2017-01-22 22:17


UPDATE. Eugen Bogatu a fost arestat. Directorul CNAPM la ajutat pe Baaklini să evite controalele portuare

 |  19:30
UPDATE. Eugen Bogatu a fost arestat. Directorul CNAPM la ajutat pe Baaklini să evite controalele portuare

Eugen Bogatu, directorul Domenii Portuare din cadrul CompanieiNaționale Administrația Porturilor Maritime S, a fost arestat pentru favorizarea infractorului şi trafic deinfluenţă, fiind acuzat că l-ar fi ajutat pe Said Baaklini să evite controaleleportuare în cazul celor patru motoare de la UCM Reşiţa şi i-ar fi cerut douămilioane de lei pentru ca acestea să fie scoase urgent din ţară.

Sursejudiciare au declarat, pentru Mediafax, că Eugen Bogatu ar fi acuzat defavorizarea infractorului, "în sensul că l-ar fi ajutat pe omul de afaceriSaid Baaklini în demersul acestuia de a exporta cele patru motoare"cumpărate de la UCM Reşiţa. O altă acuzaţie adusă lui Bogatu este de trafic deinfluenţă, pentru că s-ar fi folosit de funcţia sa pentru a interveni la altepersoane din cadrul unor autorităţi şi agenţii naţionale, şi ele cercetate înacest dosar, suma pentru care ar fi urmat să-şi folosească influenţa fiind dedouă milioane de lei, au precizat sursele citate. Totodată, conform aceloraşisurse, Bogatu ar fi acuzat şi de primire de foloase necuvenite, în sensul că,pentru unele sume de bani primite, Bogatu a obţinut diverse licenţe pentru SaidBaaklini.

Bogat în proprietăți

DirectorulDomenii Portuare din cadrul Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa, EugenBogatu, a fost reţinut, duminică, de procurorii anticorupţie, fiind acuzat defavorizarea infractorului în dosarul UCM Reşiţa. Eugen Bogatu a fost audiat, înaceeași zi, timp de mai multe ore, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie,în legătură cu acuzaţia de favorizare a libanezului Said Baaklini, cercetatpentru restituire nelegală de TVA de 60 de milioane de euro. Duminică seară,procurorii anticorupţie au dispus reţinerea lui Eugen Bogatu pentru 24 de ore.

Potrivitdeclaraţiei de avere publicate pe site-ul APM Constanţa şi redactată înseptembrie 2010, Eugen Bogatu deţine în coproprietate zece terenuri. Dintreacestea, patru sunt în Eforie Sud, câte unul în Băile Tuşnad, Murighiol,Babadag şi Bucureşti, iar două în Năvodari. În declaraţia de avere, EugenBogatu a consemnat că este proprietar a opt imobile, dintre care unul situat înConstanţa, unul în Bucureşti şi unul în Sinaia, iar cinci sunt în Eforie Nord.Doar imobilul din Constanţa este moştenit, restul fiind cumpărate. Bogatuconduce un Mercedes Benz, autoturism cumpărat în 2008. Şeful Domenii Portuaredin APM Constanţa mai are pe numele lui deschise cinci conturi, toate la AlphaBank, alte opt fiind deschise pe numele altor membri ai familiei.

Tun de 60 de milioanede euro

LibanezulSaid Baaklini a fost arestat preventiv pentru o restituire ilegală de TVA de 60de milioane de euro, el fiind prins în baza unui mandat european de arestare şiadus în ţară din Bulgaria. Said Baaklini este cercetat de Direcţia NaţionalăAnticorupţie pentru restituiri ilegale de TVA de 60 de milioane euro, după ceUCM Reşiţa i-a vândut patru motoare nefuncţionale, aflate pe stoc de peste 20de ani, la un preţ de 50 de ori mai mare.

SaidBaaklini, asociat unic şi administrator al SC Libarom Agri SRL Bucureşti, esteacuzat de evaziune fiscală, evaziune fiscală în forma tentativei şi asociere învederea săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, potrivit DNA.

Înaceeaşi cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de Adrian Chebuţiu,preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al SC UCM ReşiţaSA, şi Adrian Preda Coriolan, director executiv al aceleiaşi societăţi, pentruevaziune fiscală, asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de evaziunefiscală, complicitate la evaziune fiscală şi două infracţiuni de falsintelectual.

AdrianChebuţiu şi Adrian Preda Coriolan sunt arestaţi în acest dosar, iar mandatelele-au fost prelungite de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În acest dosar,procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au pus sub învinuire pentrufavorizarea infractorului şi pe senatorul PDL de Constanța Mircea Banias.

Fratele senatoruluiPDL Mircea Banias, învinuit și el, lucrează în cadrul Administrației

Deremarcat este faptul că fratele unuia dintre învinuiții din acest dosarlucrează chiar în cadrul Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime (CNAPM) SA. Mai exact, Emil Sorin Banias, directorul Direcției Tehnice șiAchiziții Publice, este fratele senatorului PDL de Constanța, Mircea Banias, dealtfel, el însuși fost director general al CN APM SA, în perioada 2005-2007. Absolvental Facultății de Transporturi din cadrul Politehnicii București, Emil Banias,în vârstă de 42 de ani, a lucrat mulți ani în cadrul companiei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-01-09

Mai multe imagini:
UPDATE. Eugen Bogatu a fost arestat. Directorul CNAPM la ajutat pe Baaklini să evite controalele portuare
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image