2017-01-18 19:15

EVENIMENT


UPDATE. Şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, Radu Traian Mărginean, pus sub învinuire de DNA Oradea. DNA: 30 de persoane, reţinute în cazul de corupţie de la vămile din vestul ţării. Şeful PCTF Naidăş a fost ofiţer al DGA

 |  20:04
UPDATE.  Şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, Radu Traian Mărginean, pus sub învinuire de DNA Oradea. DNA: 30 de persoane, reţinute în cazul de corupţie de la vămile din vestul ţării. Şeful PCTF Naidăş a fost ofiţer al DGA

9.02.2011. Şeful AutorităţiiNaţionale a Vămilor, Radu Traian Mărginean, audiat, miercuri, la sediul DNA Oradea,în dosarul traficului de influenţă din Vama Halmeu, a fost pus sub învinuire deprocurori, fiind acuzat de luare de mită.

Ulterior,şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor a părăsit sediul DNA Oradea protejându-şifaţa cu o geantă diplomat, pentru a nu fi fotografiat de ziarişti, şi a fugitprintre maşinile parcate.

Potrivit unor sursejudiciare, Mărgineanu a fost pus sub învinuire în dosarul traficului deinfluenţă de la Vama Halmeu.

Aceleaşi sursejudiciare au declarat că şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor a fost pus subînvinuire pentru luare de mită.

Oamenii de afaceriLiviu Florian şi Ion Savu şi Ioan Romeo Niţu, fost angajat al unui magazinduty-free, cercetaţi în cazul traficului de influenţă de la Vama Halmeu, unde , au fost reţinuţi joia trecută.

Ulterior, cele trei persoanereţinute în cazul mitei pentru postul de şef al Vămii Halmeu au fost arestate,vineri seară, de Tribunalul Satu Mare.

La Tribunalul Satu Marea fost adusă şi o a patra persoană, omul de afaceri Florin Feher, din NegreştiOaş, care este acuzat de complicitate la trafic de influenţă. Feher a primitinterdicţia de a părăsi localitatea pentru o perioadă de 30 de zile, instanţarespingând propunerea DNA de emitere a unui mandat de arestare preventivă încazul acestuia.

Omul de afaceri LiviuFlorian este acuzat că, în septembrie 2009, a pretins şi primit de la NicoletaDobrescu, inspector vamal la Biroul vamal Halmeu, 130.000 de euro, promiţându-ică, în baza influenţei pe care o are asupra şefului Autorităţii Naţionale aVămilor şi vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală îl vadetermina pe acesta să o delege în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu.

9.02.2011. Direcţia NaţionalăAnticorupţie (DNA) informează că a reţinut 30 de poliţişti şi vameşi de lapunctele de graniţă din vestul ţării, alte cinci persoane fiind cercetate înstare de libertate, transmite Mediafax.

PotrivitDNA, în perioada octombrie 2010 - ianuarie 2011, la nivelul P.T.F. Moraviţa şiP.T.F Foeni din cadrul I.J.P.F. Timiş, în contextul existenţei unui grupinfracţional organizat, ofiţeri şiagenţi de poliţie de frontieră împreună cu lucrători vamali au acţionat învederea strângerii de sume de bani sub formă de mită, în schimbul nedenunţăriişi neconstatării unor infracţiuni sau contravenţii comise de persoane caretraficau ţigări sau alcool provenite din Serbia, la trecerea frontierei de stata României.

Alegerea momentuluifavorabil pentru declanşarea activităţilor infracţionale şi stabilirea durateide derulare a acestora se făcea numai după ce şeful de tură al lucrătorilorvamali şi şeful de tură al poliţiştilor de frontieră luau legătura cu ceilalţimembri ai grupului infracţional şi primeau confirmarea că întreaga zonă estesupravegheată, astfel încât orice fel de controale făcute de instituţiilestatului ar fi fost semnalate.

Sub coordonareasuperiorilor, după introducerea ilegală a mărfii, unii dintre poliţiştii defrontieră au înlesnit introducerea ţigărilor în ţarăşi au întreprins acţiuni de protejare a transporturilor de marfă aletraficanţilor pe traseul de deplasare până la locurile de depozitare a mărfii.

Prin modul de operareutilizat de membrii grupării criminale era stabilit ca, într-o primă etapă,banii şi foloasele remise de traficanţi sub formă de mită să fie colectate decătre lucrătorii vamali, de cele mai multe ori, în tonetele acestora amplasatepe sensul de intrare în ţară. Acestea erauîmpărţite, în mod egal, de regulă, la sfârşitul programului de lucru, întreşeful de tură al vameşilor şi şeful de tură al poliţiştilor. Ulterior, aceştiadin urmă împărţeau banii lucrătorilor vamali şi poliţiştilor de frontieră.

