2017-01-25 03:21


UPDATE. Andreea Paul-Vass: Blejnar este verificat de Corpul de Control al premierului. Procurorii l-au audiat pe şeful ANAF, dar nu au început urmărirea penală. Blejnar: Sub nicio formă nu mă gândesc să mă retrag din funcţie

 |  20:20
UPDATE. Andreea Paul-Vass: Blejnar este verificat de Corpul de Control al premierului. Procurorii l-au audiat pe şeful ANAF, dar nu au început urmărirea penală. Blejnar: Sub nicio formă nu mă gândesc să mă retrag din funcţie

Şeful Agenţiei Naţionale de AdministrareFiscală (ANAF), Sorin Blejnar, este verificat de Corpul de Control alpremierului Emil Boc, a declarat consilierul de stat al primului-ministru,Andreea Paul-Vass, într-o emisiune la Realitatea TV.

Controlulsurvine după scandalul şpăgilor din vămile româneşti, informează sursa citată.

"Întotdeauna când există osuspiciune de inadecvare într-o funcţie de magnitudinea celei deţinute dedomnul Blejnar, în mod evident că interesul premierului este maxim. Da, şi estenormal să fie astfel de anchete", a declarat consilierul guvernamental la .

Premierul Emil Boc a declarat,sâmbătă, că dacă Parchetul sau DNA îi va trimite o sesizare cu privire laurmărirea penală a şefului ANAF, Sorin Blejnar, acesta va fi demis.

Întrebat dacă preşedintele ANAF,Sorin Blejnar, ar trebui demis din funcţie, premierul Emil Boc a declarat,jurnaliştilor, că dacă Parchetul sau DNA îi va trimite o sesizare cu privire laînceperea urmăririi penale, atunci acesta va fi demis.

"Dacă Parchetul sau DNA îmi vatrimite o sesizare cu privire la începerea urmăririi penale, la fel cum amprocedat în cazul oricărui demnitar împotriva căruia se începe urmărireapenală, va fi demis", a afirmat Emil Boc.

În ultima perioadă preşedintele ANAFa fost acuzat în repetate rânduri atât de oameni politici din opoziţie, dar şide foşti şi actuali angajaţi din Vamă că el ar fi "regina" de petabla de şah a corupţiei din vămi, acuzaţii pe care acesta le-a respins defiecare dată.

Blejnar:Sub nicio formă nu mă gândesc să mă retrag din funcţie

Preşedintele ANAF,Sorin Blejnar, a declarat luni pentru MEDIAFAX că nu se gândeşte "subnicio formă" să se retragă din funcţie, atâta timp cât a implementat cusucces declaraţia unică şi a contribuit la combaterea corupţiei, susţinând căpresiunea mediatică asupra sa are conotaţii politice.

"Subnicio formă nu mă gândesc să mă retrag din funcţie. Atâta timp cât amîmbunătăţit activitatea instituţiei, am implementat cu succes declaraţia unicăşi am contribuit împreună cu celelalte instituţii ale statului la combatereafenomenului de corupţie, nu există motive pentru care să-mi dau demisia",a spus Blejnar.

El a menţionat că presiuneamediatică din ultima perioadă nu are legătură cu performanţele sale sau aleinstituţiei pe care o conduce, ci sunt rezultatul unor dispute politice.

"Presiuneamediatică are conotaţii de natură politică şi nicidecum în ceea ce priveştecalitatea mea profesională sau a instituţiei pe care o conduc. Atâta timp câtvoi rămâne în funcţie, voi continua împrepună cu celelalte instituţii alestatului procesul de combatere a evaziunii fiscale şi a corupţiei dinRomânia", a mai spus Blejnar.

El s-a aflat luni,pentru circa 10 minute, la Guvern, cu puţin timp înainte de şedinţa specialăprivind Codul Muncii. Blejnar a spus că a mers la Guvern pentru o discuţie cuministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.

Procuroriiconstănțeni efectuează cercetări într-un dosar privind autorizarea, în 2007, aunui antrepozit fiscal privind comercializarea de produse petroliere, de cătreo comisie a Ministerului Finanțelor, din care a făcut parte și Sorin Blejnar.

