2017-01-21 23:43

EVENIMENT


UPDATE. Explozie la Mina Uricani. Un inginer şi patru electricieni au murit. Salvatorii au scos trupurile victimelor din subteran. În mină a avut loc o nouă explozie

 |  20:09
UPDATE.  Explozie la Mina Uricani.   Un inginer şi patru electricieni au murit. Salvatorii au scos trupurile victimelor din subteran. În mină a avut loc o nouă explozie

Uninginer şi patru electricieni, cu vârste cuprinse între 36 şi 41 de ani, aumurit, sâmbătă, în explozia care a avut locla Mina Uricani. Potrivit unui comunicat de presă al Companiei Naţionale aHiulei (CNH) Petroşani, cei cinci angajaţi ai minei Uricani care au murit înurma deflagraţiei au vârste cuprinse între 36 şi 41 de ani.

Conform sursei citate, echipade electricieni care executa reparaţii la transformatorul defect era condusă deinginerulCosmin Calotă, de 36 de ani.

Alături deacesta, şi-au pierdut viaţaelectricienii Marian Cucu, de 41 de ani, Cornel Borchici, de 36 de ani, IulianStoi, de 36 de ani, şi Ion Nădrag, de 37 de ani.

Pe de altă parte, în comunicatul CNH este confirmat faptul că însubteran a avut loco a doua explozie.

15 salvatori minieri au ieşit, sâmbătă seară,din Mina Uricani, aducând la suprafaţa trupurile victimelor. În subteran având loco nouă explozie, în urma căreia nimeni nu a fost rănit. Salvatorii au scos trupurile victimelor din subteran. În MinaUricani a avut loco nouă explozie

Conformsurselor citate, salvatorii minieriaflaţi în subteran pentru scoaterea trupurilor ortacilor nu au fost surprinşide deflagraţie ,aceştia fiind retraşi din zonă de comandamentul de urgenţă formatla nivelul unităţii.

Totodată, salvatorii au reuşit să scoată la suprafaţă şi trupurilepersoanelor care au murit în urma primei explozii.

5.02.2011. O explozie a avut loc, sâmbătădupă-amiază, la Mina Uricani din Valea Jiului, cinci persoane fiind suprinse însubteran în momentul deflagraţiei. Explozia s-a produs după ce o echipă demuncitori a reparat un tablou electric, care a luat foc în momentul în care afost cuplat, surse judiciare declarând că şansele de supravieţuire alemuncitorilor sunt zero.

Înastfel de cazuri, în primă fază intră în mină salvatorii, dar după ce sunteliminate gazele.

Reprezentanţi ai unităţiiminiere au declarat că cinci sau şase mineri au fost suprinşi de explozie,însă nu se cunoaşte cu exactitate starea lor.

Reprezentanţii minei nu excludca o parte dintre persoanele surprinse de explozie să fie decedate.

21:40 - Cei cinci mineri aumurit

Primarul din Uricani, DănuţBuhăescu, a declarat, sâmbătă seară, că familiile celor cinci persoane datedispărute în mină au fost anunţate "despre ce e mai rău", precizândcă "se pare că, nimeni nu a mai supravieţuit".

Primarul a afirmat că echipelede salvatori se străduiesc să scoată trupurile celor cinci victime din subteran,precizând că acestea sunt dezmembrate şi trebuie "împachetate".

El a spus că este vorba despreo tragedie şi că familiile au fost anunţate.

"Se pare că nu asupravieţuit nimeni", a spus primarul.

20:30 - Comitetul pentruSituaţii de Urgenţă îi prezintă ministrului Administaţiei şi Internelorsituaţia de la mină

Din Comitetul de Urgenţă faceparte directorul unităţii miniere, precum şi inginerii şefi de la mină.

Totodată, Inspectoratul pentruSituaţii de Urgenţă (ISU) Hunedoara a mobilizat în curtea minei echipaje deprim-ajutor, precum şi două autospeciale cu apă şi spumă pregătite să intervinăîn caz de necesitate.

19:40 - Prima echipă de salvatoriminieri profesionişti a coborât în mină

Potrivit unor surse din cadrulMinei Uricani, o echipă de salvatori minieri a coborât în subteran, pentru a-iscoate din mină pe ortacii care au fost suprinşi de explozie.

Salvatorii profesionişiti vorlucra în baza unui program stabilit la suprafaţă de către comitetul de urgenţăformat la nivelul unităţii miniere.

Totodată, ambulanţele SMURD dinjudeţul Hunedoara sunt pregătite pentru a pleca spre Valea Jiului.

Potrivit şefului Serviciului deSecuritate şi Sănătate în Muncă Petroşani, Ileana Bodea, o echipă de salvatoria decuplat alimentarea cu energie electrică din subteranul minei Uricani.

