2017-01-20 14:01

EVENIMENT


UPDATE. Alţi zece poliţişti de frontieră de la Albiţa au fost arestaţi preventiv. Corupția de la Albița, sesizată de șeful polițiștilor în noiembrie 2010

 |  19:16
UPDATE. Alţi zece poliţişti de frontieră de la Albiţa au fost arestaţi preventiv. Corupția de la Albița, sesizată de șeful polițiștilor în noiembrie 2010

Curtea de Apel Bucureşti a decis, marţi seară,arestarea preventivă pentru 29 dezileîncazul altor zece poliţişti de frontieră de la PTF Albiţa acuzaţi de luare demită şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, transmite Mediafax.

Instanţa a admis propunerea procurorilor anticorupţie şi aemis mandate de arestare preventivă pentru Corneliu Florea, Corneliu Panaite,Raimond-Narcis Vîrlad, Ciprian-Emil Paveliuc, Lucian Dieac, Vlad Asimine,Ciprian-Nicolae Popovici, George-Valentin Lădaru, Decebal Bejan şi RomicăPetcu.

Alţi 15 poliţişti de frontieră au fostarestaţi preventiv pentru 29 deziledecătre magistraţii Curţii de Apel Bucureşti. Astfel, marţi dimineaţă au fostarestaţi preventiv Traian Mazdrag, Gheorghe Carp, Gelu-Gabriel Marcu, GeorgeIonescu, Cătălin Popa, Cătălin-Bogdan Cherciu, Ciprian-Cristi Racoviţă,Alexandru-Lucian Luca, Maria-Ruxandra Albuşan, Marius Florin Gavriliţă, FlorinOnilă, Sebastian-Marius Ciobanu, Marius Frenţescu, Ionuţ Alin Taragan şi VladPolojan.

Poliţiştii de frontieră de la Albiţa care au fostarestaţi preventiv pot contesta decizia la instanţa supremă.

În cazul altor 15 poliţişti de frontieră de la Albiţa,printre care şi şeful Poliţiei de Frontieră, Daniel Corban, instanţa va decidemiercuri, la ora 14.00, dacă vor fi arestaţi preventiv.

ŞefulIJPF Vaslui, Valeriu Bogoda, a făcut la sfârşitul lunii noiembrie 2010 undenunţ la DNA în care arăta că unii dintre poliţiştii de frontieră de la PTFAlbiţa erau implicaţi în luare de mită şi sprijinirea traficanţilor de ţigări,potrivit referatului cu propunerea de arestare înaintat de procurorii DNA Curțiide Apel București.

Procuroriiarată că poliţiştii de frontieră au fost supravegheaţi de anchetatori înperioada noiembrie 2010-ianuarie 2011, atât audio şi video, cât şi cu ajutorulinvestigatorilor sub acoperire. DNA spune că probele strânse în acest fel secoroborează cu denunţul făcut de şeful IJPF Vaslui, Valeriu Bogoda, pe 25noiembrie 2011. „Numitul Bogoda Valeriu, în denunţul formulat a arătat detaliatşi explicit că, în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, a luat la cunoştinţăcă poliţiştii de frontieră din cadrul PTF Albiţa sunt implicaţi în activităţiinfracţionale de corupţie, indicând numele unora dintre aceştia (...).Potrivitcelor relatate de Bogoda Valeriu, poliţiştii de frontieră indicaţi, precum şialţii, pretind şi primesc diferite sume de bani, de foarte mult timp, de lacetăţenii ce tranzitează Punctul de Frontieră Albiţa, pentru a-şi încălcaatribuţiile de serviciu ce le revin şi a permite introducerea pe teritoriulRomâniei, diferite cantităţi de produse peste limita legală (...)”.„Întrepoliţiştii de frontieră implicaţi în acte de corupţie există o înţelegereprealabilă, aceştia acţionând coordonat, cu atribuţii şi roluri prestabilite,şi totodată se află în strânsă legătură cu traficanţii de ţigări sau alteproduse de contrabandă, aceştia din urmă cunoscând repartizarea turelor şimomentele când pot introduce produsele de contrabandă”, se mai arată în referat.

Șpaga, ascunsă înmâneca uniformei sau în coşul de gunoi

Poliţiştiide frontieră de la PTF Albiţa ascundeau banii primiţi mită în mâneca uniformeisau în maşinile personale, până la încheierea turei, iar în unele cazuri sumelede bani erau ţinute în sertarele sau chiar în coşul de gunoi din tonetele dinvamă, se arată în referatul DNA înaintat instanţei. „Un alt aspect infracţionalsurprins repetitiv este grija poliţiştilor de frontieră care primesc mită în modrepetat, în timpul programului de lucru, să numere, să aranjeze banii,bancnotele, pe care le scot din buzunarele uniformei sau chiar din mânecă, undeîi ţin ascunşi", se arată în referatul cu propunerea de arestarepreventivă a15 poliţişti de frontieră de la PTF Albiţa, înaintatinstanţei.De altfel, anchetatorii spun că banii strânşi erau ţinuţi, pânăla ieşirea din tură, fie în în buzunarele interioare ale uniformei sau mânecii,fie în autoturismele persoanale lăsate în parcare. Sunt situaţii în care baniisunt ascunşi în tonetă, în diferite locuri (deasupra uşii, în coşul de gunoi,în sertare).