Așacum ne-a declarat și pentru ediția online de vineri, reprezentantul Parchetuluide pe lângă Tribunalul Constanța, Sadic Zafer, ne-a precizat că nu este începutăurmărirea penală. Procurorii întreprind acte premergătoare începerii urmăririipenale, urmând ca la final să dea o soluție, fie de începere, fie de neînceperea urmăririi penale.

"Perolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa se află înregistrat învederea soluţionării un dosar penal având ca obiect modul în care a fostautorizată în anul 2007 funcţionarea unui antrepozit fiscal de depozitare aproduselor petroliere. În componenţa comisiei se regăsea din partea GărziiFinanciare comisarul general adjunct, la acea dată, Sorin Blejnar, actualulpreşedinte al ANAF", se arată în comunicatul Parchetului de pe lângăTribunalul Constanţa.

ȘefulANAF a fost audiat de procurorii constănțeni

Dosarul949/P/2009, la care s-a făcut referire în ultimele zile, respectiv cel adus îndiscuție de fosta șefă a vămii Ploiești, Diana Severin, este disjuns dintr-ocauză mai veche, deschisă de procurorii constănțeni în anul 2006. Aceasta afost inițiată în urma unei sesizări prin care se arăta că autorizația deantrepozit fiscal atribuită unei firme nu a respectat condițiile legale învigoare. Pornind cercetările, procurorii au constatat că și alte firme se aflauîn aceeași situație. Cercetările vizează modul de eliberare a autorizațiilor deantrepozit fiscal de către o comisie a Ministerului Finanțelor, din care făceaparte la acea vreme și Sorin Blejnar, pe atunci comisar general adjunct alGărzii Financiare. Dosarul 949/P/2009 privește eliberarea autorizației pentruuna dintre societățile comerciale care au primit o astfel de autorizație.

Anultrecut, la scurt timp de la numirea sa în funcția de președinte al AgențieiNaționale de Administrare Fiscală, Sorin Blejnar a fost audiat de procuroriiconstănțeni, ca de altfel și alți membri ai comisie de avizare din cadrulMinisterului Finanțelor.

Potrivitunor surse din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, până laaceastă oră, nu se conturează comiterea vreunei infracțiuni, respectiv aîncălcării legislației prin abuz în serviciu sau prin altă faptă penală. Cutoate acestea, cercetările încă se desfășoară.

Boc:„Dacă se va începe urmărirea penală, îl voi demite. Până atunci, are susținereamea”

PremierulEmil Boc a susţinut sâmbătă, la Oradea, că situaţia preşedintelui ANAF, SorinBlejnar, va fi tranşată conform deciziei pe care a luat-o. Întrebat dacăpreşedintele ANAF, Sorin Blejnar, ar trebui demis din funcţie, premierul EmilBoc a declarat jurnaliştilor că, dacăParchetul sau DNA îi va trimite o sesizare cu privire la începerea urmăririipenale, atunci el va fi demis. "Dacă Parchetul sau DNA îmiva trimite o sesizare cu privire la începerea urmăririi penale, la fel cum amprocedat în cazul oricărui demnitar împotriva căruia se începe urmărireapenală, va fi demis", a afirmat Emil Boc. Premierul a subliniat că aceastăregulă nu este "de ieri sau de astăzi" şi a reiterat că orice demnitar împotriva căruia se vaîncepe urmărirea penală va fi demis. "Această regulă nu amanunţat-o de ieri sau de astăzi. Orice demnitar pe care l-am numit şi împotrivacăruia Parchetul va începe urmărirea penală, repet, nu trimiterea în judecată,ci începerea urmăririi penale, va fi demis", a spus Boc.

Ulterior,într-o intervenţie la Realitatea TV, Emil Boc a subliniat că Sorin Blejnararesusţinerea saîn acest moment şi o va aveapână când oinstituţie autorizată a statului va avea probe într-un alt sens, suficiente câtsă se înceapă urmărirea penală.

Blejnar:„Nu-mi dau demisia, pentru că nu mă simt vinovat cu nimic”

PreşedinteleAgenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Sorin Blejnar, a negat din nousâmbătă că ar fi primit mită, cerându-le celor care susţin că ar avea dovezi înacest sens să le predea procurorilor, şi a precizat că nu are de ce să îşi deademisia, deoarece nu este vinovat.

