2017-01-20 12:25

EVENIMENT


UPDATE. Înregistrare bombă. Vameşii şi poliţia de frontieră de la Halmeu au bătut palma pentru a facilita contrabanda

 |  19:46
UPDATE. Înregistrare bombă. Vameşii şi poliţia de frontieră de la Halmeu au bătut palma pentru a facilita contrabanda
Oînregistrare a unor discuţii dintre Nicoleta Dobrescu, şefa Vămii Halmeu şi adjunctul şefului IJPF Satu Mare, comisarul şef Tiberiu Giureaarată că aceştia au elaborat punct cu punct un plan pentru a facilitacontrabanda prin vamă. Înregistrarea ne-a fost oferită de jurnaliştii de laGazeta de Nord-Vest.

Într-unadintre discuţii, vameşa se plânge de şeful Punctului de Trecere a FrontiereiHalmeu, inspectorul Cristian Ţicle şi de o parte a poliţiştilor de frontieră.Aceştia începuseră să se bage pe afacerile vameşilor cu contrabandiştii deţigări. Ori Nicoleta Dobrescu era interesată să-şi recupereze cât mai repede cei130.000 de euro daţi pentru funcţie. Giurea şi Dobrescu ajung la concluzia cătrebuie să găsească două ture de încredere, cu care să se poată lucra.

TiberiuGiurea (TG): Ce s-a întâmplat? S-a întâmplat ceva cât am lipsit eu?

NicoletaDobrescu (ND): Neapărat nu ştiu ce s-a întâmplat. Eu nu ştiu ce-i în capuloamenilor, mai ales în alor tăi. Îs nici într-o tabără, ba este o tabără, baeste alta, ba e cu amândouă. Nici nu mă mai interesează.

TG:Ce înseamnă o tabără, alta, amândouă?

ND:Tu şi ceilalţi.

TG:Care ceilalţi, măi, fata mea?

ND:Tu şi ceilalţi.

TG:Şi ceilalţi fiind cine? Agenţii? Ceilalţi fiind cine?

ND:Nu. Ceilalţi fiind Ţicle.

TG:Aşa. Şi ce-i cu Ţicle?

ND:Sunteţi împărţiţi în mii şi mii de tabere. (…) Eu nu mai înţeleg nimic.

TG:Adică?

ND:Din tot ceea ce se întâmplă acolo.

TG:Spune-mi concret ce se întâmplă acolo sau ce nu înţelegi tu. Eu înţeleg. Euştiu ce am de făcut acum. Deci, eu ştiu care este situaţia acolo şi ştiu cetrebuie făcut acolo. Dar nu e nicio problemă. N-am nicio treabă cu Ţicle. Cetreabă să am eu cu Ţicle? Care era subiectul Ţicle? Ce am discutat referitor lasubiectul Ţicle?

ND:Păi am discutat.

TG:Şi atunci? Ce treabă am eu cu Ţicle? De ce-l aduci pe Ţicle în discuţie?

ND:Te-am mai întrebat.

TG:Nu, nu, stai o clipă. N-ai înţeles ce vreau să-ţi spun eu. Ce emoţii am euvizavi de ce spunea Ţicle?

ND:Acum nici eu nu am emoţii.

TG:Nimeni nu are (…). N-are el nicio treabă, stai cuminte. Sau?

ND:M-am săturat. Azi e aşa, mâine e aşa. Tot timpul au câte o problemă acolo. M-amsăturat pentru că acolo se întâmplă ceea ce vor ei.

TG:Dacă stăm să ne gândim, ăsta-i subiectul discuţiei noastre.

ND:Nu mi se pare corect. Acuma sincer. Că până acuma o fost Mişi şi o fost proştişi slabi, nu mă interesează. Dar noi avem unele atribuţii, iar voi altele.

TG:Aşa este.

ND:Deci dacă tot timpul Poliţia ne călăreşte, că asta face, îmi bag picioru-n ei.Deci se poate şi altfel.

TG:Te referi ne călăreşte în sensul de… sar peste voi sau ce?

ND:Da, se bagă peste noi în orice.

TG:Avem oameni în situaţia asta?

ND:Toţi.

TG:Bun, hai că am atunci o idee. Noi am discutat o problemă şi am discutat sau celpuţin aşa am înţeles eu. Am discutat că e vorba de două ture în care să avem şioameni în care să putem să avem încredere. Bun. Voi, la nivelul vămii, aţiajuns la un moment dat la stabilirea…

ND:Deci, la mine nu-i problemă. Îi problemă cu ai voştri. La mine toate patru(turele), deci toţi oamenii îs oamenii mei, vreau să zic şefii de tură, doar eui-am numit, tot eu i-am ales, asta este.