La Uricani au ajuns ministrulde Interne, Traian Igaş, şi ministrul Economiei, Ion Ariton.

19:15 - Surse judiciare: Şansele desupravieţuire ale muncitorilor sunt zero

Şansele de supravieţuire ale muncitorilorprinşi în expozia de metan de sâmbătă, la ora 14.30, în mina de la Uricani dinValea Jiului sunt zero, susţin surse judiciare, care precizează că cele cincivictime lucrau la tabloul electric în galeria secundară a blocului 4 când s-aprodus deflagraţia.

Explozia de metan s-a produs înmomentul cuplării la reţeaua electrică a tabloului, după o revizie a acestuia

La locul accidentului s-audeplasat procurorii Ioan Nicodim - cel care a coordonat ancheta în accidentulminier de la Petrila, din noiembrie 2008, soldat cu 13 morţi - şi Darius Romande la Parchetul Triobunalului Hunedoara, precum şi procurorul şef adjunctAugustin Lazăr de la Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia.

Aproximativ 70 de persoane,printre care şi rude ale minerilor surprinşi de explozie, s-au adunat la poartaunităţii miniere, pentru a afla care este starea ortacilor suprinşi dedeflagraţie.

Purtătorul de cuvânt alCompaniei Naţionale a Huilei (CNH) Petroşani, Oana Stoicuţa, a mers să lecomunice oamenilor datele care se cunosc până în prezent.

Totodată, familiileelectricienilor care au fost în subteran în momentul exploziei au fost scoasedin mulţime şi au fost duse în sediul administrativ al unităţii miniere.

La Mina Uricani a ajuns şidirectorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru SecuritateMinieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani, Constantin Lupu, carenu a dat nicio declaraţie.

19:00 - Traian Igaş şi IonAriton merg la Uricani

Ministrul de Interne, TraianIgaş, a declarat, sâmbătă seară, la , că seaflă în drum spre mina Uricani, unde s-a produs "o deflagraţie",menţionând că spre zonă se deplasează şi ministrul Economiei, Ion Ariton.

Igaş a spus că la Uricani s-aprodus o deflagraţie în "urmă cu scurt timp".

Ministrul a precizat că se aflăla 50 de kilmometri de Uricani şi că spre localitate se îndreaptă şi ministrulEconomiei, Ion Ariton, dar acesta va ajunge "mai târziu".

"Am convocat tot ce seputea convoca în această zonă - SMURD, toate trupele de intervenţie ISU,prefectul este în zonă, şeful Poliţiei este în zonă", a spus Igaş.

El a menţionat că autorităţilesunt preocupate de situaţia celor care lucrează în această mină şi în aceastăzonă.

Ministrul a precizat că prioritarăeste aflarea informaţiilor despre situaţia celor care se aflau în mină lamomentul deflagraţiei.

Igaş a precizat că se afla la Alba Iulia, când a decis să vină la Uricani pentru a da"o mână de ajutor" alături de cei aflaţi în subordinea MAI.

Potrivit primarului dinUricani, cinci electricieni lucrau la un transformator într-o cameră

18:30 - Primarul din Uricani:În subteran erau 5 electricieni care lucrau la un transformator

a unei galerii, iar după ceau terminat activitatea a fost un suflu, "o explozie, dar fără să ia foccâmpul minier".

Acesta a precizat că un"asemenea suflu mişcă din loc" tot ce se află în zonă.

Dănuţ Buhăescu a afirmat căastfel de lucrări se fac în weekend pentru a nu întrerupe programul de lucru.

De asemenea, el a spus că arputea să fie şi victime.

Totodată, primarul a spus căMina Uricani este una dintre cele mai vechi din Valea Jiului, iar aici lucreazăaproape 800 de oameni.

Mai multe ambulanţe şiautospeciale SMURD din Valea Jiului au fost solicitate la Mina Uricani pentru aputea prelua minerii care au fost surprinşi de explozie.

Totodată, medicii de laSpitalul de Urgenţă din Petroşani au fost chemaţi de acasă pentru a puteainterveni atunci când eventualele victime vor fi duse la unitatea medicală.

18:50 - Prefectul judeţuluiHunedoara a convocat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă

Prefectul judeţului Hunedoara,Attila Dezsi, a convocat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, iarreprezentanţii Companiei Naţionale a Huilei şi ai unităţii miniere lucrează laplanul de acţiune în baza căruia salvatorii minieri vor acţiona în subteran.

Purtătorul de cuvânt al CNH,Oana Stoicuţa, a declarat că, sâmbătă după-amiază, în subteranul Minei Uricanicinci electricieni făceau o revizie completă la unul dintre transformatoareleelectrice.

Potrivit sursei citate, şefulde echipă a anunţat la suprafaţă finalizarea lucrării şi cuplareatransformatorului la sursa de energie. După câteva minute, unul dintre"deservenţii" Minei Uricani a sesizat fum la una dintre căile deevacuare a aerului viciat din subteran.