Pentru a evita risculdescoperirii activităţii infracţionale cu ajutorul camerelor de vederiamplasate în perimetrul tonetelor de pe pistele de intrare şi ieşire din ţară,în situaţia în care exista bănuiala unui transport de marfă mai substanţial, lucrătoriivamali şi poliţiştii nu mai efectuau controlul autovehicul ci, în virtuteaexperienţei profesionale, apreciau cantitatea de ţigări care ar fi putut fidepozitată în respectivul autoturism şi, uzând de poziţia de forţă conferită deatribuţiile de serviciu, impuneau mituitorului să remită o sumă de baniestimată în raport de cantitatea de marfă apreciată a fi depozitată înrespectivul autovehicul.

Din probeleadministrate până în prezent au rezultat următoarele aspecte privindactivitatea infracţională a inculpaţilor: pentru a trece frontiera cu un bax deţigări, traficanţii dădeau 50 de euro, iar pentru un cartuş de ţigări 1 euro,astfel încât o singură persoană ajungea să înmâneze lucrătorului vamal şi sumede 750 euro.

În mod similar, laP.T.F. Foeni, gruparea infracţională constituită acţiona pe acelaşi tipicpentru a înlesni pătrunderea în mod ilegal pe teritoriul României a unorproduse precum ţigări şi alcool.

Celor 30 de inculpaţili s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 9 februarie 2011, procuroriianticorupţie au dispus reţinerea a 30 de inculpaţi pe o perioadă de 24 de ore,la aceeaşi dată urmând să fie prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti cu propunerede arestare preventivă pentru 29 de zile.

Faţă de următoriiînvinuiţi procurorii au dispus măsura preventivă a obligării de a nu părăsiţara pe o perioadă de 30 de zile: DUDUMAN DUMITRU LUCIAN, DARIE IOAN MARIAN -agenţi de poliţie S.P.F. Deta, VERDEŢ D. GHEORGHE - lucrător vamal la BiroulVamal Moraviţa şi TURLEA EMIL, BRATOSIN DUMITRU-IRIN, persoane suspectate detrafic de ţigări.

Facem precizarea că,în cadrul aceluiaşi dosar penal, procurorii efectuează acte de urmărire penalăfaţă de mai multe persoane, lucrători de poliţie de frontieră, controlorivamali şi alte persoane implicate în traficul ilegal cu ţigări.

La instrumentareaacestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul MAI - DirecţiaGenerală Anticorupţie, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră,Inspectoratul General al Poliţiei de Române, Jandarmeria Română.

9.02.2011. Audierile în cazulde corupţie de la punctele de control vamale Stamora Moraviţa şi Naidăş aucontinuat, în noaptea de marţi spre miercuri, procurorii Direcţiei NaţionaleAnticorupţie reţinând 15 persoane.

Cincisprezece vameşi şi poliţiştide frontieră din Timiş şi Caraş-Severin au fost lăsaţi să plece de la DNA,marţi noapte, după ce au fost audiaţi de procurori, care au dispus în cazul lorinterdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu sau ţara.

Avocaţii unora dintre poliţiştii şi vameşii dinTimiş şi Caraş-Severin vizaţi în ancheta privind fapte de corupţie la vămileStamora Moraviţa şi Naidăş susţineau că procurorii anticorupţie au dispus.marţi seara. pentru 15 persoane măsura interdicţiei de apărăsi localitatea de domiciliu sau ţara, aceştia fiind lăsaţi să plece de laDNA.

Alţi 15 vameşi şi poliţişti de frontieră au fost reţinuţi şi vor fiprezentaţi instanţei Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestarepreventivă.

La Curtea de Apel Bucureşti s-a dispus formarea a optcomplete de judecată, care să ia în discuţie propunerile de arestarepreventivă, potrivit unor surse judiciare.

Aproximativ 140 de vameşi şi poliţişti de frontieră din Timiş şiCaraş-Severin au fost audiaţi la DNA, fiind suspectaţi de luare de mită şiînlesnire a traficului cu ţigări din Serbia, au declarat sursejudiciare, transmite Mediafax.

8.02.2011. Operaţiunea deieri de la vămile din vestul ţării cât şi percheziţiile de la traficanţii deţigări din Argeş, Bucureşti, Ilfov şi Giurgiu au avut acelaşi punct de plecare.Un dosar înregistrat la DGIPI care a fost disjuns. Funcţionarii publici şivameşii au fost preluaţi de DGA şi DNA, iar contrabandiştii de ţigări au fostanchetaţi de procurorii Parchetului Argeş. Şpăgile date pentru trecerea prinfrontieră a ţigărilor se ridicau pe tură la peste 30.000 de euro. Printre ceireţinuţi aflându-se şi un fost angajat al DGA, care acum este şeful PCTF Naidăş.