TG:Atunci problema este să încercăm să găsim două ture în care într-adevăr să avemîncredere.

Ţicle,ca o suliţă-n coastă

NicoletaDobrescu se plânge în continuare de inspectorul Adrian Ţicle şi de subordonaţiiacestuia. Inspectorul Ţicle face parte din tabăra apropiată şefului IJPF SatuMare, comisarul şef Vasile Maxim, aflat în conflict cu adjunctul său, comisarulGiurea.

TG:Bun, sunt ăia trei. În afară de ăia trei sau ăia sunt cu problema în discuţie?

ND:Deci nu ştiu, oamenii ăia, copiii ăia, toţi îs îndoctrinaţi. Unu la mână, nuştiu, deci de tine precis că nu, că mor de frica ta, asta-i clar. SindromulŢicle iese din capul cuiva.

TG:Adică? Ce-i cu Ţicle? Sindromul Ţicle în ce sens? Ce înseamnă sindromul Ţicle?

ND:În sensul că dacă el zice, da, că deci ca şi drogul, îi bine dacă-l consumi…

TG:Stai puţin, că n-am înţeles. Deci, sindromul Ţicle prin ce se manifestă?

ND:Deci, ca şi drogul. Deci dacă el zice că dai în cap…

TG:Problema ta este că autoritatea în punct o reprezintă Ţicle.

ND:Da, că mă duc şi-l pălesc…

TG:Te duci şi-l păleşti? Da nu spuseşi că nu faci ieşiri de astea în public? Şiatunci? Da trebuie să-l păleşti tu?

ND:Ştii tu la ce m-am referit…

TG:Eu am înţeles la ce te-ai referit tu că-l păleşti. Bineînţeles că nu m-amgândit că trebuie să-i dai o palmă sau ceva de genul ăsta.

Telefonulenigmatic

Aflândcă Tiberiu Giurea a fost la Bucureşti, Dobrescu încearcă să afle discret dacă afost sunat de cei care au numit-o în funcţie contra cost, respectiv deintermediarii acestora. Atât Giurea cât şi Dobrescu refuză să pronunţe vreunnume.

ND:Deci, având în vedere că şi tu laşi să-ţi scape unele lucruri, las şi eu să-miscape unele lucruri. Bun, deci să înţeleg că tu zici, bun, nu te-a sunatnimeni. Ai fost la capitală după câte am înţeles.

TG:Eu am fost.

ND:Tu, că eu precis că nu. Bun. Deci, nici cel mai mic apropo.

TG:Din partea cui? Din partea cui spui tu că trebuia să mă sune?

ND:Nu mă întreba.

TG:Nu m-a sunat nimeni.

ND:Dar eu nu ţi-am zis cine trebuie să te sune.

TG:Dintre cei cu care eu am discutat sunt persoane cu care am discutat şianterior, iar discuţiile cu aceste persoane sunt din alt motiv, nu sunt deieri, de astăzi. Deci nu sunt nişte persoane care să vină cu caracter de noutate.

ND:Atunci nu în sensul ăsta. În sensul că, mă rog, un mic apropo că Halmeu îi cumîi.

TG:Halmeul este o structură care într-adevăr îi cum îi, sunt probleme şi mesajulcătre noi este că tot ceea ce trebuie să facem vom face cu maximă atenţie. Astaeste ceea ce eu pot să spun. Cu tine m-am (….)

TG:Bun. Şi revenind la cine trebuia, cu cine trebuia să discutăm. Eu am discutat,cu ai mei am discutat. Pentru mine lucrurile sunt clare şi în parametrii reali.Când te aşezi să stai de vorbă cu mine?

ND:Unde? Dacă tu ai venit cu chestia că, bun, nu m-a sunat nimeni. Ok, dacă nute-a sunat nimeni, n-avem despre ce să vorbim.

TG:Acolo nu. Stai, ca să ne înţelegem pe-o chestie. Eu m-am aşteptat că este vorbadespre o terţă persoană care va da telefon şi va spune: domnule sunt din parteadomnişoarei şi aş vrea să bem o cafea. Punct şi cu asta basta.

ND:Nu, nu o să zică niciodată aşa ceva. Şi nici nu ştiu prin cine şi prin ceîmprejurări sau cum sau ce. Deci, nu ştiu. Şi nicidecum n-o să spună nimeni vreodatăcă din partea cui sau ce.