Stoicuţa a spus că angajatulrespectiv a semnalat apariţia fumului şi au fost anunţate echipele de salvare.

18:25 - Procurori aiParchetului Curţii de Apel Alba Iulia facinvestigaţii

Procurori ai Parchetului Curţiide Apel Alba Iulia fac investigaţii privindîmprejurările în care s-a produs accidentul de la Mina Uricani, au declaratpentru MEDIAFAX surse judiciare.

Anchetatorii vor strânge probepentru a stabili împrejurările şi cauzele producerii accidentului. La Uricanis-a deplasat o echipă de trei procurori ai Parchetului Curţii de Apel AlbaIulia, între care şi procurorul şef adjunct Augustin Lazăr.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-01-12Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

KARCOTASUL
06 Feb 2011

Nu este vorba de 5 mineri - lucratori in acea exploatare care extrageau carbune, ci de o echipa tehnica formata din 5 persoane (un inginer si 4 electricieni) care operau la suprafata defectele... fiind insa sambata (si nu se lucra pe acea galerie) au fost "rugati" sa faca revizia unui transformator cu probleme. Toti minerii (din vale) stiu ce conditii sunt acolo si cum plutesc "baloanele" de gaz pe tavanul galeriei fara sa le "deranjeze" nimeni. Dar cum ei trebuie sa duca PITA acasa... risca.
KARCOTASUL
06 Feb 2011

Toate posturile tv si agentiile de presa au dat "informatia" - 5 MINERI. Este o greseala care a fost perpetuata. A nu se face confuzia ca daca lucreaza intr-o exploatare miniera... automat sunt MINERI. La fel cum toti care lucreaza la un spital... nu sunt neaparat medici.
MINER
06 Feb 2011

Mineritul este o arta, multi nu au nici cea mai vaga idee cat de complexe sunt profesiile din domeniul mineritului. In minerit nu ai voie sa gresesti, orice greseala poate fi fatala atat pentru cel ce o comite cat si pentru ortacii de langa el. Un miner la intare in subteran spune "DA DOAMNE SA IES VIU SI ASTAZI, SA AJUNG SANATOS LA FAMILIA MEA". Minerii sunt mercenarii din maruntaiele pamantului, dar culmea ironiei este ca sunt niste mercenari care se compromit pentru un castig mic, cu un risc imens, dotarea cu care pleaca la lupta este cea lasata mostenire de "regele Decebal". De exemplu la exploatarea "URANIULUI", din cadrul Companiei Nationale a Uraniului, Crucea - Suceava, uraniul din abataje se exploateaza cu: -SAPA -LOPATA -ROABA TARNACOPUL Oamenii se umilesc, mai ales ca la angajare pentru un loc de munca umfla buzunarele directorilor cu cel putin 2000 euro. Directorul tehnic Florea Toma cu utilajele, materilalele si oameni din cadrul minei, si-a amenejat locul de casa, a facut o investitie pe care un simplu salariat al minei, ar trebui sa mai lucreze 100 ani pentru a putea plati un asemenea deviz. Dar ca oriunde in tara noastra "CAINII LATRA, URSUL TRECE" o zicala mai veche spune "jeulim-as si n-am cui, jeluim-as codrului "
MINER
06 Feb 2011

Mineritul este o arta, multi nu au nici cea mai vaga idee cat de complexe sunt profesiile din domeniul mineritului. In minerit nu ai voie sa gresesti, orice greseala poate fi fatala atat pentru cel ce o comite cat si pentru ortacii de langa el. Un miner la intare in subteran spune "DA DOAMNE SA IES VIU SI ASTAZI, SA AJUNG SANATOS LA FAMILIA MEA". Minerii sunt mercenarii din maruntaiele pamantului, dar culmea ironiei este ca sunt niste mercenari care se compromit pentru un castig mic, cu un risc imens, dotarea cu care pleaca la lupta este cea lasata mostenire de "regele Decebal". De exemplu la exploatarea "URANIULUI", din cadrul Companiei Nationale a Uraniului, Crucea - Suceava, uraniul din abataje se exploateaza cu: -SAPA -LOPATA -ROABA TARNACOPUL Oamenii se umilesc, mai ales ca la angajare pentru un loc de munca umfla buzunarele directorilor cu cel putin 2000 euro. Directorul tehnic Florea Toma cu utilajele, materilalele si oameni din cadrul minei, si-a amenejat locul de casa, a facut o investitie pe care un simplu salariat al minei, ar trebui sa mai lucreze 100 ani pentru a putea plati un asemenea deviz. Dar ca oriunde in tara noastra "CAINII LATRA, URSUL TRECE" o zicala mai veche spune "jeulim-as si n-am cui, jeluim-as codrului "

Adauga un comentariu

Random image