2017-01-24 13:18


UPDATE. Emil Boc: Blejnar va fi demis dacă Parchetul sau DNA încep urmărirea penală. Costea: O parte din mită ajungea la şeful ANAF / CITESTE MOTIVAREA ARESTARII

 |  13:49
UPDATE. Emil Boc: Blejnar va fi demis dacă Parchetul sau DNA încep urmărirea penală. Costea: O parte din mită ajungea la şeful ANAF / CITESTE MOTIVAREA ARESTARII

Premierul Emil Boc adeclarat, sâmbătă, la Oradea, unde a participat la Congresul UDMR, că dacăParchetul sau DNA îi va trimite o sesizare cu privire la urmărirea penală aşefului ANAF, Sorin Blejnar, acesta va fi demis, transmite Mediafax.

Întrebatdacă preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, ar trebui demis din funcţie, premierulEmil Boc a declarat, jurnaliştilor, că dacă Parchetul sau DNA îi va trimite osesizare cu privire la începerea urmăririi penale, atunci el va fi demis.

"Dacă Parchetulsau DNA îmi va trimite o sesizare cu privire la începerea urmăririi penale, lafel cum am procedat în cazul oricărui demnitar împotriva căruia se începeurmărirea penală, va fi demis", a afirmat Emil Boc.

Premierul a subliniatcă această regulă nu este "de ieri sau de astăzi" şi a reiterat că oricedemnitar împotriva căruia se va începe urmărirea penală va fi demis.

"Această regulănu am anunţat-o de ieri sau de astăzi. Orice demnitar pe care l-am numit şiîmpotriva căruia Parchetul va începe urmărirea penală, repet, nu trimiterea înjudecată, ci începerea urmăririi penale, va fi demis", a spus Boc.

În ultima perioadăpreşedintele ANAF a fost acuzat în repetate rânduri atât de oameni politici dinopoziţie, dar şi de foşti şi actuali angajaţi din Vamă că el ar fi"regina" de pe tabla de şah a corupţiei din vămi, acuzaţii pe careacesta le-a respins de fiecare dată.

Cornel Costea, şeful vămiiPloieşti, a susţinut, în fața instanței care a decis arestarea sa, că o partedin mita pe care a primit-o ajungea la președintele ANAF, Sorin Blejnar.

Potrivitmotivării deciziei de arestare, redactate de Tribunalul București, „poziţiainculpatului pe parcursul audierilor,a fost una sinceră, atât în primadeclaraţie dată, cea olografă, cât şi în cea luată pe formularul tipizat, chiardacă ulterior a refuzat să o semneze (deşi, întrebat fiind a arătat că nucontestă conţinutul), descriind în amănunt modalitatea în care se derulauactivităţile şi cum, în perioada octombrie 2010 – ianuarie a primit suma de 90.000lei din care lui i-au revenit 30.000lei, restulîmpărţindu-i între vameşi şi alte persoane, ca P.P. şi P.S., bani care, dupăştiinţa sa ajungeau la preşedintele S.B (sunt inițialele președintelui ANAF, SorinBlejnar,). Cât priveşte ultima sumă primită, de 10.000,inculpatul a precizat că făcea parte dintr-o restanţă mai mare, şi a fostpusă în biroul său conform propriilor instrucţiuni date numitului V.C.V..De alfel, aşa cum am arătat cu privire la acest ultim act material existărealizată şi procedura prinderii în flagrant, cu valoarea ei probatorie,necontestată”.

Denunțul unui turc cercetat încă din 2010

Acest dosar este în lucru încă din anul 2010,fiind deschis împotriva unui cetăţean turc, care în luna februarie 2011 a formulat denunţulîmpotriva lui Costea, începându-se şi începerea urmărirea penală.

„Existădate şi indicii temeinice, potrivit art. 143 C.p.p. raportat la art. la art.681 C.p.p., din care rezultăpresupunerea rezonabilă că inculpatul a săvârşit faptele pentru care estecercetat -(respectiv pretinderea diferitelor sume de bani de la numitul Y.A. apreciatăde acesta la 40.000-50.000 Euro în perioada toamnă-iarnă 2010 şi ianuarie 2011,drept comision pentru neprezentarea tirurilor la controlul fizic în vamaPloieşti, prin intermediul angajatului cetăţeanului turc, conducătorul auto M.A.,impunând ca diferenţa restantă să-i fie remisă ulterior. Numitul Y.A. estimândsuma restantă la valoarea de 20.000 Ron iar în cursul zilei de 16.02.2010,numitul C.C.I.solicitându-i aceste foloase direct numitului V.C.V.şi implicitnumitului Y.A. pentru a închide tranzitele de import de mărfuri la Biroul vamal Ploieşti aleS.C S.F.S.R.L. şi S.C. B.G. S.R.L. Bucureşti, dar şi întâlnirea cu numitul V.C.V.ladata de 24.02.2011 în interiorul biroului E 12 , în jurul orelor 10:55, de lacare a primit suma de 10.000 RON)”, se mai arată în motivare.

