2017-01-21 19:38

EVENIMENT


UPDATE. Vama Albiţa: Comisarul şef si alţi 14 poliţişti de frontieră arestaţi VEZI IMAGINI

 |  10:00
UPDATE. Vama Albiţa: Comisarul şef si alţi 14 poliţişti de frontieră arestaţi  VEZI IMAGINI

22.02.2011. Instanţa Curţii deApel Bucureşti a arestat preventiv 15 poliţişti de frontieră de la Vama Albiţa,reţinuţi în urmă cu o zi de procurorii anticorupţie, sub acuzaţia de luare demită. Instanţa a emis mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile. Aceştiapot contesta decizia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Procurorii DirecţieiNaţionale Anticorupţie (DNA) au emis ordonanţe de reţinere pentru:- comisarul şef de poliţie Daniel Cristian Corbean, şeful Poliţiei de Frontieră(PF) Albiţa- Traian Mazdrag, Gheorghe Carp, Traian Tătaru şi Petruţ Porumboiu - agenţişefi de poliţie- Cătălin Popa, Gelu-Gabriel Marcu - agent şef adjunct de poliţie- Ioan Balahura, Claudiu Cătălin Alistar, Constantin Tănasă, Radu-Daniel Gîrţu,Iordan Bălţatu, Vlad Grigorescu, George Ionescu, Cătălin Popa, Cătălin-BogdanCherciu, Ciprian-Cristi Racoviţă, Alexandru-Lucian Luca, Maria-RuxandraAlbuşan, Marius Florin Gavriliţă, Florin Onilă, Sebastian-Marius Ciobanu -agenţi principali de poliţie- Andrei-Alin Nechita, Dănuţ-Mirel Cornea, Marius Andrei Pascal, Rareş-IonuţForţu, Octavian Mardare, Marius Frenţescu, Ionuţ Alin Taragan şi Vlad Polojan -agenţi de poliţie

Toţi sunt acuzaţi deluare de mită în formă continuată şi sprijinire a unui grup infracţionalorganizat, se arată într-un comunicat de luni al DNA.

Cei 30 de reţinuţi aufost prezentaţi instanţei Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestarepreventivă pentru 29 de zile.

Potrivit Ordonanţei depunere în mişcare a acţiunii penale întocmite de procurori, în perioadanoiembrie 2010 - ianuarie, cei 15 inculpaţi, în exercitarea atribuţiilor deserviciu , atât înnume propriu, cât şi în numele celorlalţi colegi, pentru a trece cu vederea şia nu constata infracţiuni, contravenţii sau nereguli comise la trecereafrontierei de stat.

21.02.2011.Procurorii anticorupţie au reţinut luni seară 30 poliţişti de frontierăde la Vama Albiţa, între care şi şeful PF Albiţa, Daniel Corbean, acuzaţi deluare de mită, urmând să propună Curţii de Apel Bucureşti arestarea lorpreventivă pentru 29 de zile.

Procurorii Direcţiei NaţionaleAnticorupţie (DNA) au emis, luni, ordonanţe de reţinere pentru:

- comisarul şef de poliţie Daniel Cristian Corbean, şeful Poliţiei deFrontieră (PF) Albiţa

- Traian Mazdrag, Gheorghe Carp, Traian Tătaru şi Petruţ Porumboiu -agenţi şefi de poliţie

- Cătălin Popa, Gelu-Gabriel Marcu - agent şef adjunct de poliţie

- Ioan Balahura, Claudiu Cătălin Alistar, Constantin Tănasă, Radu-DanielGîrţu, Iordan Bălţatu, Vlad Grigorescu, George Ionescu, Cătălin Popa,Cătălin-Bogdan Cherciu, Ciprian-Cristi Racoviţă, Alexandru-Lucian Luca,Maria-Ruxandra Albuşan, Marius Florin Gavriliţă, Florin Onilă, Sebastian-MariusCiobanu - agenţi principali de poliţie

- Andrei-Alin Nechita, Dănuţ-Mirel Cornea, Marius Andrei Pascal,Rareş-Ionuţ Forţu, Octavian Mardare, Marius Frenţescu, Ionuţ Alin Taragan şiVlad Polojan - agenţi de poliţie

Poliţiştii de frontieră sunt acuzaţi de luare de mită în formăcontinuată şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, se arată într-uncomunicat de luni al DNA.

Toţi cei 30 de reţinuţi sunt prezentaţi instanţei Curţii de ApelBucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Potrivit Ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale întocmite deprocurori, în perioada noiembrie 2010 - ianuarie, cei 15 inculpaţi, înexercitarea atribuţiilor de serviciu au pretins, primit sau acceptat sume debani ca mită, atât în nume propriu, cât şi în numele celorlalţi colegi, pentrua trece cu vederea şi a nu constata infracţiuni, contravenţii sau neregulicomise la trecerea frontierei de stat.

