2017-01-18 08:30

EVENIMENT


UPDATE. Descinderi la Vama Albiţa: 53 de poliţişti de frontieră, între care şeful sectorului Poliţiei Frontieră, duşi la audieri VEZI IMAGINI

 |  09:14
UPDATE. Descinderi la Vama Albiţa: 53 de poliţişti de frontieră, între care şeful sectorului Poliţiei Frontieră, duşi la audieri VEZI IMAGINI
Un număr de 53 depoliţişti de frontieră de la Albiţa, între care şeful sectorului Albiţa alPoliţiei de Frontieră, Daniel Corban, au fost ridicaţi de anchetatori în urmapercheziţiilor şi descinderilor care au avut loc, luni dimineaţă, în vamă şi lalocuinţele acestora, afirmă surse judiciare.

Conformsurselor judiciare citate, în urma acţiunii DGA au fost ridicaţi 53 depoliţişti de frontieră, între care şeful sectorului Albiţa al Poliţiei deFrontieră, comisar-şef Daniel Corban, precum şi patru şefi de tură.

Aceştia au fostridicaţi fie de la locuinţele lor, fie direct din vamă, fiind duşi la Bucureştipentru audieri.

Potrivit aceloraşisurse, în urma descinderilor şi percheziţiilor de la Vama Albiţa nu a fostridicat niciun vameş.

Informaţia a fost confirmatăde purtătorul de cuvânt al Direcţiei Vamale Iaşi, Liana Barbu.

Ea a spus că în urmadescinderilor nu a fost ridicat niciun vameş, însă nu a putut oferi detaliidespre persoanele ridicate de anchetatori.

La rândul său, MariusCostache, adjunctul şefului Punctului de Trecere a Fronterei Albiţa, a declaratcă nu a fost ridicat niciun lucrător vamal.

"La ora la carevorbim nu este reţinut niciun lucrător vamal şi nici nu a fost ridicat de DGAvreun vameş. În aceste condiţii, activitatea noastră nu este afectată în niciîntr-un fel, traficul în Vama Albiţa desfăşurându-se în condiţii normale",a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX, Marius Costache, adjunctul şefuluiPunctului de Trecere a Frontierei Albiţa.

El a precizat cădescinderile şi percheziţiile au fost făcute în prezenţa şefului Vămii Albiţa,Emil Bordeianu.

La ora transmiteriiacestei ştiri, descinderile din Vama Albiţa se încheiaseră.

Majoritateapoliţiştilor de frontieră au fost ridicaţi de anchetatori de la locuinţele lordin municipiul Huşi, aflat la aproximativ 15 kilometri de punctul de trecere afontierei, dar şi din comunele apropiate, şi sunt aduşi la Bucureşti cu dubeale Jandarmeriei, precum şi cu un microbuz al DGA.

Activitatea în Punctulde Trecere a Frontierei Albiţa, judeţul Vaslui, a fost blocată, luni dimineaţă,la ora 6.00, în urma unor suspectaţi de luare de mită şi trafic de ţigări.

La ora 8.00, a fostreluat traficul la intrarea în ţară, din Republica Moldova,după care a fost reluată circulaţia şi pe sensul de ieşire din ţară, dar doar pentru autoturisme. În jurul orei 9.30 afost permisă ieşirea din ţară şi pentru autovehiculele de tonaj greu, la aceaoră în vamă aflându-se zece tir-uri care aşteptau să iasă din ţară.

Purtătorul de cuvântal Inspectoratului Judeţean de Poliţie de Frontieră Vaslui, Irina Mirică, adeclarat, pentru corespondentul MEDIAFAX că în vamă au fost redistribuiţipoliţişti de frontieră de la alte puncte vamale astfel încât la Albiţaactivitatea să se poată desfăşura în condiţii bune.

Conform unor sursejudiciare, vameşii şi poliţiştii de frontieră de la Punctul de Trecere aFontierei Albiţa, cea mai importantă frontieră din estul ţării, au fostmonitorizaţi de anchetatori timp de câteva luni. Surse judiciare afirmă că înluna august a anului trecut la Vama Albiţa au fost aduse şi instalate, inclusivîn cabinele vameşilor, calculatoare noi, care în luna ianuarie au fostridicate, iar informaţiile din acestea ar contitui probe.

Conform aceloraşisurse, o parte dintre poliţiştii de frontieră de la Albiţa şi-au angajatavocaţi încă din urmă cu câteva săptămâni, aştepându-se la această acţiune, încontextul descinderilor care au avut loc la Siret şi la vămi din Timiş şiCaraş-Severin.

La Punctul de Trecerea Frontierei (PTF) Albiţa lucrează 114 persoane, din care 87 sunt vameşi.