Blejnar: ''Domnul Costea trebuie sa probeze acuzatiile''

SorinBlejnar a declarat, la Realitatea TV, că șeful Vămii Ploiești ar trebui săprobeze declarațiile făcute. „Dacă a declarat așa ceva, va trebui să probeze,să aducă înscrisuri sau alte elemente pentru a proba afirmațiile”, a spusBlejnar, care a subliniat: „Nu am dat, nu am luat nici un ban”. PeșeedinteleANAF a recunoscut că el i-a semnat ordinul de numire în funcția de șef al VămiiPloiești și că a făcut-o în baza articolului 123 alineat 2 din ConstituțiaRomâniei. Acesta prevede că „prefectul este reprezentantul Guvernului pe planlocal şi conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi alecelorlalte organe ale administraţiei publice centrale din unităţileadministrativ-teritoriale”.

PreședinteleANAF, Sorin Blejnar, a remis si un comunicat de presă în care respinge încă o dataacuzațiile formulate la adresa sa și solicită Consiliului Național alAudiovizualului să ia măsuri.

„Încăo dată resping cu fermitate toate aberaţiile/acuzaţiile care sunt vehiculate înmass-media de către anumite personaje dornice de afirmare publică şi de a-şicrea notorietate pe seama instituţiilor statului. Este inadmisibil ca de zileîntregi prin faţa telespectatorilor să se plimbe aceiaşi detractori fără niciodovadă, iar nimeni să nu se sesizeze. De aceea solicit CNA să ia măsurile ce seimpun în baza Deciziei nr.187/2006, articol 42 şi a articolului 30 dinConstituţia României care stipulează foarte clar că “libertatea deexprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară apersoanei şi nici dreptul la propria imagine”. Prioritatea mea şi a AgenţieiNaţionale de Administrare Fiscală, în această perioadă, este de a implementa cusucces cel mai mare proiect al instituţiei din ultimii 20 de ani, destinatmediului de afaceri şi anume declaraţia unică privind obligaţiile de plată acontribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelorasigurate - D112 şi nude a intra în polemici, la nesfârşit, pe aceleaşisubiecte aberante”, se arată în comunicat.

Procurorii constănțeni infirmă cercetarea lui SorinBlejnar

Fostul director al Direcției Județene pentru Accize șiOperațiuni Vamale Prahova, Diana Severin, a susținut, într-un interviu acordatunei publicații prahovene, la începutul acestei luni, că președintele AgențieiNaționale de Administrare Fiscală, Sorin Blejnar, este „regina” de pe tabla deșah a corupției din vămi. Mai mult, ea a spus că acesta este și cercetat, cafăptuitor, într-un dosar al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanțaprivind contrabanda cu produse petroliere. Oficialii acestei instituții infirmăacest lucru.

Contactat telefonic, purtătorul de cuvânt alParchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, Sadic Zafer, ne-adeclarat că în dosarul 949/P/2009 (la care a făcut referire Diana Severin) nus-a început urmărirea penală, ci se fac acte premergătoare într-o disjungeredintr-o cauză ajunsă pe rolul instanței. Sadic Zafer a infirmat prezența numelui lui Sorin Blejnarîn această cercetare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-08-31Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


MENATWORK
25 Feb 2011

Dar copilul asta n-ar fi mai bine sa spuna cui a dat el banii? Poate reusesc sa-i infunde pe aia, pentru ca mai departe vorbesc ei. El sa spun lucruri pe care e sigur: cat a luat spaga, cat si cui a dat, ca de speculat, este o intreaga mass-media platita sa manace cacat.
SILE
26 Feb 2011

Foaie verde loboda, gura lumii sloboda.E trist ca d-l Boc trebuie sa repete in fata presei lucruri ce ar trebui stiute de toti.Asta dovedeste nivelul de infantilism al multor jurnalisti. Si lenea lor intelectuala. Sunt o multime de subiecte ce merita discutate. Dar trebuie munca si profesionism . O zi buna !
Random image