2017-01-16 12:49

EVENIMENT


UPDATE. Zeci de focoase pentru rachete au dispărut dintr-un tren ce transporta armament. Jandarmii care păzeau trenul riscă dosar penal

 |  12:15
UPDATE. Zeci de focoase pentru rachete au dispărut dintr-un tren ce transporta armament. Jandarmii care păzeau trenul riscă dosar penal

UPDATE. Furtul de armament e un cazpenal. Detaşamentul care asigura paza nu şi-a făcut datoria

Secretarul Comisiei de Apărarea Camerei, deputatul Eugen Bădălan, a declarat, duminică, pentru Mediafax, că, înopinia sa, furtul focoaselor din trenul care făcea un transport în Bulgariareprezintă un caz penal, el apreciind că detaşamentul care asigura pazatransportului nu şi-a făcut datoria.

Bădălan a preciat că"cei care au furat focoasele nici nu au ştiut ce fură".

"Iau în calcul că aufost furate pe un traseu în care furtul de materiale feroase este ceva obişnuit.Lucrul excepţional apare prin faptul că era un transport special, care avea pază.Dacă cei care îndeplineau misiunea de pază respectau procedurile standard,furtul nu se putea produce", a arătat Bădălan.

Secretarul Comisiei de Apărarea Camerei a mai spus că orice element de muniţie este periculos, arătând însă căaceste focoase în sine nu sunt periculoase decât dacă sunt asamblate lasistemele pe care le iniţiază, adică la rachete.

El consideră că trebuie făcutăo cercetare penală în acest caz, procurorii fiind cei care pot dispune fietrimiterea în judecată sau stabilirea faptului că este un caz penal şi abiaatunci trebuie luate măsuri administrative. (Mediafax)

Cei zece jandarmi care păzeautrenul din care au dispărut focoasele sunt audiaţi

Cazul dispariţiei componentelor militare din trenulmarfar de transport special care se deplasa între Braşov şi Bulgaria a fostpreluat de Parchetul Militar, cei zece jandarmi care asigurau paza fiind audiaţi,informează Agerpres.

"S-a aplicat procedura standard pentru acest tipde situaţii, am sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti şimai multe, deocamdată, nu putem spune fiind vorba de o anchetă în derulare",a declarat duminică, la Giurgiu, şeful Inspectoratului Judeţean de JandarmiGiurgiu, maior Niculae Magercu.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române,locotenent Florin Culea, a anunţat că la nivelul acestei instituţii a fostcreată o comisie pentru a studia cum s-a produs dispariţia componentelormilitare şi dacă este nevoie vor fi aplicate sancţiuni.

"În prezent sunt audieri la Poliţie, la nivelulJandarmeriei a fost înfiinţată o comisie pentru a se verifica modul cum şi-au îndeplinitmisiunea", a declarat Florin Culea.

El a adăugat că deocamdată nu se poate spune că aceiacare asigurau paza trenului sunt anchetaţi, fiind vorba doar de audieri şi asubliniat că acele componente care au dispărut din trenul cu încărcăturaspecială nu reprezintă pericol în mod unitar.

În judeţul Giurgiu au fost instalate filtre aleJandarmeriei şi Poliţiei, iar în zonă pot fi văzute şi elicoptere aleMinisterului de Interne.

Transportulspecial de la Giurgiu, realizat cu un tren special CFR Marfă

CFR Marfă a organizat transportulspecial de armament de la fabrica din Braşov, fiind singura instituţieautorizată efectueze astfel de transporturi în România, potrivit informaţiilorremise AGERPRES de reprezentanţi ai companiei.

Potrivit sursei citate, angajaţii PoliţieiTransporturi a descoperit lipsa a 64 de focoase pentru rachete aflate în trenulspecial care efectua o cursă pentru Romarm de la Braşov către Bulgaria.

Doar CFR Marfă are autorizaţie pentru aefectua astfel de transporturi, iar companiile private de transport feroviar nupot organiza astfel de curse deoarece doar CFR Marfă este autorizată deMinisterul Apărări pentru astfel de activităţi, au precizat reprezentanţiicompaniei naţionale de transport marfă pe calea ferată.

Se pare că furtul focoaselor ar fi avut locîn localitatea Stăneşti din judeţul Giurgiu.

Secţia Parchetelor Militare din cadrulParchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a deschis o anchetăîn acest caz.

"La data de 16.07.2011, ParchetulMilitar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti a fost sesizat de cătreInspectoratul Judeţean de Jandarmerie Giurgiu despre faptul că în cursulacestei zile, în jurul orei 15,30, lucrători din cadrul Staţiei CFR GiurgiuNord au constatat că la un vagon din garnitura trenului ce conţinea obiecte cuspecific militar, transportate în baza unui contract între societăţi private,sigiliile aplicate erau rupte şi uşa glisantă deschisă. Trenul se afla înStaţia CFR Giurgiu pentru efectuarea formalităţilor vamale. Din interior s-aconstatat că lipseau patru lăzi cu dispozitive militare. La faţa locului s-adeplasat echipa operativă împreună cu instituţiile abilitate, sub coordonareaprocurorilor militari pentru efectuarea de cercetări", se arată într-uncomunicat remis duminică de către Biroul de presă al Parchetului de pe lângăÎnalta Curte de Casaţie şi Justiţie. (AgerPres)

Patru lăziîn care se aflau câte 16 focoase pentru rachete au dispărut dintr-un tren caretransporta armament de la Zărneşti spre Bulgaria, dispariţia fiind semnalată înGara Stăneşti din judeţul Giurgiu. Parchetul Militar Bucureşti a declanşat oanchetă în acest caz.

Potrivit unor surse judiciare, trenul venea de la ofabrică de armament din judeţul Braşov şi avea destinaţia Bulgaria, iartransportul, care reprezenta export de armament, era păzit de jandarmi.

Conform surselor citate, de la Braşov spre Bulgariatrenul ar fi avut trei opriri, iar dispariţia lăzilor cu focoase a fost sesizatăde către angajaţii CFR din Gara Stăneşti (Giurgiu), care au observat că de launul dintre vagoane lipsea sigiliul.

Ulterior, împreună cu jandarmii şi Poliţia a fostconstatată lipsa celor patru lăzi în care se afla cantitatea totală de 64 defocoase.

Sursele citate mai spun că dispariţia ar fi fostsesizată sâmbătă după-amiază.

Reprezentanţi ai Ministerului Apărării susţin cătransportul nu aparţine ministerului.

Parchetul Militar Bucureşti a declanşat o anchetă înacest caz.

Totodată, surse judiciare afirmă că ar fi fost vorbadespre un export privat de armament, iar una dintre ipotezele luate în calculeste că furtul ar fi fost comis de către hoţi de fier vechi.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean dePoliţie Giurgiu, comisar Mirela Gheţa, a declarat că poliţiştii giurgiuveni auinstituit filtre rutiere în tot judeţul.

"Ancheta în acest caz nu ne aparţine, noi aminstituit filtre rutiere", a declarat purtătorul de cuvânt alInspectoratului Judeţean de Poliţie Giurgiu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-04-03Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image