Ieri-dimineaţă a fost declanşată unadintre cele mai ample operaţiuni împotriva contrabandiştilor de ţigări. Laacţiune au participat peste 2.000 de poliţişti, jandarmi, ofiţeri DGA şi specialiştiSRI.

Operaţiunea de ieri a fost declanşatăîn anul 2010, când ofiţerii DGIPI au aflat o informaţie potrivit căreia contrabandiştiide ţigări din sudul, centrul, vestul şi nordul ţării au oameni de sprijin învămile din Caraş Severin şi Timişoara. Informaţia a fost verificată, iarofiţerii DGIPI au constatat că problema este mult mai stufoasă, fiind implicaţipoliţişti de frontieră, vameşi şi chiar un poliţist. Atunci dosarul a fostdisjuns. Cercetarea funcţionarilor publici şi a vameşilor a fost preluată deDirecţia Generală Anticorupţie sub supravegherea unui procuror DNA, iar dosarulcontrabandiştilor a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângăTribunalul Argeş.

După ce au fost strânse toate probelenecesare, dar având în vedere şi panica creată între contrabandiştii de ţigăriîn urma operaţiunii Siret, anchetatorii au decis că ar fi bine să treacă la acţiune.

Astfel, în jurul orei 6.00, peste1.500 de jandarmi şi ofiţeri DGA, cu sprijinul ofiţerilor SRI, sub coordonareaprocurorilor DNA au descins la PCTF Moraviţa şi Naidăş, dar şi la domiciliilepoliţiştilor de frontieră şi vameşilor. În paralel, aproximativ 1.000 depoliţişti din cadrul IPJ Argeş, sub coordonarea procurorilor din cadrulParchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, cu sprijinul ofiţerilor DGIPI audescins la 75 de adrese ale traficanţilor de ţigări din Argeş, Dolj, Olt,Timiş, Maramureş, Suceava, Bucureşti şi Ilfov.

Transportaţicu elicopterele

În urma descinderilor din Punctele deTrecere a Frontierei de la Moraviţa şi Naidăş, cât şi de Sectoarele Poliţiei deFrontieră Oraviţa, Deta şi Cruceni au fost reţinuţi pentru interogatorii 94 depoliţişti de frontieră şi 46 de vameşi. Pentru transportul acestora laBucureşti, anchetatorii au solicitat sprijinul Unităţii Speciale de Aviaţie aMAI care a pus la dispoziţie două elicoptere. În jurul orei 11.00, primulelicopter în care s-au urcat 12 persoane, vameşi şi poliţişti de frontieră adecolat spre Capitală. În jurul orei 13.00, primul lot a ajuns în faţa procurorilorde la DNA - Bucureşti.

Un al doilea elicopter a plecat spreCapitală câteva ore mai târziu având la bord un alt lot de poliţişti defrontieră şi vameşi, dar şi documente şi tehnică folosită la percheziţii.Totodată, de la punctele de frontieră au plecat către Capitală mai multe dubeale anchetatorilor cu alţi poliţişti de frontieră şi vameşi.

În total, în faţa procurorilor au fostaduse 140 de persoane. Împărţiţi pe Inspectoratele de Poliţie de Frontieră, 36de cadre sunt de la IJPF Caraş Severin, iar 58 de la IJPF Timişoara. Cu toatăpregătirea şi monitorizarea acestei acţiuni, şapte persoane vizate de anchetăau dispărut. Printre ei se află şi Milan Gubic, şef de tură la Vama StamoraMoraviţa. Cele şapte persoane au fost date în urmărire în condiţiile în care nuau fost găsite pentru a fi audiate. În anchetă sunt vizaţi poliţişti defrontieră şi vameşi din Timiş şi Caraş Severin suspectaţi de luare de mită şiînlesnire a traficului cu ţigări din Serbia.

Singurulşef de PCTF reţinut

Au fost reţinuţi toţi şefii de turăatât de la Moraviţa, cât şi de la Naidăş. Un singur şef de PCTF a fost reţinutşi anume cel de la Naidăş. Culmea, Valentin Ionică Bărăgan este fost angajat alDirecţiei Generale Anticorupţie - Biroul Timişoara.

Conform declaraţiei de avere, depusăla plecarea din DGA, Bărăgan deţinea un teren intravilan de 3.500 de metripătraţi în Bechet cumpărat în 1994, două case în oraşul Bechet, una cumpăratăîn 1994 în suprafaţă de 180 de metri pătraţi, iar alta cumpărată în 2005 însuprafaţă de 80 de metri pătraţi, nu are maşină şi are un overdraft de 17.000de lei. A obţinut în 2008 un venit de aproape 35.000 de lei ca ofiţer DGA.

