2018-12-11 13:28


UPDATE Românul ucis în Afganistan se numeşte Moţco Filaret, ofiţer cu o impresionantă carieră în domeniul instituţiilor internaţionale

 |  00:45
UPDATE Românul ucis în Afganistan se numeşte Moţco Filaret, ofiţer cu o impresionantă carieră în domeniul instituţiilor internaţionale

Cetăţeanul român aflatprintre victimele incidentului de vineri seară din Afganistan se numeşte MoţcoFilaret şi lucra la Secţia de Afaceri Politice a Biroului ONU din Mazar-I-Sharif,a declarat, pentru MEDIAFAX, sâmbătă, Doris Mircea, director general decomunicare în MAE.

"Ca urmare aincidentului de la Mazar-I-Sharif şi a notificării primite de la DepartamentulOperaţiunilor de Menţinere a Păcii din cadrul ONU,Ministerul Afacerilor Externepoate să confirme că printre victimele nefericitului incident se află uncetăţean român, ofiţer de afaceri politice în cadrul Centrului Operaţional NORDdin Mazar-I-Sharif al minisunii ONU în Afganistan", a spusDoris Mircea.

Ea a precizat căpersoana se numeşte Moţco Filaret.

Doris Mircea a menţionat căMoţco Filaret a a fost "ofiţer cu oimpresionantă carieră internaţională în domeniul instituţiilorinternaţionale".

Moţco Filaret, în vârstă de 43 de ani, maiparticipase şi la operaţiunile din centrul ONU din Kandahar, în Tadjikistan, înFederaţia Rusă, în Caucazul de Nord, în Cecenia, în Kârgâzstan şi în alteoperaţiuni ale unor organizaţii internaţionale, a precizat sursa.

Acesta s-a născut laIzvoarele Sucevei, unde mai locuiesc doi din cei patru fraţi ai săi, precum şimama sa.

Potrivit primarului comuneiIzvoarele Sucevei, Mihail Mehno, familia acestuia a fost informată în noapteade vineri spre sâmbătă că românul ucis în Afganistan a fost identificat cafiind Moţco Filaret.

Mehno a declarat, sâmbătă,corespondentului MEDIAFAX căînmormântarea bărbatuluiar putea avea loc la Izvoarele Sucevei, potrivit dorinţei familiei acestuia,care în cursul acestei zile ar urma să plece la Bucureşti în vederearepatrierii.

"Un eveniment trist pentrulocalitate, a fost un băiat deosebit", a spus primarul.

Moţco Filaret a urmat şcoalagenerală în Izvoarele Sucevei, după care a absolvit Liceul Industrial nr. 1Bistriţa, actual Grup Şcolar "Grigore Moisil", fiind unul dintre ceimai buni elevi ai generaţiei sale.

Biblioteca Victoria FătuNalaţiu a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, că Moţco Filaret a fostunul dintre elevii care frecventau cercul de literatură al bibliotecii.

"A fost un elevextraordinar din moment ce-mi amintesc foarte bine de el. Venea la cercul deliteratură şi trecea zilnic pe la bibliotecă.Puţini elevi au fost, de-a lungulvremii, prietenii bibliotecii, iar el era. De aceea mi-al amintesc, deşi autrecut ani buni de când a absolvit (1986 -n.r.)", a spus Victoria FătuNalaţiu.

La rândul său, profesoara delimba rusă Margareta Moldovan a declarat corespondentului MEDIAFAX că l-apregătit pe Moţco Filaret, care a participat la olimpiada de limba rusă şichiar a luat o menţiune la faza naţională a concursului.

"Filaret era din Moldova.Nu era singurul elev care a trecut munţii să înveţe în Bistriţa-Năsăud. El aveaun talent aparte pentru limbi străine. Era foarte bun. A învăţat rusa foartebine, la olimpiadă a luat menţiune la nivel naţional. Mulţi ani am ţinutlegătura. Mă suna şi din străinătate. Nu pot să cred că a murit. Era un băiatextraordinar", a declarat ea, precizând că Filaret Moţconu i-a mai telefonat de aproximativ doi ani.

Şapte angajaţi ai ONU şicinci demonstranţi afgani au fost ucişi în atacul comis de manifestanţi împotrivabirourilor ONU din Mazar-i-Sharif, oraş situat în nordul Afganistanului.Manifestaţia a fost organizată pentru a protesta faţă de incendierea recentă aunui exemplar din Coran de către un pastor integrist american.

Potrivit corespondentului AFPla Mazar-i-Sharif, violenţele, însoţite de focuri de armă şi deflagraţii, aucontinuat până în jurul orei 20.00 (18.30 ora României) în oraş, unde poliţiaera mobilizată vineri seara în număr mare.

Ministerul de Externe aanunţat, vineri, că, potrivit unor informaţii preliminare, un român s-ar puteaafla printre victimele "atacului barbar" asupra biroului misiunii ONUde la Mazar-i-Sharif, din Afganistan.

vineri în atacul asupra biroului ONUdin oraşul afgan Mazar-i-Sharif, a anunţat o sursă neprecizată citată de Channel4 News, în pagina electronică.

NATO, UE, Statele Unite şiFranţa au condamnat, vineri, atacul comis de manifestanţi împotriva sediuluiONU din Mazar-i-Sharif, oraş situat în nordul Afganistanului, în care au fostucişi şapte angajaţi ai Naţiunilor Unite şi cinci demonstraţi afgani

Cetăţeanul român carear fi decedat în Afganistan este angajat civil al ONU, cu statut de funcţionarinternaţional, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

Potrivitsurselor citate, persoana respectivă nu este angajat al niciunei instituţii dinRomânia.