TG:Perfect. Atunci să înţeleg…

ND:Nu ştiu, probabil, poate m-am gândit că aşa. S-ar putea să nu fie aşa. Nu ştiucum îi. Probabil trebuie citite printre rânduri. Dacă nu e nimic, nu sunt deacord, s-a încheiat povestea asta.

TG:Şi atunci ce facem mai departe?

ND:Stăm.

TG:Stop joc?

ND:Păi da. Dacă tu mă iei aşa, asta e.

TG:Stai un pic. Rămăsese că dacă merg la Bucureşti, eu ţi-am spus că merg laBucureşti, a rămas că din partea ta mă va suna cineva. Eu am fost, am venit, nue asta o problemă, nu e un capăt de ţară. Problema este în felul următor:trebuia, nu trebuia? S-a discutat, nu s-a discutat? A intervenit ceva, nu aintervenit ceva? Este ceva cu caracter de noutate, nu este?

ND:Nu, lucurile nu s-au schimbat. Procedura n-o cunosc. Nici n-am zis. Tu ai zis,aici e numărul meu, să mă sune. Nu cred că chiar o să te sune vreodată cineva.Eventual printre rânduri, într-o altă conjunctură, s-ar putea. În ce măsură vorfi discuţiile directe sau indirecte, nu pot să zic.

TG:Bine.

Discreţiemaximă faţă de presă

TiberiuGiurea îi atrage atenţia Nicoletei Dobrescu că s-ar putea da drumul lacontrabandă, dar totul trebuie să fie discret şi să nu ajungă la urechilepresei. Căci articolele apărute ar atrage după sine verificări şi controale.

ND:Deci eu… Nu e vorba de asta, să nu discutăm. E vorba de altceva. E vorba că…Deci, degeaba, deci cum să-ţi spun, eu le discut, dar tu n-ai cu cine să lediscuţi mai departe.

TG:Asta e problema mea. Deci asta este problema mea. Asta nu este problema ta.Asta este problema mea. Lucrurile nu se vor derula la nivelul că acolo se va dadrumul şi se va merge doar atât, bum-buf, înainte şi cu asta basta ca ruşii. Eurepet, în chestii de ăstea este nevoie de comunicare. Este nevoie de comunicare.Şi nu sunt chestii care să rămână la nivelul gata, de acum încolo să facăfiecare cum vrea. Nu poţi, îs chestii mult mai complexe. Nu sunt chestii chiaratât de simple.

ND:Mie-mi spui…

TG:Deci, de asta îţi spun. La un moment dat s-ar putea să te trezeşti şi tu şi eu,tocmai pe chestia asta, pentru că nu discutăm despre aşa ceva, să apară fel defel de probleme. Ai văzut că nimeni nu are nevoie de probleme, în primul rândde imagine, de derapaje (…) şi aşa mai departe. Astea sunt nişte chestii care,repet, ar trebui discutate în prealabil. Şi astea le vom discuta în condiţiileîn care…

ND:Imaginea este oricum cea care este, şi a ta şi a mea.

TG:Da, dar nici pentru tine, nici pentru mine nu este bine şi nu ne străduim acumsă mai adăugăm ceva, atâta vreme cât putem să evităm ceva. Deci, nu am nevoiede alte necazuri în plus, în condiţiile în care se poate să evit acest lucru.

ND:Bun, dar tu n-ai necazuri. De ce să ai necazuri?

TG:Nu ai înţeles ce vreau să spun. Pentru mine e o problemă dacă, să zicem, iarăşise începe cu o campanie de presă, domnule la Halmeu e dezastru, la Halmeu nu seface, la Halmeu se întâmplă, la Halmeu se drege, se nu ştiu ce. În subsidiar,ce se întâmplă cu astfel de campanie de presă? Încep iarăşi verificări, începiarăşi alte şi alte controale, verificări şi aşa mai departe.

ND:Pe tine asta te interesează.

TG:Nu mă interesează asta şi n-am nevoie de astea şi nici nu vreau să le am pecap. Eu mi le evit . Eu sunt genul de om care încerc să-mi evit problemelesingur. Nu adaug nimic.

ND:Deci taurul nu trebuie ocolit, trebuie luat de coarne.

TG:Ai dreptate, dar există mai multe modalităţi. Mai multe modalităţi de aproceda. Nu neapărat trebuie să… Eu nu mă duc să-i dau o palmă cuiva decât dacăsimt într-adevăr că nu am altă şansă.

