2017-01-17 21:23

EVENIMENT


UPDATE: Marius Petcu, arestat pe o perioadă de 29 de zile prin decizia definitivă a Curții Supreme

 |  19:48
UPDATE: Marius Petcu, arestat pe o perioadă de 29 de zile prin decizia definitivă a Curții Supreme

Fostul președinteSanitas Marius Petcu va fi arestat pe o perioadă de 29 de zile, a decis, joiseară, un complet de trei judecători al Curții Supeme. Decizia a fost luată înunanimitate de către magistrați și este definitivă. La ora transmiterii acesteiștiri Marius Petcu este așteptat la Direcția de Cercetări Penale pentru punerea în executare a hotărârii.

Marius Petcu a susținut,ieri, în fața judecătorilor de la instanța supremă, că suma de 40.000 de europe care a primit-o de la denunțătorul său, Petre Scrieciu, este de faptreturnarea unui împrumut pe care i l-a acordat omului de afaceri în două tranșe– în decembrie „de sărbători” și în februarie. Fostul lider sindicalist MariusPetcu a mai declarat, în ultimul cuvânt, la finalul dezbaterilor cu privire larecursul procurorilor anticorupție la decizia de săptămâna trecută a Curții deApel București, conform căreia poate fi cercetat în libertate, că s-aautosuspendat, miercuri, din toate funcțiile pe care le deținea. La închidereaediției, magistrații Înaltei Curți de Casație se aflau încă în deliberări.

Procurorul de ședință adat citire unei noi interceptări ambientale, din care rezultă că fostul liderde sindicat era dispus să ia o nouă mită de la Petre Scrieciu, în schimbulatribuirii unei noi lucrări. Astfel, omul de afaceri i-a propus lui MariusPetcu să atribuie firmei sale o nouă lucrare, în valoare de „50 de miliarde”angajându-se să respecte procentul de „douăzeci şi ceva la sută” și urmând să-irestituie acestuia cei 18.000 de euro plătiţi ca diferenţă pentru vila dinPredeal şi să-i mai dea şi bani în plus. Conform procurorilor, Marius Petcu arfi spus „da, trebuie să-mi fac socotelile, să văd”, răspuns din careanchetatorii au dedus că fostul președinte Sanitas ar fi fost dispus să ia mitădin nou. Procurorul a cerut instanţei să desfiinţeze hotărârea Curţii de ApelBucureşti, care dispusese cercetarea în libertate a lui Petcu, unul dintremotivele avute în vedere de instanţa de fond fiind chiar acela că acordul deprincipiu al acestuia pentru acordarea de noi lucrări firmei lui Scrieciu nureprezintă o probă că sindicalistul va comite noi fapte penale.

Nazat: „Denunțulcompensează fragilitatea probatoriului”

Marian Nazat, unul dintreavocații lui Marius Petcu, a avut o pledoarie de inspirație carteziană, pe de-oparte, acesta afirmând că „îndoiala e starea naturală a judecătorului”, dar șisocratică, pe de altă parte, pentru că a îndemnat completul de judecată să îșipună o serie de întrebări legate de acest dosar. „Starea naturală amagistratului judecător e îndoiala, pentru a fi echidistant și obiectiv. Existăo serie de dubii legate de consumarea acestei infracțiuni. Prima dintre ele ede ce denunțătorul a așteptat doi ani până să formuleze denunțul. Organelepenale se sesizează din oficiu și îl audiază pe mituitor în calitate de martor.De ce? Pentru că numai așa acesta putea da o declarație care să compensezefragilitatea acuzării. A treia chestiune e legată de faptul că procurorii nu auadministrat alte probe, s-au rezumat la interceptări telefonice interpretateîntr-o cheie favorabilă”, a spus avocatul Marian Nazat în fața instanței.

CAB: Petcu a luat mită,dar nu există indicii că ar mai lua

În 24 martie, liderulCNSLR-Frăţia, Marius Petcu, a fost prins luând mită 40.000 de euro, o parte dinbanii ceruţi omului de afaceri Petre Scrieciu pentru ca firma acestuia săexecute lucrările la un centru pentru sindicate din Snagov. Petcu a fost reţinutatunci de procurorii anticorupţie, însă Curtea de Apel Bucureşti a decis, în 25martie, că liderul sindical poate fi cercetat în libertate, impunând în cazullui măsura interdicţiei de a părăsi ţara, plus o serie de alte obligaţii. El afost eliberat vineri noapte din arestul Direcţiei de Cercetări Penale. Existăpresupunerea rezonabilă că liderulsindical Marius Petcu a luat mită, în mod repetat, pentru atribuirea unorlucrări, însă „nu pregăteşte săvârşirea unor noi infracţiuni”. Aşa motivajudecătoarea Anca Alexandrescu de la Curtea de Apel Bucureşti decizia de vineriseară, conform căreia preşedintele Sanitas Marius Petcu poate fi cercetat înstare de libertate după ce a fost prins în flagrant delict luând mită 40.000 deeuro de la omul de afaceri Petre Scrieciu. „În cauză, există indicii temeinice,în sensul art. 143 alin. 1 din Codul de procedură penală raportat la art. 68/1din Codul de procedură penală, din care rezultă presupunerea rezonabilă căinculpatul Petcu Marius G. a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală (...)Curtea constată însă că, în cauză, nu sunt întrunite cerinţele art. 148 alin. 1lit. c şi f din Codul de procedură penală. Potrivit art. 148 alin. 1 lit. c dinCodul de procedură penală, măsura arestării preventive poate fi luată dacăexistă date că inculpatul pregăteşte săvârşirea unei noi infracţiuni. Or,motivul invocat de procuror, referitor la acordul, de principiu, pe care şil-ar fi dat inculpatul, în sensul că, urmează a atribui o lucrare similară,pentru care va primi un comision, sub formă de mită, nu poate constitui, înopinia Curţii, un indiciu că Petcu Marius pregăteşte săvârşirea unei noiinfracţiuni de corupţie”, arată magistratul în motivarea deciziei de cercetareîn libertate a liderului sindical. „Curtea apreciază că promisiunea deatribuire a unei lucrări nu poate duce la concluzia că inculpatul şi-a luatangajamentul ca, pe viitor, să comită o infracţiune de luare de mită”, se aratăîn documentul citat. Marius Petcu este unul dintre cei mai bogaţi liderisindicali, el având terenuri în Bucureşti, Ilfov şi Teleorman, o casă devacanţă în Ilfov şi una de locuit în Capitală, zece conturi şi depozitebancare, dintre care trei în euro - în valoare totală de aproape 59.000 şirestul în lei - de peste 418.000, potrivit declaraţiei sale de avere din 1noiembrie 2010.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639241-01-09

Mai multe imagini:
UPDATE: Marius Petcu, arestat pe o perioadă de 29 de zile prin decizia definitivă a Curții Supreme
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

MENATWORK
31 Mar 2011

Asta trebuia sa fie prima stire! Seb mai intampla ca escroci9i astia tradit ionali miticisti, s-o mai bage pe maneca. Desi ei nu fac decat sa respecte traditia, sa astepte cu m ana intinsa, si sa nu adm ita bdepasirea termenelor la colectarea spagii

Adauga un comentariu

Random image