2019-02-23 05:47


UPDATE. Iliescu ar fi dat, în 25 decembrie 1989, un decret prin care le-a comutat pedeapsa Ceauşeştilor. Fostul preşedinte susţine ca este vorba despre o făcătură ordinară

 |  18:44
UPDATE. Iliescu ar fi dat, în 25 decembrie 1989, un decret prin care le-a comutat pedeapsa Ceauşeştilor. Fostul preşedinte susţine ca este vorba despre o făcătură ordinară

Fostulpreşedinte Ion Iliescu a fost acuzat de reprezentanţii Asociaţiei "21Decembrie 1989" şi de doi jurnalişti că, în 25 decembrie 1989, ziua încare Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost executaţi, ar fi emis un decret princare le comuta pedeapsa în închisoare pe viaţă.

Preşedinteleasociaţiei de revoluţionari, Teodor Mărieş, a dat citire unui text, susţinândcă acesta ar fi conţinutul unui decret semnat de fostul preşedinte Ion Iliescuîn ziua de 25 decembrie 1989. Mărieş nu a prezentat documentul, însă a precizatcă a fost obţinut de reprezentanţii organizaţiei în colaborare cu jurnalişti dela un site specializat pe ştiri juridice. Conform lecturii lui Mărieş, decretular fi fost semnat de Iliescu în calitate de preşedinte al Consiliului FrontuluiSalvării Naţionale şi preşedinte interimar al României. Prin decret, Iliescudecidea comutarea condamnării la moarte pronunţate în cazul celor doi soţiCeauşescu în închisoare pe viaţă, unul din temeiuri fiind acela că cei doidictatori ar fi dat un ordin ferm trupelor de represiune să înceteze luptaîmpotriva revoluţionarilor.

Sursa documentului, secretă

Niciliderul asociaţiei şi nici cei doi jurnalişti prezenţi la conferinţa de presăde joi nu au dezvăluit sursa documentului, precizând totuşi că este una"extrem de sigură". Întrebaţi pe ce se bazează atunci când certificăautenticitatea înscrisului citit de Mărieş, jurnaliştii au declarat că au văzutoriginalul şi că scrisul este similar cu cel al lui Iliescu. Ei au admis însăcă nu au comandat o expertizare a documentului, pentru a confirma veridicitateaacestuia. Ei au precizat că doar au văzut originalul, însă deţin doar o copie.

"Să-lconteste domnul Iliescu, să scoată rublele de la saltea şi să meargă îninstanţă şi să ceară expertiză. Noi avem indicii solide să credem că este aldomniei sale", a declarat Mărieş. El a apreciat că "acest documentarată duplicitatea lui Iliescu". "Se vede clar că a încercat să-şiprotejeze pielea în cazul în care Ceauşescu ar fi scăpat de execuţie", amai spus Mărieş, acuzându-l din nou pe şeful statului că a "mistificatistoria" şi că a trădat idealurile revoluţionarilor şi ale Revoluţiei.

“Preşedintele Consiliului Frontului Salvării Naţionale,asigurând interimatul funcţiei de Preşedinte al României,

Examinânddosarul nr. 1-SP/1989 şi sentinţa Tribunalului Militar Excepţional pronunţatăastăzi 25 decembrie 1989.

Luând în consideraţie faptul că în vederea stopării vărsării de sângecondamnatul CEAUŞESCU NICOLAE a luat parte activă la încetarea luptelor dinpartea tuturor trupelor de securitate printr-un ordin ferm dat în acest sens,

DECRETEAZĂ

Art. 1 – Se comută pedeapsa capitală privind condamnatul CEAUŞESCUNICOLAE la detenţie pe viaţă.

Art. 2 – Se comută pedeapsa capitală privind condamnata CEAUŞESCU ELENAla detenţie pe viaţă.

Art. 3 – Dispoziţiile art. 1 şi 2 nu aduc nici o altă atingeredispozitivului sentinţei nr. 1 din 12 decembrie 1898 privind sus-numiţiicondamnaţi.