„Dacănu eşti cu noi, eşti împotriva noastră”

Poliţistulde frontieră numit Tudor a intrat în dizgraţiile Nicoletei Dobrescu.Folosindu-se de pretextul oferit de o testare, Giurea se arată dispus să-l înlăturedin Vama Halmeu, dacă Nicoleta Dobrescu i-o cere.

TG:Bun, rămăsesem la nivelul ăsta de discuţie: pe ce ture putem să lucrăm?

ND:Rămăsesem la discuţie în felul următor: în primul şi în primul rând eşti pus peTudor, te doare-n paişpe de Tudor, de exemplu.

TG:De Tudor?

ND:Tu iarăşi ai uitat ce-am discutat.

TG:Păi eu n-am uitat ce am discutat, dar măi frate, măi soro, ascultă-mă numai osecundă. Prima dată ai spus că Tudor e ok şi că poate să rămână acolo.

ND:Păi după aia m-am răzgândit şi ţi-am zis.

TG:Bine, şi de atunci de când te-ai răzgândit eu am fost plecat. Astăzi ei au avuttestare şi vor primi răspunsul. Până la urmă cum e alde nenicuţe? Tudor ăstapleacă sau stă? Am întrebat.

ND:După câte văd, stă.

TG:Păi, câtă vreme noi am discutat şi am spus că e ok să stea.

ND:Da, dar eu după aia ţi-am spus că nu-i mai ok.

TG:Bine, nicio problemă. Mi-ai dat două zile şi am să te rechem. Rezultatele latestări vor veni imediat.

ND:Tu nici măcar nu mă asculţi.

TG:Eu te ascult foarte bine. S-ar putea să am eu o problemă, să nu înţeleg cemi-ai cerut. Ştii tu. Şi să existe consecvenţă.

ND:Adică tot timpul să înţelegi diferit.

TG:Nu, nu. Tot timpul să înţeleg ceea ce vrei să spui, iar ceea ce spui tu să aibăcontinuitate. Deci…

ND:Bine, bine, dar lumea se poate răzgândi.

Împărţiţipe găşti de interese

AtâtDobrescu, cât şi Giurea se dezlănţuie împotriva vameşului Silviu Pulbere.Acesta face parte dintr-o altă grupare, fiind finul şefului IJPF Satu Mare,comisarul şef Vasile Maxim. De altfel, o dată cu numirea Nicoletei Dobrescu laşefia Vămii Halmeu, Pulbere a fost transferat din zonă.

ND:Şi mai ales ţărănoiul ăla de Silviu.

TG:Ţi-am spus.

ND:O, dar nu. Deja Silviu începe să rezolve singur.

TG:Ţi-am spus că va insista în tâmpenia şi nemernicia lui. Sau ce a încercat săfacă? Care-s ultimele combinaţii făcute de către marele artist, marelenemaipomenit?

ND:Păi, o să-ţi arăt odată.

TG:Prostinele? Prostii, nebunelu?

ND:Deci mă bucur că mi se aşază pe fund. Dacă ar şede ar mai avea o şansă.

TG:Şi-o ia. Să mă anunţi şi pe mine, să pot să râd cu gura până la urechi. Că dacăpe tine te-a enervat, şi pe mine m-a enervat. Hai, măi, că poate că-i pe aicea.

ND:Păi, să vezi, stă acolo (…), când mă vede ar fi în stare… Nici nu salută, nicinu ştiu ce. De atins nu se atinge de nimica că n-are voie. Îmi vine să-l văd caşi viermele…

TG:Stai, acuma unde e? E la interior?

ND:Nu, e la echipaje.

TG:Şi vine prin punct? Şi face parprixul?

ND:Nu, că n-are voie.

TG:I-a spus cineva să-şi vadă, să-şi închidă fleanca? Nu de alta, dar să nu netrezim cu surprize din partea dobitocului.

ND:Nu îndrăzneşte. Să îndrăznească cea mai mică mişcare. Deci cu el, deci acolo,îl calc în picioare ca pe-un limbric. Deci cu el n-am menajamente. El e acolo,deci n-am treabă. Libidinosul dracului. Pfui. Ce-a crezut el?

TG:Că nu e nimeni ca el pe lumea asta.

ND:Cam dureros ca, totuşi, o femeie să-i demonstreze că e.

TG:Plăcut, dacă eşti băiat deştept. Dacă eşti papagal ca el, e dureros rău de tot.