Blejnara spus că "informaţiile sunt o născocire a unei minţi bolnave” şi a negatcu toată hotărârea implicarea în acest scandal. „Numele meu e greu de evitat.Am făcut un bilanţ, am ieşit cu el public. Probabil deranjează că Fiscul îşiface treaba. Să vedem cine arată cu degetul spre mine. Fostul şef al VămiiPloieşti minte cu neruşinare, iar actualul şef spune că se pare că banii auajuns la mine. Se pare că nu are cunoştinţe bune. În nici un caz, banii nu auajuns la mine. Dacă are dovezi, îl îndemn să le dea procurorilor", adeclarat sâmbătă, la Realitatea TV, Sorin Blejnar.

Acestaarecunoscut că a vorbit dedouă-trei oricu şeful vămii din Ploieşti, CornelCostea, dar numai pe probleme de natură profesională.

Despreposibila demisie, cerută de mai mulţi lideri PDL, Blejnar a precizat că"un om, când e vinovat, trebuie să plece din funcţie. Eu nu mă simtvinovat". Totodată, întrebat despre implicarea serviciilor secrete,Blejnar a spus: "Credeţi că eu ştiu cine e şeful serviciilor secrete?Există instituţii ale statului care îşi fac treaba, în sensul că culeg date şiinformaţii cu caracter secret".

Aşacum reiese din încheierea de şedinţă a Tribunalului Bucureşti, prin care s-adecis arestarea şefului Vămii Ploieşti, Cornel Costea, acesta a declarat, peparcursul audierilor la DNA, că o parte din banii pe care îi lua drept mităajungeau la mai multe persoane, una dintre acestea fiind "preşedintele S.B.",potrivit motivării deciziei Tribunalului Bucureşti prin care Costea a fostarestat.

Potrivitdocumentului, Costea a descris în amănunt modalitatea în care se derulauactivităţile în vama Ploieşti şi cum, în perioada octombrie 2010-ianuarie 2011,a "primit suma de 90.000 de lei din care lui i-au revenit 30.000 de lei,restul împărţindu-i între vameşi şi alte persoane, ca P.P. şi P.S., bani care,după ştiinţa sa ajungeau la preşedintele S.B".

Iniţialele"S.B." pot sugera că este vorba despre preşedintele ANAF, SorinBlejnar. Acelaşi acuzaţii i le-a adus şi fosta directoare a Direcţiei de Accizeşi Operaţiuni Vamale Prahova, Diana Severin, dar şeful ANAF a respins acesteacuzaţii.

SorinBlejnar respinsese şi cu o zi în urmă, într-o intervenţie telefonică la acelaşipost de televiziune, acuzaţiile şefului Vămii Ploieşti, Cornel Costea, desprecare a spus că sunt "nefondate şi ireale", precizând că nu a luatniciodată bani de la vreun lucrător vamal.

Acțiuniledin vămi nu au legătură cu Schengen

PremierulEmil Boc a afirmat sâmbătă, la Oradea, într-un interviu pentru Realitatea TV,că acţiunea din vămi nu are legătură cu raportul pe Schengen, exprimându-şi înacelaşi timp convingerea că şi în cazul statelor europene care se opun va primaraţiunea, şi nu opţiunile politice. "În urma faptului că arătăm că nuexistă nici un fel de obstacol ca România să ofere siguranţă Europei înprivinţa graniţelor exterioare ale Uniunii îi va determina să-şi schimbe inclusivopţiunea politică”. Întrebat dacă toată campania din vămi are legătură cusugestii "din afară", premierul a negat. "Am spus-o încă de laînceput. Campania din vămi nu are nici o legătură cu ceea ce se întâmplă înevaluarea Schengen. Nu a fost o acţiune comandată pentru ceea ce se întâmplă curaportul Schengen, pentru că acţiunea e pornită din iunie. Noi n-am făcut acestlucru pentru a impresiona pe ultimii metri pe cei din Franţa sau Germania.Acest lucru se întâmplă, pentru că România are un Guvern care permite statuluide drept să funcţioneze", a explicat Boc.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-09-24

Mai multe imagini:
UPDATE. Andreea Paul-Vass: Blejnar este verificat de Corpul de Control al premierului. Procurorii l-au audiat pe şeful ANAF, dar nu au început urmărirea penală. Blejnar: Sub nicio formă nu mă gândesc să mă retrag din funcţie
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image