Poliţiştiide la Albiţa numărau banii cu lumina stinsă, iar dintr-o interceptare reiese cădădeau şi rest celor care le ofereau mită: „George Ionescu: Nu te sfii!Interlocutor: N-am mărunţi. Tănase Maricel: Dă-i rest, n-ai ?... Da’ tu nu viicu bani de-acasă?".

Mită în bani,panettone, ţigări, alcool şi gem

Procuroriianticorupţie mai arată că, pe lângă diferite sume de bani, cuprinse între 10lei şi 100 de euro, aceştia pretindeau de la cei care voiau să treacă graniţaşi alte produse, ca penettone, ţigări, alcool şi gem. „Activitateainfracţională la PTF Albiţa, aşa cum a fost evidenţiată de investigaţiileefectuate în cauză, nu reprezintă un fenomen izolat, sporadic, accidental, ci,din contră, este o activitate infracţională repetitivă, îndelungată ca derulareîn timp, organizată ierarhic, fiecare poliţist de frontieră avându-şi rolulstabilit, îşi cunoaşte şi îşi asumă riscul şi, de asemenea, îşi primeşterecompensa în măsura contribuţiei la comiterea faptei”, se arată în referat.Anchetatoriiau stabilit, în urma investigaţiilor derulate în acest caz,că poliţiştii de frontieră de la PTF Albiţa aveau mai multe modalităţi princare primeau mită. Astfel, erau poliţişti de frontieră care pretindeau şi luaumită în mod direct, explicit, după ce constatau diferite nereguli la regimuljuridic de trecere a frontierei de stat şi sugerau direct sau prin expresiipersuasive faptul că sunt dispuşi să "treacă cu vederea" celeconstatate dacăli se dă mită.

Alţipoliţişti de frontieră erau mai prudenţi, încercând să disimuleze actul deluare de mită - verificau sub birou paşapoartele în care era predată mita,ascundeau bancnotele în palmă sau le luau cu un gest rapid, urmat deintroducerea lor, de regulă, în unul din buzunarele uniformei. „Metodainfracţională cea mai uzitată de poliţiştii de frontieră de la PTF Albiţa estecea de a extrage bancnotele primite ca mită din paşapoartele pe care leverifică”, se arată în referat.

Procuroriispun că poliţiştii de frontieră nu se rezumau doar la a lua bani, ci pretindeauşi diverse produse ce erau transportate de cei care tranzitau PTF Albiţa -croissante, penettone, băuturi alcoolice, gem sau ţigări. Potrivitinterceptărilor redate în referat, la 9 ianuarie 2011, Veronica Şorea,nemulţumită de suma primită de la un cetăţean, îi cere acestuia să completezecu anumite bunuri "o ciocolată, un panettone, ceva... ce ai”. BălăţanuIordan nu cere doar bani, ci şi alcool: "Ai şi tu vreo sticlă de cevaacolo să ne cinstim şi noi, băieţii?". Un alt poliţist de frontieră cere osticlă debăutură, dar şi un borcan degem: "Hai, adu unaîncoace! Repede şi degrabă! Ai vreun borcan prin maşină? Mâncăm şi noi cu ceaide dimineaţă!".

Negocieri ca la piațăpe banii de mită

Pede altă parte, procurorii spun că mulţi dintre cei care treceau graniţa pe laPTF Albiţa erau familiarizaţi cu faptul că poliţiştii de frontieră luau mită,ceea ce arată că aceste fapte aveau loc de mult timp "şi prezintă un gradridicat de generalizare în privinţa implicării poliţiştilor de frontieră dinPTF".

Dinînregistrările audio făcute în timpul anchetei reiese că "tarifele"erau stabilite şi cunoscute de către toţi cei implicaţi. În referat suntevidenţiate mai multe interceptări care vin în sprijinul acestei afirmaţii.Astfel, pe 6 ianuarie, poliţistul de frontieră Andrei Nechitaîi explicăunei persoane că de fiecare dată când trece prin PF Albiţa trebuie "sălase de un coffe", mai precis "10 lei de ştampilă", iarcetăţeanul se conformează şi precizează că "lasă de un coffe înpaşaport".

Înreferat sunt redate şi alte dialoguri considerate relevante în cauză, iarîntr-unul dintre acestea, unul dintre agenţi îi spune unei persoane să aibăgrijă la camerele de luat vederi - "Astea-s propuneri? Băi, nu te căutaprin buzunare pe aici că sunt camere de luat vederi... dacă vrei să propuiceva, iei paşaportul şi te duci în maşină, pe urmă văd eu ce propui tuacolo!".

Pede altă parte, atunci când neregulile constatate erau grave, aveau locadevărate negocieri cu poliţiştii de frontieră. Astfel, pe 6 ianuarie, doidintre poliţişti pretind 100 de euro de la o persoană al cărui permis deconducere nu era valabil: "Interlocutor: Îţi dau 50 de euro, mă laşi săplec, că altfel nu ştiu... Poliţist 1: Băi, fără întrebări, fără supărări! Cu100 şi îi bini... să zici bogdaproste! Du-te la avion, că e cel mai bine, niciîntrebări. Poliţist 2: Hai, ca să iei şi tu o cafea, hai, 80, şi nu numai (...)”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-07-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image