fapte de corupţie,inspectorul general al IGPF a propus ca trei persoane cu funcţii de conducerede la SPF Siret să fie detaşate la alte unităţi pentru o perioadă de şaseluni”, declara, în 2009, inspectorul principal Fabian Bădilă, purtătorul decuvânt al IGPF.

ComisarulNelu Fediuc a fost trimis la Sectorul Poliţiei de Frontieră Cernavodă,adjunctul său de la Siret, inspectorul Gheorghe Irimescu, a fost detaşat la SPFZimnicea, în judeţul Teleorman, în timp ce comisarul Aurel Anea, şef alPunctului de Trecere a Frontierei Siret, a fost detaşat la Punctul de Trecere aFrontierei Săcuieni - Bihor. Ulterior, Fediuc s-a întors la Siret de unde afost detaşat iar la Poienile de sub Munte.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639236-12-19

Mai multe imagini:
UPDATE.  15 poliţişti şi vameşi de la punctul vamal Siret, arestaţi, alte 49 de persoane reţinute. 25.000 de euro, şpaga pe tură la Vama Siret. Zeci de vameşi, poliţiştii de frontieră şi traficanţi, aduşi cu autocarul la DNA Bucureşti
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

DETECTIV
04 Feb 2011

pioni de sacrificiu.vor f i bagati altii in locul l or ce vor continua aceasi contabanda.cei de la var ful sistemului sunt bine mersi !...un chirurg din exterior e necesar ptr a opera cancerul coruptiei din ROMANIA.
MIRON
04 Feb 2011

Nu toti politistii de fro ntiera din Radauti sunt c orupti.Nu uitati acest as pect .Exista ofiteri core cti care muncesc cate 10 ore pe zi fara spaga sau complicitate la asa ceva. Sunt ofiteri care au term inat Academia,care au mas tere,pregatire si care tr aiesc la limtia subzisten tei ,care au ipoteci si p oate nu si pot asigura zi lnic masa de pranz.De ce nu faceti un articol si c u acesti ofiteri corecti cu pregatire si care dato rita a ceea ce se intampl a azi vor munci de 5 ori mai mult.RUSINEEEEEEEEEEE
COSTELUS
04 Feb 2011

Pe de alta parte, cand ai intrat in Politia de Fro ntiera te-ai gandit ca te duci la pension? Stii fo arte bine ca ai depus un juramant si vei servi pat ria fie ca este vreme bun a fie ca este vreme rea. Asa ca treci la munca si nu mai sta pe net ca trec contrabandistii pe fasie :)

Adauga un comentariu

Random image