Direcţia GeneralăAnticorupţie şi Direcţia Naţională Anticorupţie fac cercetări cu privire laimplicarea unor vameşi şi poliţişti de frontieră în fapte de corupţie, iar dela începutul lunii februarie au fost arestaţi 59 de angajaţi ai PTF Siret(Suceava), iar alte 90 de persoane sunt încarcerate în cadrul anchetei privindpunctele Naidăş (Caraş Severin), Foeni şi Moraviţa (Timiş).

În aceste cazuriprivind activitatea nelegală desfăşurată la punctele de graniţă, anchetatoriiau susţinut că inculpaţii au comis, în concurs, infracţiuni grave, prima, oinfracţiune de crimă organizată, fiind o pluralitate constituită cu un numărmare de autori, iar cealaltă, o infracţiune continuată, de corupţie cu un numărfoarte mare de acte materiale. Altfel spus, există nu numai infracţiuni grave,ci şi cauze de agravare.

În acest context,lipsa unei reacţii prompte, viguroase a instituţiilor statului faţă de astfelde fapte grave - care nu sunt incidente izolate, minore, ci fapte caresubminează interesele publice - generează un sentiment de insecuritate, deextinsă nemulţumire socială şi poate fi percepută de cetăţeni ca un act decomplicitate, de sfidare, ca o tolerare a unor astfel de comportamente, areţelelor de crimă organizată, a folosirii autorităţilor publice pentru îmbogăţirispectaculoase, frauduloase, peste noapte, au pledat, în cererile de arestare afuncţionarilor, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, potrivit motivăriiinstanţelor.

În opinia acuzării,pericolul social concret rezidă în principal din natura faptelor, frecvenţa şicaracterul lor repetitiv, din calitatea de poliţişti de frontieră, dincolaborarea dintre şefi şi subalternii lor în săvârşirea infracţiunilor decorupţie.

Inculpaţii suntînvestiţi cu exerciţiul autorităţii publice, ceea ce face ca activitatea lorinfracţională să fie de o mare gravitate şi de un ridicat pericol social, prinpotenţialul de discreditare şi prin neîncrederea cetăţenilor în aceastăinstituţie a statului. Pericolul social concret mai rezultă şi din faptul căinculpaţii şi-au traficat atribuţiile de serviciu, făcând din exercitarea lor osursă constantă de venituri ilicite, iar lăsarea lor în libertate şi, implicitîn funcţiile pe care le deţin ar aduce o gravă atingere desfăşurăriiactivităţii la graniţe.

În opinia acuzării,relevant este şi faptul că, din întreaga activitate infracţională ainculpaţilor, rezultă că aceştia în deplină cunoştinţă de cauză, s-au asociatîn vederea desfăşurării de activităţi ilicite, respectiv traficarea funcţiei înscopul dobândirii de bani şi bunuri necuvenite. Relevant este şi faptul că, dinîntreaga activitate infracţională a inculpaţilor, rezultă că aceştia în deplinăcunoştinţă de cauză, s-au asociat în vederea desfăşurării de activităţiilicite, respectiv traficarea funcţiei în scopul dobândirii de bani şi bunurinecuvenite.

Magistraţii au afirmatcă inculpaţii, în calitate de lucrători de poliţie sau vameşi, în baza uneiînţelegeri prealabile, în mod repetat şi în realizarea aceleiaşi rezoluţiiinfracţionale, au pretins, primit sau acceptat, direct sau indirect, sume debani şi bunuri de la persoanele care au tranzitat frontiera în perioadaseptembrie 2010 - ianuarie 2011, în scopul de a nu-şi îndeplini atribuţiile deserviciu privind controlul de frontieră şi a le permite introducerea în Româniaa unor bunuri (în general ţigări) peste limita legală admisă, precum şi faptulcă au constituit un grup structurat pe turele de serviciu şi au acţionat în modcoordonat în scopul comiterii unor infracţiuni mai grave (cum este cea de luarede mită) pentru a obţine beneficii materiale şi financiare.

Acţiunile de lagraniţe survin unei decizii a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din iunie2010 privind combaterea evaziunii fiscale şi a contrabandei.

Astfel, în urmamodificărilor legislative, au fost plasaţi investigatori sub acoperire,aparatură tehnică de interceptare audio-video, au fost supravegheate livrărisuspecte, au fost interceptate convorbiri telefonice, ceea ce a confirmat,implicit probat, faptele de corupţie în care erau implicaţi funcţionariistatului de la vămi cu acordul şefilor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-07-15

Mai multe imagini:
UPDATE. Descinderi la Vama Albiţa: 53 de poliţişti de frontieră, între care şeful sectorului Poliţiei Frontieră, duşi la audieri VEZI IMAGINI
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image