Detalii referitoare laidentitatea persoanei vor fi făcute publice după anunţarea familiei.

Doi dintre angajaţiiONU ar fi fost decapitaţi

Doi angajaţi ai ONUucişi vineri în oraşul Mazar-i-Sharif, în urma unui atac al manifestanţilorîmpotriva biroului lor, ar fi fost decapitaţi, relatează Daily Mail, în ediţiaelectronică.

Protestatarii auintrat în birourile ONU din Mazar-i-Sharif după ce o manifestaţie împotrivaincendierii unui exemplar din Coran în Statele Unite a degenerat în violenţe.

Un mic grup a atacatsediul ONU, aruncând cu pietre şi escaladând bariera de la intrare.Protestatarii le-au luat armele gardienilor ONU şi au deschis focul înainte dea pătrunde în birouri.

O sursă din cadrulpoliţiei afgane, a declarat sub protecţia anonimatului că şeful misiunii ONUdin oraş a fost rănit dar a supravieţuit atacului. Printre persoanele decedates-ar afla cetăţeni din Norvegia, România, Suedia şi Nepal. Doi dintre ei ar fi fostdecapitaţi.

Un purtător de cuvântal ONU a confirmat că au fost ucişi angajaţi ai misiunii, dar a precizat căsituaţia de pe teren este în continuare confuză şi este dificil de"stabilit faptele".

Ofiţer norvegian, ucisîn atac

Un ofiţer norvegian seaflă, "după toate aparenţele", printre victimele atacului comis demanifestanţi asupra birourilor ONU din Mazar-i-Sharif, în Afganistan, a anunţatjoi armata norvegiană.

"Cu profundădurere vreau să vă informez că unul dintre ofiţerii noştri a fost ucis, dupătoate aparenţele, la Mazar-i-Sharif, în Afganistan", a declarat generalulMorten Haga Lunde, în cadrul unei conferinţe de presă la sediul Statului Majorla Oslo.

"În prezentîncercăm să anunţăm rudele", a declarat el, fără alte detalii.

MAE: Un român s-arputea afla printre victimele de la Mazar-i-Sharif

"Conforminformaţiilor preliminare, printre victimele atacului barbar de laMazar-i-Sharif s-ar putea afla şi un cetăţean român", a declarat, vineri,pentru MEDIAFAX, Doris Mircea, director general de comunicare în MAE.

Ea a subliniat că MAEeste în contact permanent cu autorităţile din cadrul ONU.

"MAE condamnă cutoată fermitatea actele de violenţă şi de intoleranţă", a mai spus ea,adăugând totodată că Ministerul îşi exprimă întreaga solidaritate cu membriimisiunii ONU din Afganistan.

Un guvernator confirmămoartea a doi angajaţi europeni ai ONU în atacul din Afganistan

"Şapte angajaţiai UNAMA (Misiunea ONU în Afganistan) au fost ucişi, dintre care cinci suntnepalezi şi doi sunt europeni, un bărbat şi o femeie", a declarat AttaMohammad Nour, guvernatorul provinciei Balkh,a cărei capitală este Mazar-i-Sharif.

"Cincimanifestanţi au fost ucişi şi 20 răniţi", a adăugat el în cadrul uneiconferinţe de presă, afirmând că "peste 20 de insurgenţi implicaţi în atacau fost arestaţi".

Şeful poliţiei pentrunordul Afganistanului declarase anterior că opt membri ONU au fost ucişi

Un purtător de cuvântal ONU la New Yorka confirmat atacul, afirmând că sunt mai mulţi morţi în rândul personaluluiONU, fără să precizeze numărul.

Potrivitcorespondentului AFP la Mazar-I-Sharif, violenţele continuau în jurul orei18.30 (17.00 ora României) în oraş, unde se auzeau tiruri de arme uşoare şideflagraţii, iar situaţia era extrem de confuză.

Manifestaţia a începutîn jurul orei 13.30 (12.00 ora României), după tradiţionala rugăciune devineri, iar manifestanţii au atacat sediul UNAMA în jurul orei 15.00, potrivitpurtătorului de cuvânt al poliţiei.

Potrivitcorespondentului AFP, manifestanţii erau în jur de 500.

"Unii aveau dejaarme, alţii le-au luat de la gărzile de securitate ale biroului UNAMA", aexplicat purtătorul de cuvânt al poliţiei, afirmând că insurgenţi"talibani s-au infiltrat în rândul manifestanţilor".

Manifestanţii au făcuto declaraţie prin care cere Guvernului afgan să "întrerupă orice relaţiidiplomatice cu Statele Unite dacă acestea nu îl urmăresc în justiţie pepastorul care a incendiat Coranul".

Ei au cerut, deasemenea, Parlamentului afgan să "declare ilegală prezenţa trupelorstrăine în Afganistan", unde se află aproximativ 132.000 de militaristrăini, dintre care două treimi americani.

La 21 martie, pastorulWayne Sapp a incendiat un exemplar din Coran într-o biserică din Florida. El a fostînsoţit de Terry Jones, un alt pastor care anul trecut a ameninţat căincendiază un exemplar al Coranului la comemorarea atentatelor din 11 septembrie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-04-09
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...