"Tariful" pentru aplicarea ştampilei era de 10 lei. În cazulneregulilor, "tariful" creştea proporţional

În cele mai multe situaţii era vorba de a permite introducerea în ţară a unor cantităţi de produse accizabile, în generalţigări, peste limita legală. De multe ori, mita era pretinsă doar pentru simplaîndeplinire a atribuţiilor de serviciu, adică aplicarea ştampilei de tranzit afrontierei de stat.

"Activitatea infracţională în cadrul PTF Albiţa este o activitateinfracţională repetitivă, îndelungată ca derulare în timp, organizată ierarhic,unde fiecare poliţist de frontieră îşi are rolul stabilit, îşi cunoaşte şi îşiasumă riscul şi, de asemenea, îşi primeşte recompensa în măsura contribuţiei lacomiterea faptei", se mai arată în comunicatul DNA.

Procurorii mai arată că, de regulă, "tariful" era cunoscut decei care ofereau mită, respectiv 10 lei pentru simpla aplicare a ştampilei. Încazul unor situaţii speciale, cum ar fi lipsa unor documente, nereguli privindviza, documentele auto sau marfă, ori de introducerea în ţarăa unor cantităţi mai mari de produse, tariful creştea direct proporţional cu"riscul" la care se expune poliţistul de frontieră prin încălcarea atribuţiilorde serviciu. În aceste cazuri, sumele de bani pretinse şi luate cu titlul demită ar fi fost între 10 şi 100 de euro, respectiv între 50 şi 200 de lei.

Astfel, fiecare din cei 15 poliţişti de frontieră reţinuţi lua, pe otură de serviciu, între 100 şi 1.000 de lei, în funcţie de datelecalendaristice (zile normale, zile de sărbătoare legală sau religioasă ),momentul zilei (tură de noapte sau tură de zi ) şi de "abilitatea fiecăruiinculpat", au precizat procurorii anticorupţie.

Banii erau colectaţi de şefii de tură şi împărţiţi la sfârşitulprogramului

Actele de corupţie nu erau comise în mod individual, ci în baza uneiînţelegeri prealabile între toţi participanţii la activităţile infracţionale,existând chiar o "metodologie" stabilită între aceştia cu privire lacolectarea sumelor primite cu titlu de mită sau împărţirea acestor sume,fiecare dintre cei implicaţi infracţional asumându-şi anumite sarcini. Sumelede bani erau periodic colectate de şefii de tură şi împărţite la finalul tureide serviciu, activitate cunoscută şi tolerată chiar de către şeful PTF AlbiţaDaniel Corban, mai notează procurorii.

Mai mult, Daniel Corban, folosindu-se de funcţia de conducere pe care odeţinea, proteja activitatea infracţională desfăşurată de lucrătorii de poliţieîn PTF Albiţa, primind în schimbul acestei protecţii diferite sume de bani cutitlu de mită, de la subalternii din fiecare tură de serviciu.

Procurorii le-au adus la cunoştinţă celor 15 inculpaţi acuzaţiile şi audispus reţinerea lor pe o perioadă de 24 de ore.

Aceştia sunt prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti cu propunere dearestare preventivă pentru 29 de zile.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-07-27Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

SILE
22 Feb 2011

S-a deranjat vre-un jurnalist sa-i intrebe pe oficiali de ce nu a fost arestat nici un vames si sa publice raspunsul pentru cititorii ziarului?LENE INTELECTUALA. O zi buna !
URASC POLITAII CORUPTI
24 Feb 2011

bai arestatii pe toti!!!dai draq ca si asa abia mai avem bani de o paine!sa stea toti politistii de frontiera si vamesii dupa gratii!!!!!cu respect moartea pt politistii corupti:))dai in pula mea de fraieri...
SUICIDESILENCE
26 Feb 2011

bai. idiotilor. oameni incompetenti ce sunteti! nu sunt toti vinovati. oameni tampiti.de ce dracu nu a fost arestat niciun vames?mai mult de 50% erau implicati vamesii. cum sa se incurce mandate de arestare? asta e ROMANIA!nu va dati seama ca toti isi vor pierde serviciul? cine le va lua locul? incompetentii, daca cei care au vechime , ani intregi de cand sunt politisti ii bagati in inchioare.! @urasc politaii corupti,ce?crezi ca iti mancau ei painea? nu, stai linistit ei isi faceau doar treaba
SUICIDESILENCE
26 Feb 2011

vinovati sunt..1-2-3-5-10. dar nu 50!

Adauga un comentariu

Random image