ND:Ţi-am zis că îmi plac provocările.

TG:Mânca-i-aş sufleţelul.

ND:Nu-l mănânc, să şi-l mănânce el. Lasă satisfacţia asta.

TG:Da, la moment anunţă-mă şi pe mine. Fă-mi şi mie o plăcere. Adică trebuie să aipuţină înţelegere faţă de mine, nu mă poţi lăsa aşa, fără să am şi eucunoştinţă de momentul zero, adică să fiu şi eu de faţă, să spun: Silvicule, cebine-mi pare că te văd aşa.

ND:Partea de viaţă uşoară vine. Adică în sensul că oricum deja îi ca şi un mortviu, ştii? Adică umblă, dar umblă degeaba.

TG:Doamne ajută, Doamne ajută! Ai milă de sufletul lui.

ND:Păi ştii ce nu-mi place. Dacă te crezi tu chiar aşa de om cu temperament, vaicine-s eu, şi cu tărie de caracter, hai nene şi spune-mi în faţă dacă ai ceva.

TG:Numai prin spate. Numai prin spate.

ND:O dovadă de laşitate. E un om slab.

SupăratulRomi

Maiîn glumă, mai în serios, Tiberiu Giurea se interesează de soarta lui Ioan RomeoNiţu, angajat al unui magazin duty-free din Vama Halmeu, care a fost prins cuţigări de poliţiştii de frontieră din Halmeu. Ancheta DNA a dovedit că Niţu afost cel care a colectat banii de la cămătari şi de la contrabandiştii deţigări.

TG:Ce face supăratul?

ND:Ce supărat?

TG:Ăla, cum îl cheamă.

ND:A, Romi?

TG:Romi, da. Ce face? Mai e supărat? Spune că este de-al meu.

ND:Nu-i supărat.

TG:Aceeaşi chestie. Dracul ştia de el. Deci, dracul ştia de el în momentul în careera acolo.

ND:Probabil dracul ştia.

TG:Dracul ştia ce-i cu el.

ND:Dar drăcuşorul din tine…

TG:M-a îndemnat. Aşa a fost (…)

ND:Deci să vă f..ă dracul, că tot în mine daţi. Pe toţi să vă f..ă.

TG:Deci cu asta m-ai premiat acum. Sărutmâna. Aşa. De ce? În cine am dat?

ND:Întotdeauna aşa pică măgăreaţa, ştii. Asta nu-i o întâmplare că nu se întâmplănimic întâmplător.

TG:Dar nici chiar aşa. Ai spus să nu avem psihoze. Nu, sunt lucruri întâmplătoare.

ND:Deci asta nu-i o psihoză, asta-i realitate. Nu e o psihoză. Nu există lucruriîntâmplătoare, ştii şi tu. Nimic nu e întâmplător.

TG:Da, e posibil să nu fie vorba chiar întotdeauna de întâmplare. O reformulezpuţin.

ND:Ei bine, 80% nu-i vorba de întâmplare.

TG:În general, nu-i vorba de întâmplare. Da, dar în cazul lui (…) supăratul şi ….

ND:Ăla şi pe ălalalt care probabil a fost al meu au fost pure întâmplări.

TG:Care ălalaltul?

ND:Mă rog, când a fost atunci în punct, intenţionat. Deci alea fac parte din cele20% cazuri care nu sunt din întâmplare?

TG:Deci, hai să ne înţelegem. Povestea cu semnalatul, cu cele trei şi aşa maideparte, ce-am discutat data trecută, cu cele trei maşini, deci aia chiar afost pur şi simplu o invenţie a celui care a fost în punct. Acolo a fost clarcă s-a folosit de numele meu tocmai pentru a face impresie artistică. Nu sepoate că ştie Bau-bau. Adică când nu vrea ceva găseşte întotdeauna să… (invocenumele altora – n.r.).

Orelaţie strict secretă

Ladespărţire, mesajul transmis de Tiberiu Giurea este cât se poate de clar.Colaborarea lor trebuie să rămână strict secretă. Şi aşa a şi rămas până înprezent.

TG:Un lucru este clar. O să avem succes atâta vreme cât faptul că am discutatîmpreună nu este o chestie publică.

ND:Rămâne între noi. Eu nu cred că ai auzit de la cineva că am discutat noi.

TG:Trebuie înţeleasă o chestie. Nu s-a discutat absolut nimic. Nu ştiu, nu-lcunosc şi cu asta basta. Dacă e ceva de discutat, discuţi direct cu mine.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-02-27Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image