2017-01-22 18:26


UPDATE. Marius Petcu a fost eliberat de Curtea de Apel București. Instanța supremă va avea ultimul cuvânt

 |  17:46
UPDATE. Marius Petcu  a fost eliberat de Curtea de Apel București. Instanța supremă va avea ultimul cuvânt

Liderul sindical Marius Petcu va ficercetat în stare de libertate a decis, vineri seară, judecătoarea AncaAlexandrescu de la Curtea de Apel București, respingând astfel propunerea dearestare preventivă a procurorilor DNA. Potrivit deciziei Marius Petcu nu arevoie să părăsească țara pe parcursul cercetărilor. Decizia nu este unadefinitivă, putând fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.La ora transmiterii acestei știri, Marius Petcu a fost transportat în arestulDirecției de Cercetări Penale, de unde va fi eliberat în cursul nopții, deîndată ce vor fi finalizate actele de eliberare. Magistrații Curții de ApelBucurești au luat în discuție, vineri seară, în ședință secretă, propunerea dearestare preventivă a președintelui Sanitas Marius Petcu, acuzat de luare demită. Marius Petcu a fost adus la Curtea de Apel București în jurul orei 18.00,ședința de judecată a început la 19.30, iar dezbaterile au durat aproximativ ooră. Completul de judecată a deliberat mai bine de 60 de minute, pronunțându-sedoar cu puțin timp înainte ca ordonanța de reținere emisă pe numele președinteluiSanitas să expire. (Ionuț Mureșan)

Reţinerea de joi seară apreşedintelul Sanitas, Marius Petcu, a fost urmată, vineri dimineaţă, de opercheziţie organizată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie ladomiciliul acestuia, precizează surse judiciare. Procurorii au Procuroriiau căutat probe şi alte acte doveditoare în dosarul în care Marius Petcu este acuzat de luare de mită.

Potrivit Ordonanţei de punere în mişcare a acţiuniipenale întocmite de procurori, în perioada anilor 2009-2010, Marius GrigorePetcu, în calitate de preşedinte al Federaţiei Sanitas, a primit de ladirectorul unei societăţi comerciale aproximativ 20.000 de euro lunar,reprezentând circa 20% din valoarea fiecărei situaţii de lucrări decontate,pentru a atribui acestei firme un contract de execuţie lucrări. Contractul areca obiect executarea obiectivului "Centrul de educaţie, perfecţionare şirecreere - Snagov", preţul negociat al contractului fiind de 9.234.570 delei, fără TVA, suplimentat ulterior cu suma de 1.875.915 de lei, fără TVA,notează procurorii în documentul citat. De asemenea, în 1 februarie 2011,Marius Petcu a primit, prin intermediar, un imobil tip vilă situat în staţiuneaPredeal în valoare de circa 200.000 de euro. "Scopulprimirii acestui imobil a fost acela de a compensa unele tranşe din mităneplătite încă, aferente lunilor următoare, sau de a facilita obţinerea decătre aceeaşi firmă a unei lucrări viitoare", au precizat procuroriianticorupţie.

Denunţătorul lui Petcu, abonat la contracte cu statul

Denunţătorul lui Petcu este omul de afaceri vâlcean Dorin PetreScrieciu, acţionar şi administrator al societăţii comerciale Electronics SRL,cu sediul în Râmnicu Vâlcea. Acesta a mai deţinut acţiuni într-o altăsocietate, Electroprest SRL, şi deţine calitatea de administrator al SCElectronics Filiala Băile Govora SRL. Compania Electronics SRL a derulat cel puţintrei contracte cu instituţiile statului în ultimii patru ani, printre care seregăseşte şi un contract cu o instituţie aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii,ai căror salariaţi sunt afiliaţi la Federaţia Sindicală Sanitas, condusă deMarius Petcu. Este vorba despre un contract de lucrări, parafat de cătrecompania lui Srieciu, Electronics SRL, la data de 29 septembrie 2009, cuSpitalul Clinic de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie Eforie Nord.Valoarea contractului s-a ridicat la vremea respectiveă la 2,5 milioane de leifără TVA, firma denunţătorului lui Marius Petcu trebuind să efectueze lucrăride renovare şi de reparaţii capitale ale băilor reci”.

Acesta nu este, însă, singurul contract cu statul al firmei ElectronicsSRL. La sfârşitul lunii septembrie a anului 2008, compania lui Dorin PetreScrieciu a încasat din partea Consiliului Judeţean Vâlcea un contract învaloare de 345.100 de lei cu TVA inclusă, pentru lucrări de reabilitare aGrupului Şcolar “Antim Ivireanu” din Râmnicu Vâlcea şi a Grupului Şcolar “PetrachePoenaru” din comuna Bălceşti. La data de 1 noiembrie 2010, firma lui DorinScrieciu a mai încheiat un contract cu Consiliul Local al comunei vâlcene Vlădeştiîn vederea efectuării de lucrări aferente proiectului integrat dedezvoltarea infrastructurii, îmbunătăţireadrumurilor locale, construcţia unui teren de sport, a unei grădiniţe cu programprelungit şi a unui spaţiu pentru expunerea ceramicii tradiţionale. Valoareacontractului, finanţat din fonduri comunitare, a fost de 8,5 milioane de lei fărăTVA.

Dacă scapă de acuzaţia demită, poate fi cercetat pentru fals în declaraţia de avere

Marius Petcu a fost prins în flagrant delict, joi, de procuroriianticorupţie după ce a primit mită de la reprezentantul firmei beneficiare acontractului suma de 40.000 de euro reprezentând tranşele aferente lunilorianuarie şi februarie 2011. Procurorii i-au adus lacunoştinţă acuzaţiile şi au dispus reţinerea lui Petcu pe o perioadă de 24 deore. Liderul sindical urmează să fie prezentat Curţii de Apel Bucureşti cupropunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. Poziţia sa faţă de acuzaţiilecare îi sunt aduse este aceea că banii primiţi nu ar fi mită, ci un împrumut pecare Marius Petcu i l-ar acordat omului de afaceri Dorin Petre Scrieciu, împrumutpe care acesta din urmă i l-ar fi returnat. Chiar şi aşasă fie, Marius Petcu nu a notat în nici una dintre declaraţiile sale de avereacest împrumut, valoarea lui, data la care l-a acordat şi perioada scandentă. Prinabsurd, dacă ar scăpa de acuzaţia de luare de mită, liderul sindical se poateface vinovat de fals prin omisiune în declaraţia de avere.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-10-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

MIHALACHE61
25 Mar 2011

un mare infractor. la puscarie ba nenorocitule. stii ca sunt membri de sindicat care mor de foame? la puscarie sa nu te apleci dupa sapun. ai grija.

Adauga un comentariu

Random image