Bucureşti, 25 decembrie 1989

Preşedintele

Consiliului Frontului Salvării Naţionale

ION ILIESCU”

Decretulreferitor la soţii Ceauşescu prezentat de "impostorul" Mărieş,"făcătură ordinară"

Fostul preşedinte Ion Iliescu spune că documentul prezentat de TeodorMărieş ca fiind un decret semnat de el în 25 decembrie 1989 prin care ar fitrebuit să se comute pedeapsa soţilor Ceauşescu în închisoare pe viaţă este o"făcătură ordinară" şi că scrisul de pe act nu îi aparţine, transmite Mediafax.

Ion Iliescu a declarat, joi, la Craiova,într-o conferinţă de presă, că acuzaţia pe care reprezentanţii Asociaţiei "21decembrie 1989" şi doi jurnalişti, privind semnarea unui decret pe 25decembrie 1989 prin care urma să li se comute pedeapsa soţilor Ceauşescu îndetenţie pe viaţă reprezintă "o provocare".

"TeodorMărieş, acest impostor, se ţine de provocări. Este slujbaşul puterii. Segândesc tot felul de diversiuni pentru a sustrage oamenilor atenţia de laproblemele care-i frământă. Acest individ lansează o nouă provocare cum că eupe 25 decembrie aş fi semnat un decret prin care să fi comutat pedeapsa soţilorCeauşescu de la pedeapsa cu moartea la pedeapsa cu condamnarea pe viaţă",a declarat Ion Iliescu.

El susţinecă documentul prezentat de Mărieş în cadrul unei conferinţe de presă ca fiindun decret semnat de Ion Iliescu este o "făcătură".

"Este o făcătură ordinară. Am şi văzut înregistrat textulrespectiv. Eu am semnat până pe 27 decembrie un singur decret, pe 24decembrie, care se referea la constituirea tribunalului excepţional, pentrujudecarea soţilor Ceauşescu. Acel decret l-am scris de mână şi are semnăturamea", a precizat Iliescu.

Fostulpreşedinte al României afirmă că scrisul de pe documentul pe care l-au făcutpublic reprezentanţii Asociaţiei "21 decembrie 1989" nu îi aparţine,Iliescu recunoscând însă că semnătura "aduce" cu a sa.

"Ei au făcut acum un text pentru acest decret ca şi cum mi-araparţine mie şi vor să copieze scrisul meu. Orice om care se uită atent lascrisul de la decretul pe care l-am redactat şi semnat cu acesta va vedeadiferenţa. Au fotografiat cumva semnătura mea, care seamănă, aduce cu semnăturamea. Cu asta vrea Mărieş să convingă lumea că aş fi semnat acel decret", amaispus Iliescu.

Preşedintele de onoare al PSD a maiprecizat că în ziua de 25 decembrie 1989, data care apare pe decret, nu a fost"niciodată" singur.

"Documentulprezentat azi este datat 25 decembrie (n.r. - 1989). În acea zi nu am fostsingur niciodată. Mă aflam în sediul Ministerului Apărării de atunci şi eram cutoţii. Şi cu Petre Roman, şi cu Gelu Voican Vociulescu, şi cu Silviu Brucan. Înacea zi s-a petrecut procesul şi în acea seară s-a întors Generalul Stănculescude la Târgovişte cu filmul care s-a realizat atunci", a mai spus Iliescu.

Întrebatdacă ia în considerare posibilitatea de a-l acţiona în judecată pe TeodorMărieş, fostul şef al statului a spus: "Mă gândesc şi am să mă sfătuiesccu avocatul meu. Nu ştiu dacă merită. Pentru orice individ, un provocatorordinar…Lui îi şi convine, pentru că o să câştige popularitate. Intră în procescu Iliescu. Este o făcătură ordinară şi pentru asta ar merita. Am să mă gândesccum îl penalizez".


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638951-12-18
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


DETECTIV
10 Dec 2010

ceea ce se intampla acum intra in logica dezbina si stapaneste a Cotroceniului !...azi se vad un grup de revolutionari la Palatul Parlamentului ...maine alta convocare a lui GEORGE COSTIN(PROASPAT NUMIT SECRETAR DE STAT LA SSPR) ! PACAT DE MORTII DIN DECEMBRIE!ATUNCI S-A STRIGAT "DUMNEZEU ESTE CU NOI " ....UNDE ESTI DOAMNE?.. as spune eu acum !
Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...