În declaraţia depusă pe 1 noiembrie2010, Bărăgan avea aceleaşi case, îşi cumpărase un Peugeot 607 fabricaţie 2001,avea acelaşi overdraft de 17.000 de lei şi două credite:unul de 8.000 de euro pe 10 ani şi unul de 8.000 de lei pe doi ani.

Efecte.Poliţia de frontieră a instituit controlul nominal la graniţă

În urma acţiunilor DNA şi DGA, poliţiade frontieră a luat decizia ca la toate vămile să se facă controlul nominalatât al maşinilor, cât şi al persoanelor. Aceasta, spun surse autorizate,pentru a combate cât mai eficient contrabanda de orice formă. Astfel, cei carevor dori să tranziteze punctele de frontieră vor fi nevoiţi să aştepte un timppuţin mai mare.

Cetăţenii care doresc să iasă sau săintre în ţară prin Vama Petea din judeţul Satu Mare, la frontiera cu Ungaria, aufost nevoiţi, ieri, să stea la cozi timp de zeci de minute, după ce a fostinstituit controlul nominal la frontieră. Pe parcursul întregii zile, oameniicare au dorit să iasă sau să intre în ţară prin PTF Petea au avut de aşteptatzeci de minute, formându-se cozi de 30-40 de autoturisme. "Dacă până acumam înregistrat numai numeric persoanele care tranzitează Punctele de Trecere a Frontierei,de luni seară înregistrăm nominal toate ieşirile şi intrările în ţară. Cu altecuvinte, se verifică datele fiecărei persoane pe calculator, atât pe sensul deintrare, cât şi pe cel de ieşire. Am trecut la suplimentarea personaluluipentru a asigura un flux mai bun. Astfel, pe sensul de ieşire am suplimentatnumărul de angajaţi de la doi la cinci, în timp ce pe sensul de intrare numărulpersonalului a fost suplimentat de la două la trei persoane. Am luat legăturaşi cu partea ungară, solicitându-le sprijin pentru a-şi suplimenta la rândullor numărul de agenţi din punctele de trecere", a precizat subinspectorulCristian Lucuţ, locţiitorul şefului Punctului de Trecere a Frontierei Petea,care a refuzat să dea alte detalii.

Surse din cadrul Inspectoratului Generalal Poliţiei de Frontieră au declarat că ordinul de control nominal a fosttransmis la toate puncte de frontieră fie că sunt cele din interiorul UE saucele de frontieră externă UE şi a fost instituit pentru combatereainfracţionalităţii transfrontaliere, în special pentru traficul ilicit deţigări, în urma amplelor acţiuni desfăşurate de DNA în vămile din nordul şivestul ţării. Acest ordin se întinde de durata mai multor zile, putând fiprelungit în funcţie de ce date şi informaţii apar pe parcurs.

Contrabandiştiide ţigări cărau marfa cu sirene şi girofaruri

În timp ce în vămile din vestdescinseseră ofiţerii DGA şi procurorii DNA, anchetatorii argeşeni efectuau zecide percheziţii la locuinţe din Capitală şi din judeţele Argeş, Giurgiu,Dâmboviţa, Dolj, Olt, Ilfov, Galaţi, Maramureş, Suceava, Arad şi Timiş aletraficanţilor de ţigări. În urma acestora au fost aduse pentru audieri 55 depersoane dintre care, 37 au şi fost reţinute. La percheziţii au participatpeste 1.000 de poliţişti. Anchetatorii au confiscat aproximativ 600 de baxuricu ţigări de contrabandă în valoare de 500.000 de euro, pistoale cu şocurielectrice, arme albe precum şi arme de foc, girofaruri şi sirene (ce creauaparenţa de autenticitate) şi importante sume de bani în lei şi valută. Potrivitprim-procurorului Parchetului Tribunalului Argeş, Daniel Florin Vişan, anchetacoordonată de această instituţie vizează contrabanda cu ţigări, iar în acestcaz sunt învinuite 71 de persoane. Cele 71 de persoane suspectate decontrabandă cu ţigări au fost ridicate în urma unor descinderi făcute, marţidimineaţă, la locuinţe din Capitală şi din judeţele Argeş, Giurgiu, Dâmboviţa,Dolj, Olt, Ilfov, Galaţi, Maramureş, Suceava, Arad şi Timiş.

LAZAR NAE


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-02-16

Mai multe imagini:
UPDATE.  Şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, Radu Traian Mărginean, pus sub învinuire de DNA Oradea. DNA: 30 de persoane, reţinute în cazul de corupţie de la vămile din vestul ţării. Şeful PCTF Naidăş a fost ofiţer al DGA
zoom
UPDATE.  Şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, Radu Traian Mărginean, pus sub învinuire de DNA Oradea. DNA: 30 de persoane, reţinute în cazul de corupţie de la vămile din vestul ţării. Şeful PCTF Naidăş a fost ofiţer al DGA
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image